Таен сговор за овладяване на държавни предприятия чрез обслужване на

...
Таен сговор за овладяване на държавни предприятия чрез обслужване на
Коментари Харесай

Сигнал до Narod.bg: Как се източват държавни предприятия? Министър Христо Хинков знае – щетите са за поне $10 милиона

Таен сговор за преодоляване на държавни предприятия посредством обслужване на персонални ползи от шеф кабинета на Министерството на здравеопазването Красимир Николов с благословията на министър Христо Хинков и под въздействието на доктор Илко Семерджиев чрез така наречен „ представители на страната ” бе огласен в сигнал до Narod.bg.

Скандални фрагменти на доктор Илко Семерджиев – адв. Илиян Кършев и Николай Борисов, още веднъж са избрани за „ представители на страната ” в основни обществени предприятия в областта на опазването на здравето – „ Бул Био – НЦЗПБ ” (в развой на преобразуване) и Здравната капиталова компания за детска болница.

И двамата са назначения на доктор Илко Семерджиев като длъжностен вицепремиер и министър на опазването на здравето за интервала 20.02.2017 година – 02.05.2017 година В незабавен порядък Илиян Кършев е определен за член на Съвета на шефовете на „ Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина Н.И. Пирогов ” в началото за период до осъществяване на конкурс, като договорът за възлагане на ръководството след извършен конкурс е подписан със същите лица, избрани с решението на министъра за краткотрайно ръководещи и представляващи. Така Илиян Кършев е член на съвета на шефовете до 14.07.2017 година, освободен с решение на идващия министър.

 Адв. Илиян Кършев е наясно с цялата скица

Три месеца след кратковременния му стаж в „ Пирогов “ Илиян Кършев, като представляващ и ръководещ Адвокатско сдружение „ Кършев, Балджиева и Ко “, подписва контракт за правни услуги с друго стратегическо обществено сдружение „ Бул Био – НЦЗПБ ” ЕООД.

По това време неговият сътрудник от адвокатската адвокатска фирма Николай Борисов към този момент е инспектор на сдружението по „ бързата писта ” – на 08.03.2017 година е разгласява покана за избор на инспектор на „ Бул Био – НЦЗПБ ” ООД посредством асортимент по документи. Едно от изискванията за присъединяване в процедурата за избор е претендентите да имат професионален опит в региона на опазването на здравето и/или професионален опит на управителна служба.

Срокът за подаване на заявките е 13.03.2017 година, като три дни по-късно – на 16.03.2017 година, с протокол на министъра на опазването на здравето Илко Семерджиев с Николай Борисов е подписан контракт за възлагане контрола на сдружението, според протокол на Министерство на здравеопазването №РД-16-68 от 16.03.2017 година

Не е известно какъв опит има Николай Борисов нито в областта на опазването на здравето, още по-малко на управителна служба. На 13.11.2018 година е подписан анекс към контракта за правни услуги с Илиян Кършев, като Николай Борисов към този момент е шеф на сдружението.

Реклама

Възнаграждението е увеличено с анекс от 2500 лева на 3000 лева без Данък добавена стойност, срокът на контракта се удължава до 31.12.2019 година, като след датата договорът става неопределен. За интервала 2017-2020 година на адвокатското сдружение са изплатени суми в размер на 136 600 лв..

По време на скандалното ръководство на двамата видни адвокати на сдружението „ Бул Био – НЦЗПБ ” ООД по данни от фирмен разбор са нанесени вреди за не по-малко от 10 млн. щатски $. Дружеството е с наложени запори на сметките поради отхвърли да заплатят изпълнени и признати строително-монтажни работи (СМР), като в това време подписват неизгодни контракти с частни търговски сдружения със подобен предмет на активност.

Във връзка с инспекция от СЗО през април 2019 година индустриалното помещение за БЦЖ единствено е разкъртено за реплика на активност и е оставено в това положение. Николай Борисов, съветван от адв. Кършев, участващ и в комисиите за ремонтите, разпорежда ново планиране на други компании, което не е приключено до освобождението му от длъжността, без значение от действителната опасност сдружението да остане без лицензи от главните си сътрудници като Световната здравна организация и „ Уницеф “.

Съгласно контракта за ръководство на Николай Борисов той не е имал право да подписва интернационалните контракти за продажба без разрешението на принципала – Министерство на здравеопазването, както и контракти за даване на изключителни права за период над 3 години. За никого не е изненада обаче, че няма наложени наказания от министъра на опазването на здравето поради нарушаванията на подписания контракт за възлагане на ръководството.

Безспорно най-запомнящото се от ръководството на Николай Борисов и неговия юридически консултант Илиян Кършев са четирите осъществени заплащания по контракт сред „ Бул Био – НЦЗПБ ” ООД и „ White&Case LLP “ на обща стойност 40 933 евро. Известно е, че договорът е подписан след оказан напън върху шефа Сашо Ганов, което е и причина за неговото освобождение, заплащанията са осъществени по времето на идващия шеф и някогашен инспектор Николай Борисов и със съдействието на Илиян Кършев като реализатор по контракт за правни услуги за интервала 2017-2020 година Цялата налична документи е предадена на звено „ Вътрешен одит “ към Министерство на здравеопазването, както и на КПКОНПИ и Специализирана прокуратура.

Изглежда началникът на кабинета на Министерство на здравеопазването Красимир Николов, родственик на доктор Илко Семерджиев, под управлението на министър Христо Хинков, заместител шеф на последния в НЗОК за интервала 1999 – 2001 година и сегашен здравен министър, разчитат, че нарушаванията и злоупотребите на Илиян Кършев и Николай Борисов са от дълго време забравени от обществото и неглижирани от правоохранителните органи, заради което още веднъж дефинират лицата за „ представители на страната ” в сдружения, в които министъра упражнява правата на страната като притежател на капитала – “Бул Био – НЦЗПБ ” (в развой на преобразуване) и Здравната капиталова компания за детска болница.

Недоумение буди в какво качество двамата са избрани за представители на страната – все още на взимане на решението за определянето им за членове на органи за ръководство и надзор Кършев и Борисов нямат предхождащо правно отношение с страната, само че несъмнено връзката им с лицата, които са взели решение за избора им, е трайна и дългогодишна.

За разлика от тях другият абсурден представител на страната в СД на “Бул Био – НЦЗПБ ” също е обвързвана с редица кавги и подозрения за злоупотреби, само че най-малко съставлява страната на законово съображение – като завеждащ дирекция „ Лечебни действия ” в Министерство на здравеопазването.

Докато законодателната и изпълнителната власт вземат отношение по казуса е редно обществеността да бъде сезирана какви видни „ представители на страната ” е определил министър Христо Хинков да пазят обществения интерес, приключва сигналът до Narod.bg

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР