Тамаш Аян беше свален от президентския пост на Международната федерация

...
Тамаш Аян беше свален от президентския пост на Международната федерация
Коментари Харесай

Свалиха Тамаш Аян като шеф на щангите

Тамаш Аян беше свален от президентския пост на Международната федерация по повдигане на тежести (IWF). Унгарецът ще бъде разследван в идващите 3 месеца, преди да бъде взето дефинитивно решение. Отстраняването на 81-годишния владетел на щангите беше взето с решение на Изпълкома, който заседава 13 часа в Доха. Аян ръководи спорта от 44 години, първо като общоприет секретар, а в последните 20 години като президент. Правата му краткотрайно поема Урсула Папандреа (САЩ), която е първи вицепрезидент. Тя оглавява и комисията за следствие на обвиняванията против Аян, които бяха отправени в документален филм на немската телевизия ARD. В комисията влизат още Маркус Стивън (Науру), Бирения Прасад Баишя (Инд) и Каролина Лундал (Фин). Квартетът би трябвало да рапортува на конгреса на IWF през март в Букурещ.

Срещата в Катар беше свикана поради кино лентата на немците, озаглавен " Тайният допинг - Властелинът на щангите ". В него се твърди, че половината от 450 медалисти от Олимпиади и Световни шампионати в интервала 2008-2017 година не са били подлагани на допинг надзор през подготвителния развой и върху тях е работил " допинг чадър ".

Шефът на европейските щанги Антонио Урсо (Ит) разкри пред АРД, че от 1992 година МОК е превел на IWF над $23 млн., които са трансферирани в две швейцарски сметки без Аян да ги е отчитал във федерацията. Според немците унгарецът не е могъл да изясни пред контролните органи на МОК от кое място има $5,5 млн.

Той твърди обаче, че офанзивите против него ще бъдат оборени. " Парите от аварийните сметки на IWF в Швейцария бяха трансферирани по сметките на федерацията в Унгария, с цел да се компенсират оперативните дефекти. Те не са били секрети. Никога не съм се подписвал еднолично. Изпълнителният съвет постоянно е знаел къде са парите. Вътрешните инспектори го удостоверяват, както и външните. Те не откриха нередности. Не се колебая, че самостоятелните специалисти ще потвърдят моята позиция ", сподели Аян.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР