Тази нощ отново Франция бе белязана от насилие заради убийството

...
Тази нощ отново Франция бе белязана от насилие заради убийството
Коментари Харесай

Нощ на размирици в Париж заради застрелването на тийнейджър от полицай

Тази нощ още веднъж Франция бе белязана от принуждение поради убийството на 17-годишния Наел, убит от служител на реда след опит да се подчини на полицейска заповед, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Напрежението ескалира за втора поредна нощ към 23 ч. локално време в Нантер, предградие западно от центъра на Париж, където младежът бе погубен във вторник.

Над десетина коли и контейнери за боклук бяха подпалени, опожарени бяха и полицейски заграждения, сложени на някои улици. На фасадата на една от кооперациите протестиращи написаха " Справедливост за Наел " и " Полицията убива ".

Към 1 ч. локално време се стигна и до конфликти сред протестиращи и полицията. Подобни конфликти имаше и миналата нощ. Полицията употребява сълзотворен газ против протестиращите, които я замеряха с павета.

В град Кламар пък протестиращи подпалиха трамвай.

В двайсетина градчета на департамента Сен-Сен Дени, североизточно от Париж, също имаше сходни произшествия. Според полицията групи от минимум стотина души, доста мобилни, провокираха произшествия на място. Полицията заяви, че е задържала 35 души в региона.

В департамента Есон, южно от Париж, група протестиращи подпалиха рейс, откакто пасажерите бяха принудени да слязат от него.

Сблъсъци имаше и в многолюден квартал на Тулуза, като там беше запален микробус.

Съобщава се за конфликти и в други елементи на страната, като в Лион полицията бе замеряна с пиратки.

В Сент Етиен, в Лил и в Рен произшествия имаше след протестни манифестации в поддръжка на екологично придвижване, което френското държавно управление наскоро разпусна.

Смъртта на Наел породи мощно неспокойствие във Франция. Реакции пристигнаха от президента Еманюел Макрон до капитана на френския народен тим по футбол Килиан Мбапе.

Депутати и членове на държавното управление пък резервираха минута безмълвие в памет на жертвата.

На първо време полицейски източници споделиха, че служител на реда е стрелял, когато кола е потеглила към полицейски моторизиран патрул във вторник. Според видео, публикувано в обществените мрежи и оповестено за достоверно от специалисти на Франс прес, двама служители на реда са взели под прицел водача на колата и са стреляли от упор, когато тя е потеглила. На видеото се чува " Ще получиш един патрон в главата ", само че гласът не може да бъде разпознат. Наел е бил прострелян в региона на гърдите и е умрял малко по-късно.

Потресаващите фрагменти демонстрират една намеса, която явно не е в съотвествие с разпоредбите, които са се заели да извършват нашите сили на реда, акцентира премиерката на Франция Елизабет Борн. Президентът Макрон пък дефинира застрелването на Наел като необяснимо и като действие, което не може да бъде извинено.

Основните полицейски синдикати разкритикуваха изказванията на управляващите и акцентираха, че всеки би трябвало да се употребява с хипотеза за непорочност.

Вътрешният министър Жералд Дарманен разгласи, че 2000 членове на силите на реда са мобилизирани в Париж и в предградията, което е с 800 повече от миналата вечер.

Майката на Наел прикани за поход през днешния ден в 14 ч. локално време, който ще завърши пред префектурата на департамента От-дьо-Сен, в който се намира Нантер.

Случаят породи дискусия по отношение на дейностите на силите на реда във Франция, където бяха регистрирани рекорден брой - 13 - случая на гибел през 2022 година след отводи за послушание на пътни полицейски инспекции.

Килиан Мбапе дефинира всичко това като обстановка, която не може да се толерира, а артистът Омар Си прикани за почтено правораздаване, което да уважи паметта на убитото дете, визирайки Наел.

Полицаят, обвинен за смъртоносния изстрел, е на 38 години. Той бе разпитан в Главния инспекторат на националната полиция. Започнало е следствие за преднамерено ликвидиране. Полицаят остава в ареста.

Убийството на Наел породи реакции и от страна на политиците във Франция. Лидерът на радикалната левица " Непокорна Франция " Жан-Люк Меланшон прикани за промяна изоснови на полицията и за наказване на сходни убийства, които опетняват и репутацията на страната. Представителите на крайната десница " Национален общ брой " Жордан Бардела и Себастиан Шьону споделиха, че случилото се е покруса и приканиха да се зачита презумпцията за непорочност и времето, належащо за осъществяване на следствието./Факти
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР