Талибаните одобриха първи бюджет от завръщането си на власт в

...
Талибаните одобриха първи бюджет от завръщането си на власт в
Коментари Харесай

Талибаните представиха първи бюджет, в който не е заложена и международната помощ

Талибаните утвърдиха първи бюджет от завръщането си на власт в Афганистан през август. В техния първи бюджет не е заложена никаква интернационална помощ, съобщи Франс прес. Проектобюджетът обаче обгръща първите три месеца на актуалната година, добавя следеното от талибаните министерство на финансите.

От идването на власт на ислямистите, интернационалните донори суспендираха големите помощи за Афганистан, съставляващи до момента 80 % от афганистанския бюджет.

Сега утвърденият от талибаните бюджет е в размер на 53,9 милиарда афгани (450 милиона евро), само че касае единствено първото тримесечие на годината и е съвсем напълно отдаден на разноските за действие държавното управление.

Талибаните взеха решение, че фискалната година ще се базира на слънчевия календар, като ще стартира нормално на 21 март. Следващият бюджет затова ще бъде показан на тази дата.

От бюджета, утвърден в този момент, 4,7 милиарда афгани ще отидат за планове за развиването, т.е. за привършване на инфраструктурни транспортни планове.

Талибаните би трябвало да се оправят със обстановка, в която Съединени американски щати взеха решение да замразят 9,5 милиарда $ на Афганистанската централна банка, което възлиза на половината от Брутният вътрешен продукт на страната през 2020 година

Днес талибаните предложиха основаването на орган, формиран от талибански представители и представители на интернационалната общественост, който ще координира милиардите, които биха били отпускани за страната под формата на филантропична помощ, съобщи Ройтерс. Не е ясно дали Организация на обединените нации и непознатите държавни управления ще поддържат сходно съглашение, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР