Тъй като Вселената е всичко, което съществува, тя е безкрайно

...
Тъй като Вселената е всичко, което съществува, тя е безкрайно
Коментари Харесай

Какво има отвъд Вселената

Тъй като Вселената е всичко, което съществува, тя е безпределно огромна и няма граници, тъй че няма периферия, за която даже да приказваме. Космосът е толкоз остарял и светлината пътува толкоз бързо, че не сме получавали светлина от всяка обособена вселена. Ширината на следената Вселена е към 90 милиарда светлинни години. И евентуално оттатък тази граница има куп други случайни звезди и галактики, заяви " Труд бг ".

Космолозите не са сигурни дали Вселената е безпределно огромна, или просто извънредно огромна. За да я измерят, астрономите преглеждат нейната геометрична кривина. Ако Вселената е идеално геометрично плоска, тогава тя може да бъде безкрайна. Ако е извита като повърхността на Земята, тогава има краен размер.

Настоящите наблюдения и измервания демонстрират, че тя е съвсем идеално плоска. Може би си мислите, че това значи, че Вселената е безкрайна. Но не е толкоз просто. Дори при положение на плоска Вселена, Космосът не би трябвало да бъде безпределно огромен. Вземете да вземем за пример повърхността на цилиндър. Той е геометрично плосък, защото успоредните линии, начертани върху повърхността, остават успоредни и все пак има краен размер. Същото може да е правилно и за Вселената: тя може да бъде изцяло плоска, само че затворена в себе си.

Но даже да е лимитирана, това не значи безусловно, че има край или периферия. Възможно е нашата триизмерна Вселена да е вградена в някаква по-голяма, многоизмерна структура. Това дава отговор и в действителност е част от някои екзотични модели на физиката. Но сега няма метод да тестваме това. И знам, че това провокира извънредно главоболие, само че даже Вселената да има краен размер, не е належащо да бъде вградена.

Тя просто е. Разбира се, звучи невероятно да има последна Вселена, отвън която да няма нищо.

Много е допустимо в действителност да има „ оттатък “. Но няма нищо в математиката, което да разказва Вселената, което да изисква осанка.

Ако всичко това звучи комплицирано и объркващо, не се тормозете. Целият смисъл на създаването на комплицирана математика е да имаме принадлежности, които ни дават способността да се борим с концепции оттатък това, което можем да си представим.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР