Търновската Конституция, Сребърната Конституция, поръчана лично за цар Фердинанд с

...
Търновската Конституция, Сребърната Конституция, поръчана лично за цар Фердинанд с
Коментари Харесай

Съкровищата в архивите: От Конституцията на Фердинанд с рубини, писма и снимки на Ботев и Левски

Търновската Конституция, Сребърната Конституция, поръчана персонално за цар Фердинанд с инкрустирани скъпоценни камъчета, първият държавен щемпел на Княжеството от 1879 година, Манифестът за прокламиране на Независимостта от 1908 г ., първата фотография на Васил Левски и писмо на Христо Ботев с искане на пари назаем, тъй като боледува, интернационалните контракти на България от Освобождението до 1940 година, както и най-ценното от архивите по области - това са единствено част от забавните документи, печати и фотоси, показани в юбилейната галерия на Държавна организация Архиви, открита през днешния ден.

" Съкровищата на държавните архиви " е подредена във връзка 70 година от съществуването на организацията .

За находките и документите, всеки със своя история, изнамерен и съхранен, споделя Михаил Груев , ръководител на Държавна организация " Архиви ".

В изложбата има документи от Централния и софийски списък, а на постерни табла са показани най-ценните документи, които се съхраняват в териториалните поделения. " Показваме знаковите документи, с основно значение в историческия развой в модерната ера. Всеки документ има история, среща се на друго място, благополучие е, че в този момент всички се намират в архивите и са народен капитал ", разясни Михаил Груев.

Най-старият документ в системата на архивите

Това е псалтир от първата половина на 14 век, " той е разпарчатосан ", останалите части са в Народната библиотека и в Център за славяно-византийски изследвания " Проф. Иван Дуйчев " - СУ.

Изложбата показва и най-известната фотография на Васил Левски като участник в белградската легия, направена е в Букурещ, във фотографско ателие, има и писмо от Апостола до Христо Иванов в търновския списък, както и автентично писмо от Христо Ботев до Христо Георгиев, един от съратниците му, да му даде пари на заем, защото боледува.

Показан е Указът за назначение на първото българско държавно управление на Тодор Бурмов от княз Александър, както и първият бюджет на Княжеството от 1880 година, всички писани на ръка, единствено бюджетът е в циклостил.

Интересен е оригиналът на Учредителното заседание, който върви с оригинала на Търновската конституция. Изложена е и грамотата от софийското градско ръководство за граф Игнатиев, която го афишира за почетен жител на София.

Важните контракти

В " Съкровищата на архивите " участва Ньойският контракт в оригинал, българо-турски контракт, ангорската конвенция и по-щастлив за България контракт - Крайовският контракт за връщането на Южна Добруджа.

Лондонския контракт, с който свършва Първата международна война и до него Букурещкият, който е " първата национална злополука ", показана е тайната спогодба сред България и Германия, злощастен документ, подписан от премиера Владимир Радославов, с който страната влиза в Първата международна война на страната на губещите. Интересен е огромен восъчен щемпел, който се употребява за скрепяване на договорите и съставлява интернационално несъгласие.

Най-ценните неща във всеки от градовете

Михаил Груев показа пред news.bg " любопитен документ в разградския списък " - писмо от разградския областен шеф до Стефан Стамболов за политическата принадлежност на членовете на изборните бюра в Разград, Попово и Исперих, в което регионалният рапортува, че от 69 членове на бюра - 50 са сигурни на страната на държавното управление, а останалите са неутрални и единствено един-двама биха подкрепили опозицията. Доста емблематично за нравите - и тогава, и през днешния ден, разяснява Груев.

Сребърната Конституция на цар Фердинанд

В изложбата е показана Сребърната Конституция. Тя е обгърната в сребро, екземплярът е поръчан от цар Фердинанд, персонално за него, и отразява промените от 1911 година Гербът й е от сребро с позлата, като има и скъпоценни камъни - били са 26, в този момент са останали половината, били са в бяло зелено и алено, трябвало е да бъдат в цветовете на трикольора, а измежду камъните има и рубини.

Манифестът за Независимостта

В най-голямата витрина паралелно до Сребърната Конституция е показан Манифестът за прокламиране на независимостта. Той е в специфична реставрирана в Националната художествена академия кутия от дърворезба. Около нея висят затворени в сребърни кутийки восъчни печати - всички печати на главните министерства, с които те са я подписали.

Изложбата бе открита през днешния ден от президента Румен Радев и министъра на културата Велислав Минеков и може да бъде забелязана в Държавна организация Архиви от всички искащи на ул. " Московска " 5.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР