Тази година първият учебен ден ще бъде по-скъп, показва сметката.

...
Тази година първият учебен ден ще бъде по-скъп, показва сметката.
Коментари Харесай

Какви ще са разходите за подготовка на учениците тази година

Тази година първият образователен ден ще бъде по-скъп, демонстрира сметката. Родители и търговци пресмятат, че разноските за подготовка на учениците са с към 20 на 100 повече по отношение на предходната година. Най-голям е растежът в цените на тетрадките и канцеларските принадлежности, осведоми.

Най-голям разход обичайно са учебниците и образователните пособия. За учениците от 1 до 7 клас учебниците са безвъзмездни. За пособия обаче ще би трябвало да се отделят сред 70 и 100 лв., пресмятат търговци. Родителите на по-големи деца ще би трябвало да дадат пари и за самите учебници - т.е. още към 200 лв. от бюджета. Вторият по величина разход това е раницата като цените варират според от марката и модела - най-евтините стартират от 50 лв., а най-скъпите доближават 300 лв..

Антикварните книжарници записват взрив в търсенето на към този момент употребявани принадлежности.

„ Учебниците станаха толкоз скъпи, че избират втора ръка. Да са 2-3-5 лв. надолу. Тази година виждам, че учебниците са нараснали с 3,4 до 5 лв. на численост. Дори се случва да се резервира седмица до 10 дни от даден родител и го изчаквам да си получи заплата ”, споделя Маргарита Лозева.

За тези обаче, които ще вършат цялостен пазар за ученика, сметката ще излезе по-висока отпреди - даже единствено за най-необходимото, споделят търговци.

„ Ако предходната година примерно е било 100-120 лв., тази година под 150 лв. няма по какъв начин ”, споделя Иван Георгиев.

Като в тази сума не се включват учебниците и помагалата.

„ Може би 30 до 40% е при тетрадките. При раниците също има повишаване, само че не е чак толкоз огромно . Почти всички артикули, които идват, нови доставки са с нови цени ”, споделя Георгиев.

Така най-евтина тетрадка от 20 листа към този момент е с цена от към 80 ст ., вместо досегашните 60. Блокчета за изобразяване скачат от 60 ст. на 1 лева А раница, която предходната година е коствала 80 лева, в този момент е с етикет от 120 лева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР