На6-ти майотбелязвамеДенянахрабросттаи празника на Българската армия. Денят на храбростта и

...
На6-ти майотбелязвамеДенянахрабросттаи празника на Българската армия. Денят на храбростта и
Коментари Харесай

6-ти май е Ден на храбростта и празник на Българската армия

На6-ти майотбелязвамеДенянахрабросттаи празника на Българската войска.
Денят на храбростта и празник наБългарската армияе формален празник в Република България – професионален празник на военнослужащите и празник на военния медал „ За смелост “.
Денят на храбростта стартира да се празнува от Българската войска още с нейното основаване. С декрет от 1 януари 1880 година княз Александър Батемберг учредява военния медал „ За смелост ” - отличие, с което се удостояват направилите подвизи на бойното поле. А с декрет от същата година се постановява честването на празника.
През войните в интервала 1912-1918 година, въпреки и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се празнува всяка година с отслужване на панихида за починалите и молебен за живите. Прави се обзор на войсковите елементи от висшия главнокомандващ на Българската войска и популярен магистър на ордена „ За смелост ”. Тържеството приключва с боен церемониал.
До подписването наНьойския договорДенят на бойната възхвала се празнува настрана на 27 ноември (победата на Българската войска в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 г).
През 20-те години на 20 в. този празник се сплотява с отбелязването на Деня на храбростта на 6 май. От 1931 година Денят на храбростта и успехите е разгласен за военен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 година тържеството стартира от предходната вечер със заря, до тогава тя е епизодично събитие.
След 1946 година традицията в честването на празника наБългарската армияе прекратена. Първоначално е избрана датата 9 септември, а след 1953 година - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 година Великото Народно заседание дефинира за празник на войската 23 август - деня на решаващите боеве при Шипка. Две години - 1991 и 1992 година, българските воини празнуват този незабравим ден като собствен празник.
През 1993 година с разпореждане на Министерския съвет, 6 май е разгласен заДен на храбростта и Българската войска.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР