Тайланд е една от най-посещаваните и предпочитани дестинации сред азиатските

...
Тайланд е една от най-посещаваните и предпочитани дестинации сред азиатските
Коментари Харесай

10 неща, които задължително трябва да знаете, преди да пътувате до Тайланд

Тайланд е една от най-посещаваните и желани дестинации измежду азиатските страни. От оживените улици на Банкок до спокойните и красиви плажове на южните острови сигурно ще има доста неща, на които да се насладите по време на престоя си там. Изключително улеснение за туристите е това, че съвсем на всички места има преведени на британски менюта и табели, тъй че елементарно можете да се ориентирате, а и тайландците са едни от най-дружелюбните хора, които в миналото ще срещнете.

Винаги обаче е належащо да сте добре готови и осведомени, с цел да сте сигурни, че пътуването ви ще е безпроблемно и в действителност незабравимо по всички верни аргументи. Ето 10 скъпи съвета по какъв начин да извършите пътуването си до Тайланд щастливо, прелестно и изпълнено с положителни страсти.

1. Направете си резервация авансово. Това сигурно ще ви спести непотребни главоболия.
Препоръчваме ви да си резервирате местата за настаняване, екскурзиите и всичко останало много по-рано. Това важи с цялостна мощ изключително, в случай че сте решили да посетите в дейния и пиков туристически сезон от ноември до март. Поради огромното търсене през този интервал на годината настоящите екскурзии, преходи, пътувания с трен, разходки с лодка и първокласни хотели могат да бъдат разпродадени месеци напред. Голяма част от хотелите, заведенията, магазините понижават или даже преустановяват краткотрайно активността си през дъждовните месеци от юли до октомври. Затова използвайте това и проверете свободните им наличия за дейния сезон.

2. Уверете се, че имате сложени всички изискуеми и нужни ваксини
Проучете има ли целесъобразни ваксини, които следва да си поставите щом сте решили да посетите Тайланд.. Въпреки това множеството лекари предлагат да си извършите ваксини против тетанус, хепатит А и бяс. Ваксината против бяс е наложителна даже, изключително в случай че плануваното ви пътешестване включва най-вече разходки на открито или престой в селски региони, където може да срещнете маймуни, кучета или котки.
Ако пък сте решили да се насладите на екзотичните региони, граничещи с Малайзия, Мианмар, Камбоджа или Лаос, би трябвало да си осигурите рецепта за доксициклин, маларон (атовакон-прогуанил) или други антималарийни медикаменти или просто да ги имате в себе си. Консултирайте се с доктор най-малко 4-6 седмици преди пътуването, с цел да получите подобаващи ваксини и медикаменти.

3. Съветваме ви да се подсигурите с тайландска SIM карта за данни, карти и други
Надеждната интернет връзка е от решаващо значение, когато пътувате, с цел да сте в контакт с близки хора, както и с цел да имате опция да ползвате банковите си карти и приложения за разплащане. Практиката сочи, че множеството туристи избират да вземат тайландска SIM карта с пакет за данни от снабдители като AIS или True скоро след идването си. Процесът на настройване е елементарен, а разноските са изцяло допустими.
Мрежата и приложенията ще ви помогнах елементарно да откриете най-хубавите сергии за улична храна, да се ориентирате в ситуацията и да прекарвате времето си по време на пътешестване, като играете в, гледате видеоклипове в YouTube или наваксвате с имейли. Нужно е единствено да бъдете изключително деликатни при потреблението на публични Wi-Fi мрежи за чувствителни действия заради евентуални опасности за сигурността.

4. Пригответе по-малко облекла, съобразени с потребностите ви без ненужно разсипничество и съгласно атмосферните условия в района
Тайландците носят най-вече облекла, които покриват съвсем цялата кожа. Въпреки че на плажа може да си позволите по-провокативни и изрязани бански, до момента в който се наслаждавате на галещото тайландско слънце, налага се да се обличате по-скромно отвън плажа. Със сигурност, последното нещо, което желаете, е жегата, дъждът или влажността да провалят екзотичната ви почивка.
Леките, свободно стоящи облекла са чудесни за разходки навън, а необятните риболовен панталони или саронгът ви разрешават да посещавате религиозните обекти с нужното за задачата почитание. По този метод подбраното от вас облекло ще ви обезпечава хладина и улеснение, като в същото време ще съумеете да се придържате към локалните културни правила.

5. Уважавайте будистките храмове
Тъй като над 90 % от тайландците изповядват будизма, в цялата страна ще имате опцията да се насладите на богато украсени храмове и свещени места. Нашият съвет към вас е когато посещавате ват (храмове), апелирам, сваляйте обувките си, говорете безшумно и не показвайте краката си към изображенията на Буда, защото това се смята за неуважително. Облечете се непретенциозно, като покриете раменете и краката си до коленете. Препоръчваме ви да носите със себе си лек шал или панталон, който да облечете при нужда.

6. Научете няколко тайландски изречения
Въпреки че британският език е необятно публикуван в огромните хотели и туристически атракции, научаването на няколко съществени тайландски изречения ще ви бъде от изгода. Простите поздрави като " sawatdee khrap/kha " (поздрав за мъже/жени) и " khop khun krap/kha " (благодаря) демонстрират почитание и ви разрешават да се поддържате връзка по-добре с локалните поданици. Не се колебайте да изпробвате речника си.

7. Възможност за голям брой заплащания
Въпреки че кредитни и дебитни карти като Visa и MasterCard се одобряват почни на всички места при разплащания, към момента има места, на които заплащането е единствено в брой. Затова ви предлагаме за всеки случай да носите в себе си аварийна кредитна карта и пари в брой. Приложенията за мобилни заплащания като GrabPay или вездесъщите QR кодове дават спомагателни благоприятни условия за безкасово заплащане.

8. Спазването на локалния етикет може да бъде от изгода
Спазването на културния етикет при другарство с локалните поданици постоянно е потребно, а и е знак на почитание към тях. Стандартният привет е уай - уважителен реверанс с длани, притиснати пред гърдите. Отговорете по същия метод с думата уай и жеста с ръце. Не се ръкувайте, в случай че другият човек не го направи пръв.
В случай че сте поканени в тайландски дом, наложително събуйте обувките си, преди да влезете. Счита се за огромно пренебрежение ходенето с мръсни обувки и проявлението на краката си на другите присъстващи. В тайландската просвета се счита, че проявлението на краката на различен човек, е израз не пренебрежение, защото се считат за нечисти. Не докосвайте главата на индивида, защото тя се счита за най-висшата част на тялото.

9. Избягвайте избрани региони през нощта
Най-предпочитаните туристически региони на Банкок, Пукет и Чианг Май са изцяло безвредни денем. Препоръчваме ви обаче да избягвате разходките в тъмната част на деня, изключително по тихи странични улички или алеи. Ако въпреки всичко обичате да излизате късно, постоянно се придвижвайте по добре осветените основни пътища и оживените квартали с нощен живот. Въпреки че незаконните дейности по отношение на туристите са рядко срещани, спазвайте тези правила, с цел да избегнете спонтанни обири или неприятни обстановки.

10. Направете си застраховка при пътуването
Колкото и добре да сте възнамерявали и подготвили вашето пътешестване, не са изцяло изключени обстановки, при които да претъпите ненадейно утежняване на здравословното ви положение, пострадвания или закъснения на полети. Закупуването на цялостна застраховка при пътешестване обезпечава жизненоважна здравна отбрана и ви защищава от закъснения, изгубен багаж или други изключителни обстановки. Това е наличен метод да си гарантирате, че непланираните събития няма да провалят мечтаната ви отмора в Тайланд.

Затова ви предлагаме да се придържате към тези 10 съвета, които ще създадат пътуването ви в Тайланд доста по-лесно и прелестно. Помнете, че малко разсъдливост и внимание постоянно са от огромно значение за позитивните прекарвания по време на пътуването ви.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР