Тъй като президентът на Руската федерация Владимир Путин и държавният

...
Тъй като президентът на Руската федерация Владимир Путин и държавният
Коментари Харесай

Ще загубят ли САЩ истинска война срещу Русия?

Тъй като президентът на Руската федерация Владимир Путин и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разтрогнаха контракт, който допринасяше за понижаването на рисковете от нуклеарна война, Америка би трябвало да усили своя стандартен (неядрен) боеприпас, с цел да не изостава от Москва и Пекин , поучава занимаващият се с проучване на тактиките за национална защита Тимъти Уолтън в публикация за The New York Times.
Миналата седмица Договорът за ракети със междинен и дребен обхват (ДРСМО) , който бе в действие повече от 30 години, престана да съществува. Америка се отдръпна от този контракт в петък, 2 август, а Русия в събота, 3 август. Докато Съединени американски щати изпълняваха всички условия на този контракт, Русия го наруши, като разпростра над 100 неразрешени ракети със междинен обхват (т.е. наземна ракета с обхват на деяние над 3000 километра, само че не повече 5 500 километра.). Междувременно Китай, който не беше страна по контракта, разположи хиляди такива ракети. Съединени американски щати нямат сходни снаряди.
За да се преодолее тази бездна, пристигна време Министерството на защитата на Съединени американски щати да сътвори и разположи наземни неядрени ракети със междинен обхват на деяние. ДРСМО беше рационално съглашение, което понижи напрежението и спомогна за кротичък завършек на Студената война. След подписването му през 1987 година Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати отстраниха наземните ракети с обсег от 500 до 5 500 километра. Такива ракети съставляват заплаха, тъй като в случай че са снабдени с нуклеарни бойни глави, те биха могли да бъдат употребявани - поради късото им време на полет - за осъществяване на непредвидени офанзиви против съдружници в Европа и против Съюз на съветските социалистически републики . Елиминирането на тези снаряди способства за стабилизирането на връзките сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати и техните съдружници.
За страдание Русия нарушаваше изискванията на това съглашение в продължение на 10 години. През 2008 година тя организира тествания на наземни крилати ракети със междинен обхват на деяние 9M729. Снабдени с съвременни системи за ориентиране, 9М729 и други нови съветски ракети могат да нанасят прецизни удари по цели. Тази акуратност разрешава на Русия да употребява бойни глави с неядрени заряди, които се характеризират с по-малка зона на поразяване спрямо нуклеарните бойни глави, а това от своя страна усилва вероятността Русия да ги употребява при положение на спор.
В продължение на шест години американските дипломати търпеливо се опитваха да убедят Русия в нуждата да съблюдава изискванията на този контракт, само че Москва подцени настояванията на Съединени американски щати и съдружниците от НАТО, продължавайки да основава и разполага неразрешени ракети. По-важното е, че Китай, който в никакъв случай не е взел участие в това двустранно съглашение и отхвърля да се причисли към него няколко пъти, стартира да създава свои ракетни сили в края на 90-те години на предишния век, които безспорно бяха призвани да се опълчват на американците. В момента Китай има хиляди ракети, оборудвани както с неядрени, по този начин и с нуклеарни бойни глави. Тези високоточни смъртоносни ракети са способни да нападат кораби в морето, военни бази на сушата - освен в страните-съюзници на Америка в Азия, само че и в самите Съединени американски щати, т.е.в Аляска, Гуам и Северните Мариански острови.
Тъй като американските сили нямат наземни неядрени ракети, които могат да се употребяват за офанзива на противников войски, и нямат задоволително системи за защита против китайски или съветски неядрени ракети на наземна база, те постоянно се организират симулации, с цел да се подтотвят за военни интервенции, включващи Китай или Русия. В същинската война обаче Америка може да бъде победена.
Ето за какво Съединени американски щати би трябвало да се снабдят със лични стандартни ракети със междинен обхват. Наличието на такива ще обезпечи доста оперативно преимущество на американските войски и ще се трансформира в съществено предизвикателство за съперниците. Ако тези ракети са ситуирани в Съединени американски щати и техните съдружниците, те могат бързо да нападат противников цели незабавно след откриването им. Освен това потреблението на тези ракети за удари по добре предпазени обекти и системи може да понижи рисковете за водачите на самолети и екипажите на военни кораби.
Тези нови ракети ще създадат американските войски по-ефективни и ще сдържат Китай, Русия и други съперници от нападателни дейности. Освен това, снабдявайки тези ракети единствено с неядрени бойни глави, Съединени американски щати могат да понижат риска вражеските сили да ги объркат с нуклеарни ракети и да разсеят тези страхове, които в миналото са послужили като основа за сключване на ДРСМО. Тези ракети ще дадат опция на Съединени американски щати да сключат съглашение с Китай, Русия и други страни, които ще забранят наземните ракети със междинен обхват на деяние, оборудвани с нуклеарни бойни глави.
Някои наблюдаващи, профилирани в контрола върху оръжията, считат, че отдръпването от ДРСМО е рисково и може да предизвика нова конкуренция във въоръженията. Но в този момент доста по-опасна стъпка е да следим по какъв начин Китай и Русия разполагат своите арсенали, до момента в който ние продължаваме вербално да протестираме и проучваме опциите си. За благополучие в този момент Съединени американски щати имат по-разумни благоприятни условия за деяние. Сега, когато престана да работи, сухопътните сили и пехотинците имат опция да разработят и разпрострат наземни ракети със междинен обхват на деяние. Когато Конгресът на Съединени американски щати завърши работата по бюджета за защита, той може да направи рационални вложения в тези системи - да отпусне средства освен за основаването на нови ракети, само че и за подобряването на съществуващи, като да вземем за пример крилатите ракети „ Томахоук “ (които в този момент се изстрелват от кораби и подводници) или балистични ракети „ Пършинг II “ (които ДРСМО забрани).
Ракетният боеприпас, който ще включва както нови, по този начин и усъвършенствани ракети, ще разреши на Министерството на защитата на Съединени американски щати да разгърне забележителен брой ракети за няколко години при относително умерена цена. Китай и Русия поставят огромни старания за построяването на своите ракетни сили. Сега, когато Съединени американски щати към този момент не са обвързани от ДРСМО, е време да се изравнят разпоредбите на играта.
Превод: Агенция " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР