Танбих“ е проект, който показва на потребителите какво четат, а

...
Танбих“ е проект, който показва на потребителите какво четат, а
Коментари Харесай

Медийната грамотност е най-перспективният начин за борба с фалшивите новини

„ Танбих “ е план, който демонстрира на потребителите какво четат, а на публицистите – по какъв начин да разпознават подправените вести още преди да са написани. Той е създаден от Катарския институт по компютърни проучвания в съдействие с Масачузетския технологичен институт и преподаватели и студенти от Софийския университет.

„ Идеята е в действителност да промотираме медийна просветеност “, показа за „ Мрежата “ доктор Преслав Наков, началник на плана. Той и екипът му имат вяра, че точно тя е най-перспективният метод за битка с подправените вести.

„ Танбих “ разкрива пропагандните техники, употребявани за написването на текстовете. И въпреки в класическата литература да са познати 7 такива, а „ Уикипедия “ да приказва за 67, екипът, основал системата, работи с около 20 одобрени и често употребявани техники. Половината от тях са логичен несъгласия, а другата част, по-съществената, молят към страсти.

Според Преслав Наков, който освен ръководител на плана е и старши научен сътрудник I степен в Катарския институт по компютърни проучвания, доктор по компютърни науки от Калифорнийския университет в Бъркли, създател на стотици публикации в международни научни издания и първият носител на премията „ Джон Атанасов “, в случай че човек си взаимодейства достатъчно време с „ Танбих “, той ще опознае пропагандите техники и ще стартира да чете новините по нов метод.

Системата използва изкуствен интелект, или както споделя доктор Наков – машинно себеобучение, за да подготвя данните, които разпознават техниките. Те обаче стъпват на човешки разбор. Също както подправените вести се основават от човешка ръка и от нея се разпространяват. Те към момента нямат точна формулировка, но водещото, което ги дефинира, е умисълът, с който са написани. С днешна дата подправените новини са на първо място политическо оръжие. Причина, която провокира Преслав Наков да призовава към разграничение на термините „ подправени вести “ и „ дезинформация “, защото казусът е доста по-голям от това дали нещо е правилно, или не.

Според специалиста с верните политики и инструменти е изцяло постижимо дезинформацията да бъде преборена в рамките на няколко години. Добър образец в тази борба е Финландия, която с дейна акция по медийна просветеност, е овладяла казуса за 5 години. Като образец доктор Наков дава и битката със спама, разпространяването на който през днешния ден е лимитирано.

„ Дезинформацията няма да изчезне, тя постоянно ще бъде с нас, по метода, по който спамът продължава да бъде с нас, само че може да бъде сложена под надзор. “

Още за това по какъв начин инспекцията на изказванията за фактологична точност може да става предварително и в точния момент, как се разпознават източниците на информация и по какъв начин в действителност се случва автоматизираното разтрошаване на клюки, погрешни твърдения и подправени вести – чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР