Тази година пригответе козунака по селски - защото така е

...
Тази година пригответе козунака по селски - защото така е
Коментари Харесай

Козунак по селски

Тази година пригответе козунака по селски - тъй като по този начин е най-вкусен

Необходими Продукти

● брашно - 2 кг бяло
● масло - 400 г краве (около 80%)
● захар - 400 г
● прясно мляко - 500 мл
● квас - 60 г, прясна
● яйца - 10 - 12 броя (2 жълтъка за намазване от тях)
● лимони - настъргана кора на 1 - 2 лимона
● ванилия - 5 пакетчета
● ядки - натрошени орехи
● мармалада - гъст, от шипки или други
● локум - късчета, по избор
● стафиди - по избор

Начин на подготвяне

Всички артикули, с които ще вършиме козунака по селски би трябвало да са доста пресни, с цел да се получи в действителност добър козунак. Освен това би трябвало да са на стайна до топла температура.

Разтворете маята с малко от топлото прясно мляко, малко захар и брашно, като би трябвало да се получи гъста каша. Маята би трябвало съвсем незабавно да стартира да става на мехурчета, което значи, че е добра и прясна.

Разбийте яйцата (без 2 жълтъка) със захарта и останалото затоплено мляко. Добавете всички останали артикули и ароматите без маслото и започнете да замесвате.

Първо премесвате, захващате тестото, удряте в плота, добавяте лой и брашно, месите, удряте и по този начин, до момента в който извършите най-малко 100 удара в плота. Готовото тесто покрийте с забрадка в съд и оставете да втаса за 1 нощ.

Мармаладът би трябвало да е доста гъст. По предпочитание може да добавите и късчета локум. От тази доза може да приготвите 2 огромни козунака или повече по-малки. Направете ги под формата на плитка, като сплетете 3 продълговати части, сред които поставят сладко, локум, натрошени орехи.

Може да оформите и кръгли козунаци по същата скица. Готовите козунаци още веднъж се оставят да втасат. Най-накрая ги намажете с четка с разрушените жълтъци с малко прясно мляко, олио или сметана. По предпочитание поръсете с кристална или кафява захар от горната страна.

Сложете да се пече на 190 градуса до подготвеност. Във фурната може да сложите чаша с вода, с цел да овлажнява въздуха. Ако козунакът стартира да прегаря от горната страна, покрийте го с алуминиево фолио и доизпечете.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР