Тази година се навършват 10 г., откакто председателят на Европейската

...
Тази година се навършват 10 г., откакто председателят на Европейската
Коментари Харесай

Почти нищо не се е променило 10 г. след трагедия, която ЕС се зарече да не се повтори никога - Анализи и Коментари

Тази година се навършват 10 година, откогато ръководителят на Европейската комисия се изправи, очевидно разтресен, пред редици ковчези с телата на мигранти, удавили се край италианския остров Лампедуза. В някои от тях, дребни и бели като кости, бяха телата на бебета и деца, написа Лорн Кук в коментар за Асошиейтед прес.

Почти нищо не се е трансформирало 10 година след покруса, която Европейски Съюз се зарече да не се повтори " в никакъв случай повече ".

" Този облик на стотици ковчези в никакъв случай няма да напусне съзнанието ми. Това е нещо, което считам, че човек не може да не помни. Ковчези с бебета, ковчези с майка и дете, което се е родило тъкмо в този миг ", сподели през 2013 година Жозе Мануел Барозу, тогавашният ръководител на Европейската комисия.

Повече от 300 души починаха на 3 октомври 2013 година, откакто на рибарска лодка, отправила се от Либия по най-смъртоносния мигрантски маршрут в света, избухна пожар. Лодката, на борда която имаше съвсем 500 души, търсещи по-добър живот в Европа, се прекатурна единствено на неколкостотин метра от брега.

" Този вид покруса, на която станахме очевидци тук, толкоз покрай брега, не трябва в никакъв случай да се повтори ", сподели Барозу. Европейски Съюз би трябвало да заздрави " нашата система за наблюдаване, с цел да наблюдаваме лодките, тъй че да можем да започваме избавителната интервенция и да водим хората на несъмнено място преди да загинат ", добави той.

Нищо сходно няма да се разисква от водачите на Европейски Съюз на срещата им идната седмица. В реалност съвсем десетилетие по-късно съвсем няма усъвършенстване.

През 2022 година са били направени към 330 000 опита за влизане в Европа без позволение – рекордно равнище за последните 6 година Международната организация по миграция сподели, че от 2014 година в Средиземно море са починали или безследно изчезнали повече от 25 000 мигранти.

Мисията за търсене и избавяне, която стартира в отговор на нещастието край Лампедуза, беше прекъсната година по-късно заради опасения, че корабите на италианските военноморски сили единствено предизвикват хората да тръгнат на път, надявайки се да бъдат извадени от морето.

Правителства преследват и конфискуват ръководени от благотворителни организации цивилни кораби, които се пробват да спасят хора. Европейски Съюз дава плавателни съдове и съоръжение на либийската брегова защита, с цел да попречи на мигрантите да потеглят, а Турция и няколко страни от Северна Африка получават финансова поддръжка.

От чернова на квалифицирано за срещата на високо ниво изказване, забелязана от АП, излиза наяве, че на 9-10 февруари държавните и държавните ръководители на 27-те страни от Европейски Съюз ще възобновят апелите за подсилване на границите и за оказване на напън върху в общия случай бедните страни, които хората напущат или прекосяват, с цел да доближат Европа.

Лидерите ще дадат своята " цялостна поддръжка ", тъй че организацията за защита на границите и крайбрежията " Фронтекс " да може да извърши " главната си задача, а точно да помогне на страните членки да защитят външните граници, да се борят против трансграничната престъпност и да усилят връщанията " – евфемизмът на Европейски Съюз за депортации.

Европейският съюз ще " усъвършенства съдействието с директните страни и страните на генезис посредством взаимноизгодни партньорства ", написа в текста, който към момента може да бъде изменен преди началото на срещата. В него не се показва по какъв начин партньорствата биха могли да бъдат преференциални за тези страни, а единствено методите за увещание, които евентуално ще бъдат приложени.

Бюджетът на Европейски Съюз за помощ би трябвало да бъде " употребен по най-хубавия вероятен метод ", с цел да бъдат поощрени страните да попречат на хората да ги напущат, написа в текста. Тези от тях, които не одобряват назад своите жители, ще стартират да изпитват усложнения в приемането на европейски визи. Бангладеш, Гамбия, Ирак и Сенегал към този момент са под наблюдаване.

След среща на министрите на вътрешните работи предходната седмица шведското председателство на Европейски Съюз сподели, че " са нужни както положителни тласъци, по този начин и рестрикции. Трябва да използваме всички уместни в това отношение ограничения, като да вземем за пример визовата политика, съдействието за развиване, търговията и дипломатическите връзки ".

Граничните огради още веднъж са на дневен ред, макар че Европейската комисия в предишното е отказвала да помогне на страните членки да заплащат за тях с аргумента, че те не подхождат на " европейските полезности ". Няколко страни от Европейски Съюз, по-конкретно Унгария, Австрия и Словения, издигнаха гранични огради, откакто повече от милион мигранти влязоха в Европа през 2015 година. Повечето тях бяха бежанци от войната от Сирия и Ирак.

В документ за позицията на нидерландското държавно управление, циркулиращ в Брюксел, написа, че " всички типове неподвижна и преносима инфраструктура би трябвало да бъдат част от по-широк пакет от ограничения за ръководство на границата, като в това време се подсигуряват главните права, записани в законите на Европейски Съюз и интернационалното право ".

Особено внимание се обръща на сухопътната граница сред членуващата в Европейски Съюз България и Турция, откъдето потеглят голям брой мигранти. Запитана за нея в четвъртък, еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон отговори само, че няма задоволително пари, с които да се помогне на страните да строят огради.

Комисията желае да форсира обработката на молбите за леговище по границите на блока и назначи " координатор по връщанията ", с цел да форсира депортацията. Миналата година повече от 900 000 души подадоха молби за приемане на леговище в Европейски Съюз, което провокира запушване по границите.

В свое писмо до водачите председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че през идните месеци ще стартират пилотни тествания на " ускорена гранична процедура ", в това число " неотложно връщане " на хората, на които не е разрешено да останат.

До еволюцията на този метод на " Крепост Европа " се стигна поради неуспеха на Европейски Съюз да реализира единодушие за отговора на един сложен въпрос: Кой би трябвало да поеме отговорност за мигрантите и бежанците, идващи в Европа, и би трябвало ли други страни членки да са длъжни да оказват помощ?

Въпросът рядко беше задаван през последната година, до момента в който милиони украински бежанци бяха одобрявани в Европа на фона на прилив на благосклонност, изключително от страна на страни като Унгария или Полша, които са твърдо срещу това да оказват помощ за грижите за мигранти от Африка и Близкия изток.

Пактът за миграция и леговище на Европейската комисия, който беше показан през 2020 година, трябваше да позволи казуса, само че съвсем няма прогрес. Сега представители на Европейски Съюз споделят, че е допустимо страните членки да поддържат проекта за промени преди изборите през 2024 година, след които ще бъде образувана нова комисия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР