“Търся любов. Истинска любов.Абсурдна, неудобна, всепоглъщаща...любов, при която не можем

...
“Търся любов. Истинска любов.Абсурдна, неудобна, всепоглъщаща...любов, при която не можем
Коментари Харесай

Криворазбраната любов


“Търся обич. Истинска обич.
Абсурдна, неуместна, всепоглъщаща...
обич, при която не можем един без различен.
И не мисля, че тази обич се намира тук,
в този безценен апартамент
в прелестния хотел в Париж. ”

Харесвах тези думи на Кари Брадшоу. Но дали същинската обич е точно такава? Искаме ли я, по този начин разказана, за себе си? По-важен обаче е въпросът дали с всички разбори и дефиниции, упования и показа, предразсъдъци и клишета, с всички непознати и свои романи, драматизации и екранизации не саботираме непрекъснато любовта.

Кари си потегли, с цел да връхлети точно върху любовта, която търси. Да се приюти в нея. И без да сме чели Юнг, няма по какъв начин да не отбележим, че й се получи някак синхронично. Финалът ми подухва асоциация с „ Отнесени от вихъра “. Не знам дали резултатът е издирван, само че доколкото си припомням, любовта там беше „ неуместна, неуместна, всепоглъщаща “. Книги, превърнати в сполучливи кино сюжети.Преди години един човек ми сподели, че любовта е решение. Не ми хареса.Обичам Париж. От 13-годишна мечтаех да отида там и отидох – на меден месец. Преди рядко успявах да избягам от клишетата, пък и през някои просто се изисква да преминеш, тъй като са красиви и тъй като на избран стадий имаш потребност от това. Но факсимиле или не, в Париж се почувствах уютно.

Кари и Тузаря, Скарлет О‘Хара и Рет Бътлър са емблематични двойки, само че моите същински герои бяха баба и дядо. Възхищавах им се. Хармония, непроменяемо почитание, доброта и абсолютно приемане на другия с всичките му плюсове и минуси. И изглеждаше по този начин, все едно минуси въобще нямаше. Така ги помня. Едва ли са анализирали любовта си, просто са я живеели. Баба не е имала стая, цялостна с дизайнерски облекла и обувки и графа в прочут вестник или списание, нито дядо е бил „ тузар “. И в „ града на любовта “ не са ходили. Доколкото ги познавах, и от драмата са били надалеч. Съмнявам се в миналото тяхната обич да е била „ неуместна, неуместна, всепоглъщаща “. Но съм сигурна в едно – те не можеха един без различен, а на мен ми беше уютно с тях.Парадоксално или не, изживях парижката си фантазия ненапълно сама. Леко се разочаровах, само че по-късно си дадох сметка, че е невероятно и излишно да се опитваш да вписваш в сюжетите си който и да било. Не че това ми спести впускането в драматизации и екранизации... И там, някъде по средата сред филмовите двойки и баба и дядо, има от всичко – обич, грижа, яд, засегнатост, разочарования, удивление, почитание, предоставяне, шерване, лишаване, крясъци, тишина, раздели, събирания, подозрения, решения.

Преди години един човек ми сподели, че любовта е решение. Не ми хареса. Звучеше ми толкоз прагматично и антиромантично и беше в цялостен прорез с моите главозамайващи клишета и разтърсващи сюжети. Но е правилно – тя не е романтика, решение е. Решение да избягаш, да се върнеш, да започнеш, да продължиш, да се оставиш на течението или да напуснеш зоната си на комфорт. И всичко – в търсене на уюта, на себе си и на този, без който не можеш.

Десислава е момиче, което обича думите – да преоткрива и скрива в тях себе си и всичко. Започва да ги записва, с цел да не пропусне някой нов ред, многоточие или отклоняване. Вече има и блог, където да ги откриете. Обича също цветя (в градини), френски прозорци, океан, чай, малини, цвят екрю и вино. И да пътува доста обича. Отбелязва синхроничностите по пътя си и по този начин е сигурна в посоката. Има всичко, за което е мечтала, само че не стопира, с цел да научи и детето си. За безчет други неща се учи от него, в придвижване.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР