В неделя е Великден – най-големият и светъл празник за

...
В неделя е Великден – най-големият и светъл празник за
Коментари Харесай

Най-важните обреди и поверия за Великден, не ги пренебрегвайте:

В неделя е Великден – най-големият и ярък празник за православните християни.

В християнската вяра на Възкресение Христово се празнува връщането на Иисус Христос към живота на третия ден, откакто е разпънат на кръст и заровен.

Празникът е преносим и се празнува в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се слага от първото пролетно пълнолуние.

Празникът води началото си още от древността.

На Великден християните означават възкръсването на Иисус Христос, което е на третия ден откакто е разпънат на кръста и заровен. След това той се появява пред Мария Магдалена и апостолите.

Възкресение Христово се отбелязва и от Католическата и Протестантската черква. Великден е празник с преносима дата, защото зависи от първия ден на Страстната седмица. Формулата за нейното пресмятане е идентична за източната и западната черква.

Ако Страстната седмица е от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние, а Великден е в неделния ден на Страстната седмица.

Църковното пролетно равноденствие е на 21 март. Това ограничаване е въведено, с цел да няма два пъти Великден в интервал от една календарна година (което е допустимо при Пасхата).

През 325 година на Никейския събор е взето решение „ Великден да се чества първата неделя след пролетното пълнолуние “.

Великденската работа стартира в събота против неделя, като хората отиват в църквата, с цел да възпламенят свещ. Точно в среднощ стартира и тържествената литургия, на която се взема огън от свещеника и храма се обикаля три пъти.

Счита се, че колкото пъти изгасне свещта, толкоз гряха има индивида. Тя би трябвало да се занесе до дома негласно. Всички се поздравяват с „ Христос Воскресе “ и дават отговор с „ Воистина воскресе “.

Великден се чества в продължение на три дни.

Сутринта в неделя още веднъж се върви на църква за тържествената великденска литургия, след което идва ред на празничната софра, към която се събира цялото семейство.

На нея на първо време се разчупва обредния самун от най-възрастния в дома на толкоз части, колкото са хората в фамилията, като наложително се оставя къшей самун и за Бога.

Деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на който яйцето се окаже „ герой “, ще бъде най-здрав през годината.

На Великден всички обличат нови облекла. Играе се и първото хоро след Сирни Заговезни. То е буйно и радостно и е израз на насладата на хората от възкръсването на природата за нов живот, на вярата в успеха на положителното над злото.

След обяд на Великден идва ред на обичая „ люленки “. Всички моми отиват на място, където има високо дърво и се люлеят за здраве. Тук идват и момците и всеки гледа да се полюлее, с цел да се защищити от змейове и заболявания.

Великденската софра е богато украсена, като на нея участват козунаци и писани яйца. В множеството краища на страната наложително участва агнешко месо.

Освен обредните хлябове и красивите писани яйца, на трапезата за Великден, предците ни слагали още баница, мекици, кокошка с лук, „ дъртак “, саздърма, печена луканка.

Имен ден честват всички носещи имената Величка, Виличка, Величко, Виличко, Велика, Велизара, Пасха, Паскуалина, Паскалина, Паскуалино, Паскал.

Поверия за Великден

Червено яйце се поставя в люлката на новородено, с цел да го пази от зли сили и „ неприятни очи ”. Черупките от алените яйца са лечебни и се употребяват срещу уроки.

Българите вярвали, че по яйцето оставено пред иконата, на идната година се гадае. Ако яйцето е цялостно и не мирише, годината, която идва, ще е добра. Ако е празно и мирише неприятно, чака се сложна година.

И защото на празничната софра наложително би трябвало да има козунак и агнешко, от  ви предлагаме две неповторими предписания, на които попаднахме в gotvach.bg.

Козунак на конци по остаряла българска рецепта

Списък с артикули: 

брашно – 1 кг
яйца – 6 бр.
прясно мляко – 200 мл

олио – 200 г
захар – 300 г
квас – 21 г прясна

сол – 1 ч.л.
ванилия – 4 бр.

Начин на подготвяне: 

Прясното мляко се затопля леко, прибавя се 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята, която е натрошена на ситно. Бърка се от време на време, с цел да не остане неразтворени квас и брашно.

Изчаква се маята да се задейства и да стартира да втасва.

Бърка се с дървена лъжица.

На две яйца се отделят жълтъците от белтъците, като белтъците с останалите яйца се схващат на пяна с телена бъркалка.

Прибавя се захарта и бъркането продължава до полуразтапянето на захарта. Прибавят се олиото, което е леко затоплено, на тънка бликам при дълготрайно бъркане. Прибавя се ванилията и се разбърква доста добре.

Брашното се пресява в тавата за месене. Прибавя се солта и се разбърква. В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата квас и яйчената примес.

Замесва се приблизително меко тесто. Оставя се да си почине 10 мин, след което се премесва. Това се повтаря 1.30 часа, след което тестото се оставя 30 мин да втаса.

Тестото се разделя на четири равни елементи. От всяка част се оформят три фитила, които се разточват на тънка кора, която се навива още веднъж на фитил.

От всеки три фитила се сплитат 4 бр. козунака, които се поставят в съда за печене върху хартия. Оставя се да втаса 30 мин, след което се намазват с жълтък и се посипват със захар.

Печете козунака на конци по остаряла българска рецепта се 30 мин в авансово загрята фурна на 170 градуса.

Агнешко с мед

Списък с артикули:

агнешки бут – 1 бр
соев сос – 4 с.л. мрачен
червен пипер – 2 ч.л.

мед – 2 с.л. пчелен
олио – 4 с.л.
сол и черен пипер

бахар – 2 зрънца счукан
чили – сос на усет
девесил – 4 – 5 стръка

розмарин – 2 стръка

Начин на подготвяне: 

Агнешкото направете на огромни части и ги подредете в тава. Полейте със струйка лой и раздрусайте тавата. Всяко парче натъркайте леко със сол.

Соевия сос, меда, олиото, черен пипер на усет, аления пипер, счукания бахар и чили соса пасирайте или разбъркайте, до момента в който се получи гладка паста. Ако е доста гъста, разредете с няколко с.л. алено вино.

С тази паста и благодарение на четка намажете щедро и отвред месото. Оставете да се маринова за 2 часа, след което от горната страна разпределете стръковете девесил и розмарин.

Долейте вода до половината на месото, покрийте с алуминиево фолио и сложете да се пече в загряна мощна фурна за към 2-3 часа.

Хубав празник и да ви е сладко!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР