Тържествено събрание по случай 149 години от създаването на Българската

...
Тържествено събрание по случай 149 години от създаването на Българската
Коментари Харесай

149 години Българска академия на науките

Тържествено заседание по случай 149 години от основаването на Българската академия на науките и 180 години от рождението на проф. Марин Дринов ще се организира през днешния ден, 12 октомври, в огромния салон на Българска академия на науките.

Основният отчет на тематика „ Проф. Марин Дринов – ученият и неговият персонален свят ” ще изнесе гл. ас. доктор Димитър Христов от Института за исторически проучвания на Българска академия на науките.

Марин Дринов (1838–1906) е създател и ръководител на Българското книжовно сдружение (БКД ). Действителен член (1869 г.) и ръководител на БКД в Браила (1869–1878 г.) и в София (1878–1882 / 1884–1898 г.). Става вицегубернатор на София и взе участие във Временното съветско ръководство в страната.

По мотив 180 години от рождението на проф. Марин Дринов на 12 октомври в 12.30 часа в централното предверие на Българската академия на науките ще бъде открита галерия, проведена от Научния списък на Българска академия на науките. Експозицията разкрива главните моменти от живота и активността на проф. Марин Дринов, както и неговата значителност като учредител в разнообразни сфери от българската история и просвета.

Също по този начин по време на тържеството ще бъде показана цифровата сбирка „ Книжовното завещание на Марин Дринов в Централна библиотека на Българска академия на науките “, която включва изявления на проф. Марин Дринов, списания като „ Периодическо списание на БКД “, „ Училищен обзор “ и други документи, носещи неговия автограф, които са владеене на Централна библиотека на Българска академия на науките. Някои от тях ще бъдат показани и като част от постерната галерия във фоайето.

Проф. Марин Дринов е първият български историк, достигнал най-високите равнища в професионалния си път. Неговите изследвания са отдадени на значими въпроси от българската история: присъединяване на славяните и прабългарите в генезиса на българската народност; историята на Българската черква по отношение на разрешаването на българо-гръцкия църковен спор; тематики от Българското възраждане; делото на Светите братя Кирил и Методий и делото на патриарх Евтимий Търновски. Трудовете му имат принос в развиването на византинистиката, историята на балканските нации, етнографията, езикознанието, литературознанието и фолклористиката.

Българската академия на науките е съорганизатор на тържественото честване във връзка 180 години от рождението на проф. Марин Дринов, което ще се организира в родния му град Панагюрище от 18 до 21 октомври. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР