Тази събота на Витоша се открива първата обособена зона за

...
Тази събота на Витоша се открива първата обособена зона за
Коментари Харесай

На Витоша се открива първата зона за шейни

Тази събота на Витоша се открива първата обособена зона за втурване с шейни. Събитието е в в границите на " Витоша зимен фест " 2021. Първата профилирана зона за втурване с шейни ще бъде открита със семейна конкуренция. Мястото е малко над хижа „ Алеко “, на 250 м настрана, до остарелия ски-влек „ Боби “. " От години софиянци се качват с шейни в планината, само че там няма къде да ги карат и нормално малчуганите вършат това по ски-писти и пътеки, което навлича гнева на туристи и алпийци. Сега уредниците са оградили и почистили от шубраци и неравности обособения регион и чакат искащите да създадат първи спускания ", разясняват от Столична община.

Състезанията с шейни ще бъдат на фамилен принцип с елиминации по паралелни трасета с условие за присъединяване на дете и родител(роднина). Записванията са от 10.00 до 10.45 ч. в деня на феста на специфичен сет пред х. Алеко. Участието е със лични шейни и екипировки, като конкуренциите ще стартират в 11.00 ч. по 150 м трасе, а в 11.45 ч. ще се състои малко разкриване на новата зона.

Тази година програмата на Витоша зимен фест още веднъж включва планинско колоездене – зимно втурване за време, което ще се провежда за пети път в България. Шоуто в планината в този момент ще стартира тъкмо в 11.30 ч. със старт на плаца пред х. Алеко, трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с голям брой виражи, скокчета и благоприятни условия за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския въжен превоз. Домакините дават обещание доста страсти, екшън и положително въодушевление по време на атрактивното съревнование. За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати спомагателни автобуси по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест. Над плаца пред х. Алеко ще бъде подреден 100-метров великански слалом, по който децата да могат да тестват уменията си, като спечелилият във всяка двойка ще получи премия. Ски-учители ще оказват помощ гратис на дребните скиори да покачат уменията си. Веднага по-късно на удължено 200-метрово трасе ще се състои градското състезание по ски-алпийски дисциплини. За поредна зима в празника на „ София – евростолица на спорта “ интензивно се включва „ Сдружението на витошките ски и сноуборд учебни заведения “. Тази година ски-бягането се завръща по атрактивното трасе към хижа „ Алеко “. Така най-хубавите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многочислена аудитория. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на надпреварата по ски-алпинизъм ще бъде тъкмо в 10 ч. на плаца пред хижа Алеко.

ПРОГРАМА:

10.00 – 10.45 ч. Последни записвания (съобразно наредбите) – пред х.

Алеко

10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм

10.30 – 12.00 ч. Алпийски ски

11.00 – 12.00 ч. Състезания с шейни (кратко разкриване на зоната в 11.45 ч.)

11.00 – 12.00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации в Полигона

за работа с лавинна екипировка

11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг

12.15 – 13.15 ч. Ски-бягане - спринт

13.15 – 13.30 ч. Последно награждаване на призьори и закриване

Заб. Награждавания на призьори ще се провеждат на обновената сцена

пред х. Алеко и незабавно след края на съответната конкуренция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР