Търговията между САЩ и Китай достигна рекордно ниво миналата година,

...
Търговията между САЩ и Китай достигна рекордно ниво миналата година,
Коментари Харесай

Търговията между САЩ и Китай достига рекордно високо ниво въпреки нарастващото напрежение

Търговията сред Съединени американски щати и Китай доближи рекордно равнище предходната година, макар че дипломатическите им връзки се утежниха , оповестява „ BBC “.  Вносът и износът сред двете страни възлиза на 690,6 милиарда $ през 2022 година, демонстрират формалните данни.

Отношенията сред страните доближиха нови дъна през последните дни, откакто китайски балон пътува през територията на Съединени американски щати. Пекин отхвърля изказванията на Съединени американски щати, че е бил употребен за шпиониране . Двете най-големи стопански системи в света също са в комерсиална война от 2018 година

Новите данни демонстрират, че вносът на Съединени американски щати от Китай се е нараснал до 536,8 милиарда $ предходната година, защото американските купувачи са харчили повече за артикули, създадени в Китай, в това число играчки и мобилни телефони. През същия интервал износът на Съединени американски щати за Китай се е нараснал до 153,8 милиарда $.

Въпреки че част от нарастването на търговията сред двете страни е резултат от възходящите разноски за живот , цифрите демонстрират също какъв брой подвластни са Съединени американски щати и Китай един от различен даже след години на търговски спор посред им. Дебора Елмс, създател на Asian Trade Centre, разяснява пред „ BBC “:

„ Мисля, че това е значима индикация за компликациите на действителното обособяване. “

Тя добави:

„ Дори държавните управления, компаниите и потребителите да желаят да се разделят, стопанската система затруднява доставянето на артикули в един самостоятелен свят на цена, която компаниите и потребителите са подготвени да платят. “

През 2018 година администрацията на Тръмп стартира да ускорява комерсиалните ограничения против Пекин . След десетилетия на възходящ китайски импорт тогавашният президент Тръмп стартира да постанова мита върху китайски артикули на обща стойност над 300 милиарда $ . Китай отвърна на удара, като наложи вносни такси върху американски артикули на стойност към 100 милиарда $. Повечето от тези ограничения остават в действие повече от две години, откакто Джо Байдън стана президент.

Този месец държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен трябваше да посети Китай в това, което се смяташе за топене на връзките сред двете страни. Първият американски посланик трябваше да посети Пекин от 5 до 6 февруари, с цел да организира диалози по необятен кръг въпроси, в това число сигурността , Тайван и Коронавирус -19 .

Пътуването обаче беше ненадейно отсрочено след откриването на хипотетичен китайски балон за наблюдаване , който се носеше из Америка.

Китайски публични лица към този момент неведнъж прецизираха, че „ дирижабълът е за цивилна приложимост и е влезнал в Съединени американски щати заради непреодолима мощ и случилото се изцяло е случай “ .

В речта си за положението на Съюза във вторник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън не загатна директно китайския балон, само че сподели, че администрацията му постоянно ще пази своя суверенитет .

„ Поел съм ангажимент да работя с Китай, където той може да прокарва американските ползи и да е от изгода за света. Но не се заблуждавайте: както изяснихме предходната седмица, в случай че Китай заплаши суверенитета ни, ние ще действаме, с цел да защитим страната си. И го направихме “ , акцентира той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР