Свръхобемистите протоколи с изборните резултати, които трябваше да попълват секционните

...
Свръхобемистите протоколи с изборните резултати, които трябваше да попълват секционните
Коментари Харесай

Скандалът с изборните протоколи стига до евровота от 2019 г.

Свръхобемистите протоколи с изборните резултати, които трябваше да попълнят секционните изборни комисии (СИК), ще бъдат запомнени като един от главните пороци на вота на 4 април. Основната отговорност носи ГЕРБ , откакто предходната година партията паралелната приложимост на хартиено и машинно гласоподаване на изборите. Това внезапно усили броя на числата, които трябваше да попълнят СИК-овете в протоколите. Своя принос обаче е дала и Централната изборна комисия (ЦИК), освен това по аргументи, които могат да бъдат проследени до европейските избори през 2019 година

Небрежност или предумисъл

На евровота за пръв път необятно бяха използвани машини за гласоподаване. Такива устройства имаше в 3000 секции. Оказва се обаче, че доста от секционните комисии след края на изборния ден не са трансферирали преференциите, маркирани на машините, в своите протоколи. Каква е повода, това остава неразбираемо. Вероятно става въпрос за немарливост или неведение, само че не може да се изключи, че някъде е имало и предумисъл.

ЦИК се презастрахова

Този проблем на евроизборите става една от аргументите, заради която членовете на ЦИК вземат решение да се презастраховат за вота на 4 април. Затова в преференциите се регистрират по следния метод: в една кутийка се означават преференциите от хартията, в друга – от машината, а в трета се сумират числата от предните две кутийки. И по този начин за всеки обособен претендент от листата на всяка партия и коалиция. Каква е разликата с от евроизборите? В него се отбелязва единствено сумата от преференциите, получени от всеки кандидат – без да се разделят на такива, които идват от хартия или машина. Очевидно е, че броят на интервенциите, които би трябвало да правят СИК-овете на парламентарните избори, е надалеч по-голям.

Да се отрази всяка преференция

Свидетелство за ролята, която е изиграл евровотът, се намира в протокола от съвещанието на ЦИК от 11 март 2021 година Тогава изборните комисари разискват опцията да се опрости изборната книга, Общественият съвет към ЦИК и други организации, които се занимават с наблюдаване на изборния развой.

В тази връзка, Николай Николов (от квотата на БСП) подчертава, че няма да се съгласи " да не бъдат отразени безусловно всички преференции, дадени за безусловно всички 30 кандидатски листи в съответната изборна бюлетина ". И разяснява: " Нека си спомним изборите за членове на Европейски парламент, които бяха преди близо 2 години. Какво се случи тогава? Оказа се, че в близо една трета от секциите, а точно хиляда от всички 3000 секции, преференциите не са отразени. Мисля, че имаме изясненост за този факт и някои от изказващите сътрудници към този момент го споделиха. "

Затова Николов упорства " да създадем условия, отново да кажем, може би ще прозвучи максималистично: до последния претендент в последната кандидатска листа № 30 от едно до тридесет да бъде отразена всяка от преференциите ". " Да, естествено, че СИК и РИК няма да бъдат удовлетворени от нови отговорности, от нови условия, даже от обикновени неща да обмислен какъв брой е 2+8 или какъв брой е 23+46 за по-известните претенденти в съответните листи... Трябва да го наложим, тъй като е в интерес гласоподавателите да имат убеденост, че имат право на мажоритарен детайл и на личностни желания в границите на тези листи и в границите на настоящата система ", заключава членът на ЦИК.

Без промени

На същото съвещание председателят на комисията Александър Андреев предлага в протокола да останат кутийките, в които се означават преференциите от хартиени бюлетини и машини, а сумирането им да отпадне. Идеята му обаче не събира болшинство – опълчват се комисарите, издигнати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи , и протоколът остава в първичния си тип, в който е употребен на вота.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР