Тази вечер се открива 23-тият международен София Филм Фест с

...
Тази вечер се открива 23-тият международен София Филм Фест с
Коментари Харесай

Тази вечер се открива 23-тият София Филм Фест

Тази вечер се открива 23-тият интернационален София Филм Фест с прожекцията на документалния филм на Андрей Паунов "Да вървиш по вода " за плана "Плаващи кейове " на Христо Явашев-Кристо, оповестиха уредниците.
На сцената ще бъде връчена и Наградата на София на именития полски режисьор Кшищоф Зануси, който е специфичен посетител на фестивала. Той персонално ще показа най-новия си филм "Етер ", а феновете на киното ще могат да гледат и ретроспектива от шест негови класики.

Рок музикантът Кирил Маричков също ще получи Наградата на София за принос към киното и музиката.

София Филм Фест ще продължи до 28 март с обичайни издания в Бургас, Пловдив и Варна. Програмата включва към 100 игрални кино лентата, 57 документални и 28 късометражни.
Церемонията по връчване на премиите на СФФ е на 16 март с прожекция на кино лентата "Мистър Джоунс ", който ще бъде показан персонално от режисьора на лентата Агнешка Холанд. Творбата споделя за Гарет Джоунс, който се прочува като единствения задграничен публицист, летял с Хитлер.

В програмата на фестивала участват заглавия като "Рома " на Алфонсо Куарон с няколко награди "Оскар ", както и "Джебчии " на Хироказду Корееда със "Златна палма " от Кан през 2018 година Филмът "Зелената книга " на Питър Фарели, тази година спечелил "Оскар " за най-хубав филм, ще бъде показан персонално от българската звезда в Холивуд - артистът Димитър Маринов. "Дивата круша " на турския режисьор и притежател на "Златна палма " Нури Билге Джейлан ще има премиера в края на формалната стратегия на фестивала.

Два български игрални кино лентата ще имат международна премиера на София филм фест - дебютът на режисьора Лъчезар Аврамов "Снимка с Юки " с присъединяване на Руши Видинлиев и новият филм на Драгомир Шолев "Прасето ". Двете ленти ще се борят и за премията за игрален филм "София - град на киното ". Другите заглавия в конкурсната стратегия са "Братя " на Омур Атай, "Доверие " на Зефа Озтурк, "Заливът Ханалей " на Даиши Мацунага, "Златна младост " на Ева Йонеско, "Извън системата " на Нора Фингшайд, "Изчезващи дни " на Джу Син, "Сервитьорът " на Стив Крикрис, "Стена " на Бартош Грудзиецки, "Техеран: Град на любовта " на Али Джаберансари и "Чудовища " на Мариус Олтеано.

За поредна година ще бъде включена и премията JAMESON за български късометражен филм, и премията за най-хубав балкански филм "Домейн Бойар ".

В програмата "Кино гурме " са включени заглавия като "Кралят на бюрека " на Орит Офир Ронел и "Най-добрият сомелиер на света " на Николас Карерас. В документалната стратегия е носителят на "Оскар " - "Сам на скалата ", портрет на соло катерача Алекс Хонълд.
На 23-тия София Филм Фест се чакат над 250 задгранични посетители, огромна част от които ще дойдат особено за София Мийтингс. Основните цени на билетите за прожекциите са 9 лева/7 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР