Swipe.bg, която продава употребявани телефони, набра още 1.4 млн. евро

...
Swipe.bg, която продава употребявани телефони, набра още 1.4 млн. евро
Коментари Харесай

Нови пари за стари телефони: Swipe.bg набра още 1.4 млн. евро

Swipe.bg, която продава използвани телефони, набра още 1.4 млн. евро след 1 млн. лева инвестиция през 2022 година Инвеститори са фондовете Vitosha Venture, NV3, Sofia Angels Ventures и голям брой бизнес ангели. Приходите на компанията са се повишили пет пъти през 2023 година, до малко под 5 млн. лева
Когато в края на 2022 година Михаил Димитров, създател на компанията за търговия на телефони втора ръка Swipe.bg ( " Суайп БГ " ),, той я кара да звучи съвсем без риск. Според него в България има голяма незапълнена ниша при търговията със смарт телефони. Почти всички телефони, които се продават в България, са нови, а тези, които не са, се популяризират през платформи с висок риск, без гаранция за потребителя. В развитите западни пазари търговията с употребявани телефони е в пъти по-голяма като % от продажбите. Съответно България е неразвит пазар и няма причина той да не проработи като в останалите страни.

Година и половина по-късно изказванието на Димитров се потвърждава като правилно. През 2023 година компанията му Swipe.bg регистрира малко под 5 млн. лева доходи, близо петкратно нарастване по отношение на година по-рано. И въпреки годината да е на загуба, последните месеци към този момент са на облага, съгласно Димитров, без това да е издирван резултат. Всичко това е станало с едвам 13 чиновници към края на 2023 година, единствено с един повече, в сравнение с година по-рано. Към всички тези цифри се прибавя и още едно - 1.4 млн. евро нова инвестиция, която идва малко над година след първото финансиране от 1 млн. лева
Реклама
Инвеститори в компанията и този път са фондовете Vitosha Venture и NV3, които работят най-вече с запас от държавния Фонд на фондовете. И за двата фонда това са измежду последните им покупко-продажби изобщо, откакто мандатът за вложения изтече в края на 2023 година Освен тях в рунда влиза още фондът Sofia Angels Ventures, както и редица бизнес ангели, някои от които вложиха и в първия рунд: Петр Барон и Денис Горбунов от TBI, Георги Брашнаров от " Немечек ", Пресиян Каракостов, Данета Желева и други. Димитров остава мажоритарен притежател с 53.8% от дяловете. Ако се пресметна цената на акция при новото повдигане на капитала, то оценката на компанията е съвсем 10 млн. евро.
Старо, само че съвсем ново
Swipe.bg купува, реставрира и продава употребявани телефони. Според Димитров ползата към компанията е висок, тъй като цените са осезаемо по-ниски, в сравнение с в комерсиалната мрежа, а качеството постоянно е сходно. " Търсенето за сходен вид устройства е огромно и това е разумно, тъй като всеки би желал да си купи сигурен телефон на по-ниска цена. Ние нямаме проблем с търсенето, казусът в този бранш е по какъв начин идват телефоните, кой ни ги продава, кои са каналите ", споделя Димитров.

В момента в Swipe.bg влизат по към 1000 телефона всеки месец. Те се разпределят в три категории - такива, които могат незабавно да бъдат препродадени; такива, които имат потребност от възобновяване (най-често промяна на батерия или дисплей); както и такива, които се връщат при първичните си притежатели, ако те не са удовлетворени от препоръчаната цена, телефонът се окаже подправен или краден. Според Димитров от крайния брой телефони към 75% се продават в границите на един месец.
Всеки месец през инвентара на Swipe.bg минават по към 1000 телефона Фотограф: Надежда Чипева
Последните две благоприятни условия, въпреки да не са толкоз постоянно срещани, демонстрират на Димитров, че пазарът с употребявани телефони в страната в действителност е неразвит, и ненапълно изясняват за какво толкоз доста хора избират да купят телефон от Swipe.bg, вместо да пробват шанса си от платформи като OLX.
Реклама
" Каквото влезе при нас, излиза. Има месеци, в които даже продаваме повече, в сравнение с изкупуваме. Преди това обаче сме захранили инвентара с покупки на демонстрационни телефони или от корпоративни клиенти ", споделя Димитров. Продажбите са съвсем напълно към крайни клиенти. През миналата година Swipe.bg има няколко продажби на едро към бизнеси - да вземем за пример към Juno Hotel Sofia или софтуерни компании, които ги употребяват, с цел да тестват приложенията си. Тези случаи обаче са изключение.

Swipe.bg трансформира пазара на телефони, в който преобладават телекомите и огромните търговски вериги. Те обаче не възприемат компанията като конкуренция, най-малко съгласно Димитров. Той дава за образец, че към този момент има партньорство с " Техномаркет " и " Зора ", където клиенти могат да върнат старите си телефони. В " Зора " Swipe.bg работи като " магазин в магазина ", до момента в който чиновниците на " Техномаркет " биват обучавани и работят под личния си бранд. Това се оказва комфортен модел за всички страни, в това число и потребителите. Димитров дава образец, че един нов телефон за 2000 лева може да падне съвсем на половина като цена, в случай че клиентът върне остарелия си телефон, а по-късно остатъчната сума може да бъде разсрочена посредством потребителски заем.
Няколко пъти повече местоположения, няколко пъти повече хора
Целите пред Swipe.bg през тази година са няколко. Първата е доста уголемение. От досегашните три местоположения за изкупуване и обзор на телефони компанията се цели да доближи към 60 към края на годината. " За да стане това, имаме много оперативна работа. Не единствено би трябвало да преработим цялостната си система, само че и да наемем хора ", споделя Димитров.

Голямото предизвикателство в този проект ще бъде стоварването на доста повече на брой устройства, които би трябвало да бъдат прегледани бързо - причина, заради която Димитров обмисля уголемение и на офиса на компанията, който сега е накълцан на няколко пространства в комерсиална постройка покрай " Захарна фабрика ". Скоростта е значима освен тъй като компанията дава съвсем незабавно оферта на продавачите, само че и тъй като инвентарът би трябвало по едно и също време да бъде задоволително цялостен и да върви бързо.
Поддържането на инвентар, само че и бързата ликвидация на телефоните в него е огромното предизвикателство пред компанията Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР