Свят Ще има ли турска интервенция срещу сирийските кюрди Турция

...
Свят Ще има ли турска интервенция срещу сирийските кюрди Турция
Коментари Харесай

Ще има ли турска интервенция срещу сирийските кюрди

Свят Ще има ли турска намеса против сирийските кюрди Турция към този момент един път е правила атака на сирийска територия – още веднъж против кюрдите, само че в Северозападна Сирия, напомня Руслан Трад в разбор за Vesti.bg  Руслан Трад 7 октомври 2019, 19:36  Ще има ли турска намеса против сирийските кюрди
Ще има ли турска намеса против сирийските кюрди
 В Китай развъждат великански свине, като полярни мечки
В Китай развъждат великански свине, като полярни мечки
 Путин става през днешния ден на 67, бра гъби над облаците в Сибир
Путин става през днешния ден на 67, бра гъби над облаците в Сибир
 Трима учени завоюваха Нобеловата премия за физиология или медицина
Трима учени завоюваха Нобеловата премия за физиология или медицина
 Германия: Възможен нов прилив на мигранти, по-голям от този през 2015
Германия: Възможен нов прилив на мигранти, по-голям от този през 2015
 Холандия се отхвърля от името си
Холандия се отхвърля от името си
 Куче оцеля месец под руини след урагана Дориан
Куче оцеля месец под руини след урагана Дориан
 Идея за възобновяване на Нотр Дам може да провокира екокатастрофа
Идея за възобновяване на Нотр Дам може да провокира екокатастрофа

ори тези, които бяха не запомнили, че има война в Сирия, през последния уикенд си припомниха, че нещо се случва. Поводът е скупчването на турски бойци по границата със Сирия, което става последователно през последните няколко месеца.

Вижте във видеото митинг в Срия против готвената турска интервенция

Турция, Русия и Иран с „ продуктивна” среща за Сирия

Седмиците на спекулации дали ще има турска намеса или не, бяха увенчани от решението на Доналд Тръмп да даде „ зелена светлина “ американските сили да стартират евакуиране от препоръчаната през лятото от турската администрация 30-километрова „ сигурна зона “. Това провокира лавина от мнения и медийни реакции по отношение на вероятното бъдеще на региона.

U.S. starts withdrawing troops from northern Syria as Turkey readies offensive https://t.co/eQXxHuGLJP
— The Washington Post (@washingtonpost) October 7, 2019
Съединени американски щати започнаха да изтегля своите сили от граничната зона сред Турция и Сирия, като този развой може да отнеме седмица или две. Изтеглянето пристигна след изказване на Белия дом, че Вашингтон няма да се намеси при турска атака в Северна Сирия. Обявяването на това решение беше признато като сигнал за нормализиране на връзките сред съдружниците в НАТО, потърпевши от дълги разногласия. Докато Турция смята Сирийските демократични сили (СДС) за терористи поради присъединяване на ПКК в тях, то Съединени американски щати поддържаше тези милиции в границите на войната против "Ислямска страна ".

До момента, американските сили са напуснали две от близо 10 бази и наблюдателни пунктове, които имат в Северна Сирия. Развитието на обстановката може да разгори тленен спор, който да заеме големия регион от река Ефрат до границата с Ирак. Сирийските кюрдски милиции откриха своя администрация през последните години и този план може да бъде заплашен от военни дейности. Конфликт сред Турция и сирийските кюрди ще има резултат и върху целия район, а също и върху динамичността на сирийския спор.

До сегашната ескалация се стигна след многочислени закани от страна на Анкара, че Турция желае определяне на сигурна зона в Североизточна Сирия, защото се усеща застрашена от установяването на бази на ПКК в региона. До момента не се стигаше до действителна намеса. Съединени американски щати одобриха предлагането за взаимни патрули с турската войска и за определяне на петкилометрова зона. Анкара упорства за 30-километрова линия под контрола на турската администрация, а общите патрули бяха избрани като „ неуспех “.

Re-sharing our map from August when Turkey, the US, and SDF discussed the so-called safe zone in NE Syria. pic.twitter.com/C2ZJzA0xAO
— De Re Militari (@remilitari) October 7, 2019
Турция към този момент един път е правила атака на сирийска територия – още веднъж против кюрдите, само че в Северозападна Сирия в региона на град Африн. Тогава турската войска беше подкрепена от анти-ПКК кюрдски милиции и сирийски бунтовници, само че след офанзивата беше осъществено разселване. През последните месеци има усилване на кюрдски групи, които правят набези в Африн. Страховете са, че възможна намеса в Северна и Североизточна Сирия може да докара до демографска смяна поради желанието на Турция да върне близо милион сирийски бежанци, множеството от които са араби.

Турция с проект да настани един милион бежанци в Североизточна Сирия

Досега Вашингтон заставаше зад решението да остане в Сирия, най-много поради рекомендациите на американските военни, че евакуиране е немислимо. И въпреки всичко, Тръмп взе еднолично решение след диалог с Ердоган. Преди това турският президент беседва и с съветския президент Владимир Путин. Малко евентуално е напредването на турската войска по границата със Сирия да се случва без предварителното известяван на съветската военна администрация, която също има наличие в Северна Сирия. Именно Москва е един от най-важните районни играчи. Когато турската войска навлезе в Африн, съветската военна полиция се изтегли от пунктовете си там, само че в подмяна на уверения, че Турция няма да нападна силите на режима на Асад. Не е ясно каква ще е позицията на Русия при турска намеса в Североизточна Сирия.

В сериозно към Съединени американски щати изказване, Сирийските демократични сили обявиха, че част от американските елементи се изтеглят от регионите, влизащи в обсъжданата погранична зона. Кюрдските милиции заплашват, че турската атака може да докара до надигането на "Ислямска страна ". Джихадистите са изключително дейни в Източна Сирия и пробват да освободят техни бойци и симпатизанти, намиращи се сега в затвори, поддържани от кюрдската администрация. Съюз на демократичните сили са изправени и пред надигащо се неодобрение измежду локалното арабско население в провинция Дейр ез Зор, която е поделена сред сирийския режим, проирански милиции и кюрдите.

През последните години бяха осъществени няколко интервенции в Сирия, а военният авантюризъм се трансформира в нещо “нормално”: Руснаците, в осъществяване на политическите си цели; иранците, поради логиката на геополитическите им амбиции; а по-късно и Съединени американски щати, в границите на войната против ИД. Турция също счита да навлезе в Сирия поради ползите си. Докато съветската и иранската интервенция не привлякоха толкоз публичното внимание, то всяко придвижване на Турция или Съединени американски щати провокира мощни мнения.

Дали Съединени американски щати са изоставили кюрдите, както някои анализатори дефинират последните събития, е подвеждащо защото американците имат мощни позиции в Иракски Кюрдистан (където Турция има положителни връзки с тамошното кюрдско ръковотво) и към момента разполагат с военни сили в Източна Сирия, откъдето прекомерно евентуално няма да се отдръпват. Малко евентуално е турската атака – в случай че в действителност се стигне до такава степен - да стартира незабавно, защото Ердоган е на посещаване в Сърбия, а американците имат потребност от време, с цел да се изтеглят.

Нахлуването на Турция в Северна Сирия беше планувано от дълго време след взаимни срещи с руснаците в Астана и настрана със Съединени американски щати. Няма метод Ердоган да работи без авансово систематизиране на зоните на надзор. Публичните изказвания са за вътрешно прилагане, защото сега една атака против ПКК би имала социална поддръжка. Обещанието, че Анкара ще върне над милион бежанци в „ сигурната зона “ в Сирия, прави концепцията за намеса още по-приемлива, даже измежду опозицията в Турция.

Силно усещане прави мълчанието на Европейски Съюз във връзка с събитията в Сирия и новините, идващи от там. Макар всичко това да ги визира непосредствено, европейските държавни управления към този момент показват само „ терзание “.

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Задължително ли ни редуцират, в случай че към този момент имаме пенсия  1 Изплащат до дни парите на клиентите на Астрал Холидейз  1 1255 лева на месец взимат в земеделието  1 Национална агенция за приходите следи покупко-продажби за укриване на налози --> Пaрите ни  Задължително ли ни редуцират, в случай че към този момент имаме пенсия Задължително ли ни редуцират, в случай че към този момент имаме пенсия  Изплащат до дни парите на клиентите на Астрал Холидейз Изплащат до дни парите на клиентите на Астрал Холидейз  1255 лева на месец взимат в земеделието 1255 лева на месец взимат в земеделието  Национална агенция за приходите следи покупко-продажби за укриване на налози Национална агенция за приходите следи покупко-продажби за укриване на налози Не пропускай  Студен понеделник, по кое време се повишават температурите Студен понеделник, по кое време се повишават температурите  Куче оцеля месец под руини след урагана Дориан Куче оцеля месец под руини след урагана Дориан  <br> <strong> Принц Джордж </strong> със сладка реакция по време на <strong> футболен мач </strong> <br>
Принц Джордж със сладка реакция по време на футболен мач
 <br> Продават сбирката от <strong> коли на Пол Уокър </strong> <br>
Продават сбирката от коли на Пол Уокър
Последни  Ще има ли турска намеса против сирийските кюрди Ще има ли турска намеса против сирийските кюрди  Манолев отива на съд за къщата за посетители Манолев отива на съд за къщата за посетители  В Китай развъждат великански свине, като полярни мечки В Китай развъждат великански свине, като полярни мечки  Слави Трифонов за името на партията му: Отговора оставям на вас Слави Трифонов за името на партията му: Отговора...  <p><strong>Енджи Касабие</strong> ще става майка</p> Енджи Касабие ще става майка  <p><strong>Цветът на очите</strong> - какво разкрива&nbsp;за характера на човека</p> Цветът на очите - какво разкрива за характера на...  <p><strong>Атоми, бомби, бежанци</strong>: какъв е животът на <strong>Нилс Бор</strong></p> Атоми, бомби, бежанци: какъв е животът на Нилс Бор  Протест на медиците в София, дадоха обещание им 200 млн. лева Протест на медиците в София, дадоха обещание им 200 млн. лева  Един от най-награждаваните сериали „ Черна роза “ стартира по NOVA Един от най-награждаваните сериали „ Черна роза “ стартира...  KIA Soul Дания приканва Европейски Съюз да забрани ДВГ от 2030 година  <p>&quot;Астрал Холидейз&quot; афишира банкрут, какво ще стане</p> "Астрал Холидейз " афишира банкрут, какво ще...  Паника измежду ромите в Сливен, прибраха си децата за минути Паника измежду ромите в Сливен, прибраха си децата за...  Путин става през днешния ден на 67, бра гъби над облаците в Сибир Путин става през днешния ден на 67, бра гъби над облаците в Сибир  <p><strong>Бате Енчо:</strong> &bdquo;В всекидневието ми се постанова да нося постоянно една усмихната маска&rdquo;</p> Бате Енчо: „ В всекидневието ми се постанова да нося...  <p>Трима учени завоюваха <strong>Нобеловата премия за физиология или медицина</strong></p> Трима учени завоюваха Нобеловата премия за...  <p>Задържаха ключаря от банковия грабеж, следили касиерката месец</p> Задържаха ключаря от банковия грабеж, следили...  Сблъсък за Плевен, ГЕРБ и Българска социалистическа партия против кмета Сблъсък за Плевен, ГЕРБ и Българска социалистическа партия против кмета  <p>Предупреждение: Възможен нов прилив&nbsp;мигранти, по-голям от 2015&nbsp;</p> Предупреждение: Възможен нов прилив мигранти...  Бойко Борисов Борисов: Подла и гневна опозиция...  <p>Ето <strong>защо </strong>трябва да ядем<strong> мандарини по-често</strong></p> Ето за какво би трябвало да ядем мандарини по-често Всичко от през днешния ден Виц на деня В магазина: - Имате ли Том и Джери? - Моля? - Бери чери. - Да не желаете годжи бери? - Да, да... тъкмо това беше... Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ  Уникална Ивет Лалова още веднъж съумя, на край е Уникална Ивет Лалова още веднъж съумя, на край е  Българският шоколад, който е прочут в целия свят (ВИДЕО)  Кремена Халваджиян: Образите от „ Маскираният артист “ рисувах заран, до момента в който си пиех кафето  Ивет Лалова се класира на полуфиналите Ивет Лалова се класира на полуфиналите  Откриха златно богатство край Девня Водещи вести  <p>&quot;Астрал Холидейз&quot; афишира банкрут, какво ще стане</p> " Астрал Холидейз " приключва активността си  Манолев отива на съд за къщата за посетители Манолев отива на съд за къщата за посетители  Паника измежду ромите в Сливен, прибраха си децата за минути Паника измежду ромите в Сливен, прибраха си децата за минути  Слави Т </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник:
vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР