Тайната за произхода на живота на земята и Слънчевата система

...
Тайната за произхода на живота на земята и Слънчевата система
Коментари Харесай

Тайната на живота е скрита в лунните фосили

Тайната за произхода на живота на земята и Слънчевата система може би е скрита в лунните фосили, настояват английски учени, разгласили научна публикация в списанието New Scientist.

Смята се, че първите най-прости форми на живот са се появили на земята преди към 3.8 милиарда години. Как тъкмо са се появили е въпрос, на който учените не могат да дадат отговор.

Според една от теориите животът не е зародил на Земята, а е бил донесен тук с помощта на комета или метеорит или така наречен Теория на Панспермията.

Именно тази доктрина кара Марк Сефтън и Ричард Матюмен от Лондонския кралски лицей да предположат, че остатъци от метеорита или кометата, донесли живота на Земята, могат да се намерят на Луната, която по това време е била покрита с лава.

Двамата британци считат, че е малко евентуално сходни остатъци да бъдат открити на Земята, поради тектоничната интензивност на планетата.

 Земя и комета

По думите на Сефтън „ Както геологията, по този начин и животът извънредно дейно рециклират материята и попречват консервацията “.

От друга страна Луната е надалеч по-спокойна в геологично отношение, тя е спокойна от милиарди години. Тогава могат ли биологичните остатъци да са се запазили макар лавата.

Поредица от опити обнадеждили учените, че лавата освен може да не е разрушила изцяло биологичните остатъци, само че може даже да ги е капсулирала и по този метод запазила в продължение на милиарди години.

Това на процедура значи, че остатъци от всички небесни тела, които в далечното минало са блъснали земната повърхнина, когато е зародил живота, може да са се запазили в лунните фосили и единствено да чакат да бъдат открити.

Иронията на обстановката не убягва на другия създател на откритието Сефтън, която отбелязва, че най-подходящото място за търсене на следи от възраждането на първичния живот на Земята е точно на сухия и изсъхнал сателит на планетата – Луната.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР