Тайванска компания за производство на полупроводници TSMC отчита в четвъртък

...
Тайванска компания за производство на полупроводници TSMC отчита в четвъртък
Коментари Харесай

TSMC надскача очакванията за Q3, Nokia уволнява хиляди след слаби резултати

Тайванска компания за произвеждане на полупроводници TSMC регистрира в четвъртък облага за третото тримесечие в размер на 211 милиарда нови тайвански $ (6,69 милиарда щатски долара), като подчертава, че слабото търсене на потребителска електроника продължава.     Въпреки че това е второ следващо тримесечие на спад на облагата, най-големият в света производител на чипове по контракт надминава упованията на анализаторите, показва CNBC и цитира съответните резултати на компанията по отношение на консенсусните предварителни оценки на Refinitiv:    Приходи: 546,73 милиарда нови тайвански $ (17,28 милиарда щатски долара), при предстоящи 540,39 милиарда нови тайвански долара    Нетна облага: 211 милиарда нови тайвански $, при 191,43 милиарда очаквания   

TSMC оповестява, че приходите са се намалили с 10,83% по отношение на миналата година до 546,73 милиарда тайвански $, а чистата облага е спаднала с 24,87% по отношение на миналата година до 211 милиарда Това е сравнимо с прогнозата на TSMC за доходи за третото тримесечие сред 16,7 и 17,5 милиарда американски $. 
" Бизнесът ни беше подсилен от мощното разгръщане на водещата ни в промишлеността 3-нанометрова технология и по-голямото търсене на 5-нанометрови полупроводници, отчасти обезщетено от продължаващото поправяне на запасите от страна на клиентите ", изясняват от TSMC в отчета си за приходите.    Гигантът в региона на чиповете декларира, че приходите му са се нараснали с 13,7% през третото тримесечие на годината спрямо второто.    През второто тримесечие тайванската компания регистрира спад на тримесечната облага за първи път от четири години насам заради проблемите с търсенето на потребителска електроника като смарт телефони и преносими компютри след пандемията. Анализаторите обаче считат, че запасите на производителите на смарт телефони и компютри са на привършване и се чака търсенето да се усили.    TSMC е най-големият производител на най-модерните процесори в света. Тайванската компания създава полупроводници за колоси като Apple и Nvidiа, които постоянно се основават на архитектурата Arm.   

Понастоящем TSMC създава 3-нанометрови чипове и възнамерява да стартира 2-нанометрово всеобщо произвеждане през 2025 г. 
Възстановяване на пазара на смартфони    Данните на Canalys демонстрират, че през третото тримесечие на 2023 година международният пазар на смарт телефони се е свил единствено с 1%, което приказва за закъснение на спада му. През второто тримесечие пазарът се е сринал с 11% в съпоставяне със същия интервал преди година.    " Подкрепен от районното възобновяване и търсенето на нови артикули, пазарът на смарт телефони отбелязва двуцифрен пореден растеж през третото тримесечие, изпреварвайки празничния сезон ", се споделя в отчет на Canalys от вторник.    Търсенето на чипове за образование на изкуствен интелект отбелязва взрив, воден от разпространяването на огромни езикови модели като ChatGPT и китайските му съперници. Тази наклонност поддържа акциите на TSMC, които набъбнаха с 19% до момента през тази година.    Миналата седмица Съединени американски щати удължиха освобождението на TSMC от глобите против Китай, което разрешава на компанията да продължи да доставя съвременно съоръжение за чипове за активността си там.   Nokia прибягва до съкращения поради внезапен спад на приходите    Nokia е на другия полюс на упованията, откакто в четвъртък оповестява, че ще редуцира до 14 000 работни места като част от проект за понижаване на разноските след внезапен спад на приходите за третото тримесечие.   

Финландският телекомуникационен колос декларира, че ще понижи разходната си база и ще увеличи успеваемостта на работата, с цел да " отговори на предизвикателната пазарна среда ". Той си слага за цел да понижи разноските си на брутна база от 2023 година с сред 800 млн. и 1,2 милиарда евро до края на 2026 г. 
Това ще докара до понижаване на броя на чиновниците от 86 000 на сред 72 000 и 77 000.    Значителните съкращения идват, откакто Nokia рапортува, че чистите ѝ продажби през третото тримесечие са намалели с 20% на годишна база до 4,98 милиарда евро. Печалбата за интервала е спаднала с 69% на годишна база до 133 млн. евро.    Един от най-големите производители на телекомуникационно съоръжение в света, Nokia е изправен пред компликации, свързани със забавянето на международната стопанска система и с намаляването на разноските за инфраструктура от страна на мобилните оператори.    Продажбите на най-голямото по доходи звено на Nokia - бизнесът с мобилни мрежи - са намалели с 24% на годишна база до 2,16 милиарда евро, а оперативната облага на подразделението се е намалила с 64% на годишна база.    Nokia разяснява, че това се дължи основно на спад в Северна Америка. Компанията също по този начин дефинира размерите на продажбите в Индия като " умерени ", защото внедряването на 5G се " възстановява ".     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР