„Свръхпроизводството, свръхпредлагането и свръхпотребяването доведоха до фатални последствия – доказателство

...
„Свръхпроизводството, свръхпредлагането и свръхпотребяването доведоха до фатални последствия – доказателство
Коментари Харесай

Петър Витанов: Не трябва да допускаме най-бедните европейци да платят цената на икономическата трансформация

„ Свръхпроизводството, свръхпредлагането и свръхпотребяването доведоха до съдбовни последици – доказателство за неуспеха на сегашния стопански модел. За страдание цената на този неуспех се заплаща от елементарния човек. В Германия наводненията костваха 30 милиарда евро, пожарите в Гърция - 500 милиона евро. Десетки хора заплатиха цената с живота си. В тази зала би трябвало да подкрепим напъните на Комисията за понижаване на излъчванията, само че и да се обърнем към личните си държавни управления, изключително към тези, които нямат никакво предпочитание и тактика за смяна, тъй като другояче неравенството ще се задълбочи “, разяснява още Витанов и акцентира, че не трябва да позволяваме уязвимите групи в бедните райони да платят най-високата цена за трансформацията.

Петър Витанов приказва и пред БНР за идните промени.

„ В края на юли беше препоръчан пакет от законодателство, който цели декарбонизация на европейския континент до 2050-та година. В сферата на превоза се планува от 2026-та година автомобилният превоз да попадне в търговията с излъчвания. С други думи дистрибуторите на горива ще бъдат облагани в допълнение и най-вероятно цените на бензина и дизела ще се усилят. Това ще има мощно отрицателен резултат основно върху ниската и междинна класа европейци, тъй като за тях това нарастване би било непостижимо “, разяснява Витанов.

Той обясни и какви са ограниченията, които взима Европа, с цел да протече по-безболезнено тази промяна.

„ Европейската комисия е планувала по този начин нареченият социално-климатичен фонд. Този фонд цели да помогне на най-уязвимите групи при Зелената промяна, тъй като всяка една огромна промяна и смяна постоянно е ставала на гърба на най-бедните и уязвимите. За България от него са планувани 2,8 милиарда евро. В Европейски Съюз има 35 милиона енергийно небогати, които мъчно ще могат да поемат по-високите цени. В България имаме голям % енергийно небогати хора, които би трябвало да бъдат обезщетени посредством този фонд. Надявам се, че той ще бъде разпределян основно сред тези, които най-вече се нуждаят от него “, сподели още Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР