Тайгър Уудс скъса с Nike след продължително 27-годишно сътрудничество между

...
Тайгър Уудс скъса с Nike след продължително 27-годишно сътрудничество между
Коментари Харесай

Тайгър Уудс скъса с Nike – краят на едно 27-годишно партньорство

Тайгър Уудс скъса с Nike след дълготрайно 27-годишно съдействие сред една от легендите в голфа и най-голямата компания за спортни дрехи в света.

" Преди повече от 27 години имах щастието да стартира партньорство с една от най-емблематичните марки в света ", написа Уудс в X, представен от CNN, добавяйки, че историята " сигурно ще има още една глава ".

Nike пък се сбогува с него в Instagram, като декларира:

" Тайгър, ти насочи предизвикателство към конкуренцията, стандартите, условностите, остарелия метод на мислене. Ти провокира цялата институция на голфа. Предизвика ни. И най-много себе си. И сме ти признателни за това предизвикателство ".

След разпространяването на тази вест, несъмнено, се появиха първите спекулации с кого ще подпише именитият голфър след края на контракта си с Nike. Един от спряганите марки е известната швейцарска марка маратонки ON Running, само че нейният основен изпълнителен шеф Марк Маурер е безапелационен, че сходен контракт не е на дневен ред.

Nike е съвсем синоним на Уудс - от момента, в който той за първи път става експерт през 1996 година, до успеха му на „ Мастърс " през 2019 година - първата му на мейджър шампионат от 11 години. И макар че полов скандал отблъсна от Уудс спонсори като Gatorade, AT&T и Accenture – което му коства почти 20 млн. $ - връзките му с Nike останаха непокътнати.

През 1996 година Nike пуска емблематична реклама, основана на професионалния дебют на Уудс на шампионата Greater Milwaukee Open, а през 2000 година голфърът подписва петгодишен контракт за спонсорство с водещия производител на спортно облекло. Стойността му се прави оценка на 85 млн. $, което го прави най-богатият спонсорски контракт в спортната история по това време.

Като цяло Уудс подписва голям брой контракти с Nike в продължение на съвсем три десетилетия, в това число 10-годишен подобен през 2013 година, който е на стойност към 200 млн. $.

Той към момента е един от най-известните спортисти в Съединени американски щати, три пъти по-известен за необятната общност от междинния състезател, съгласно изследвания на Q Score. И макар че позитивните отзиви за него са намалели спрямо времето на разцвета му като обществена персона, спортните почитатели към момента имат по-положително мнение за него, в сравнение с за междинния състезател.

" Защо Nike се разделя с Уудс, който е дълготраен дипломат на марката? Възможно е компанията да желае да излезе от бизнеса с голф ", споделя Ерик Смолууд, президент на Apex Marketing Group, компания за спорт и развлечения, която прави оценка спонсорства и рекламни акции. " Nike продаваше топки и стикове за голф с логото си и това завърши. Тя към момента продава облекла и обувки за голф, само че да забележим докога “.

Според Смолууд това развиване едва ли се дължи на опасения, че Уудс е към края на кариерата си:

„ Той е синоним на голфа, а Nike е била с него по време на житейските му тествания и завръщания. Уудс може да играе толкоз дълго, колкото желае в PGA, а по-късно и в Senior PGA. Вижте какъв брой дълго Nike държи Майкъл Джордан, а той не е играл повече от 20 години. "

През август Уудс беше разгласен за шестия шеф на играчите във авторитетния политически ръб на PGA Tour, което даде едно място повече на общността след спорното обединение сред PGA Tour и подкрепяния от Саудитска Арабия LIV golf. В същото време разнообразни вести свидетелстват, че той е отказал близо 1 милиард $, с цел да играе в LIV golf.

Джошуа Бътлър, създател на онлайн марката за голф облекло J. Butler Golf, дефинира Уудс като предвидлив предприемач, " който схваща, че пейзажът на голфа се трансформира ".

" Nike се отдръпва от продуктите за голф. Тайгър има голяма опция да се приземи някъде другаде ", споделя Бътлър. " Компаниите за голф облекло навлизат на пазара с други благоприятни условия, по-добри благоприятни условия и разнородни цени. Не че Nike е направила нещо неприятно, не че Тайгър Уудс може да е неудовлетворен от връзките си с Nike през последните 27 години, само че това е златна опция за него да се насочи към по-млада аудитория, да се насочи към хора, които не са богати, само че желаят да играят голф “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР