Търгът за строителство на нови блокове на АЕЦ в Чехия

...
Търгът за строителство на нови блокове на АЕЦ в Чехия
Коментари Харесай

Търгът за строителство на нови блокове на АЕЦ в Чехия ще бъде обявен не по-рано от 2020 г.


Търгът за строителство на нови блокове на АЕЦ в Чехия може да бъде разгласен не по-рано от 2020 година, защото още не е решен въпросът с метода на финансиране. Това заяви министърът на индустрията и търговията на републиката Марта Новакова в неделя, представена от непознатите организации.

В Чехия от много дълго време към този момент течи спор за строителството на един или два нови енергийни блока на АЕЦ „ Дуковани “ или по един на всяка от съществуващите централи – АЕЦ „ Дуковани “ и АЕЦ „ Темелин “. Премиерът Андрей Бабиш даде обещание до края на 2018 година държавното управление да вземе решение за методите на финансиране. Към строителството на нови нуклеарни мощности в страната има деклариран интерес о съветската „ Росатом “, френската EDF, южнокорейската KHNP, китайската CGNP ( China General Nuclear Power), американката Westinghouse и взаимен план сред френската Areva и японската Mitsubishi Atmea. Впоследствие решението бе отсрочено за актуалната 2019 година

+Що се касае за периодите за оповестяването на търг за строителството на енергийните блокове, то върху това въздейства и метода на финансиране, а и последващите договаряния по тази тематика с Брюксел. Може да се допусна, че за всичко това ще е нужна актуалната година и търг ще бъде разгласен не по-рано от 2020 година “, сподели министъра по Чешката телевизия.

По думите на Новкова съществуват четири разновидността за финансиране на бъдещото строителство на нови блокове на АЕЦ. Правителството към сегашния миг счита, че това би трябвало да се поеме от компанията CEZ и ще се работи по това, сподели министъра.

Директорат на АЕЦ „ Дуковани “ Милош Щепановский от своя страна в сряда заяви пред публицисти, че компанията CEZ към сегашния миг продължава опцията за удължение на периода на употреба на централата до 2045 година Това е провокирано от обстоятелството, че забавянето на датата за търга за строителството на нови блокове към този момент не разрешава да се изпълнят авансово плануваните периоди за въвеждането им в употреба през 2035 година, когато АЕЦ „ Дуковани “ ще направи 50 години.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР