Свръхнатоварен интернет, обновени шпионски служби и заплахи в най-разнообразни форми

...
Свръхнатоварен интернет, обновени шпионски служби и заплахи в най-разнообразни форми
Коментари Харесай

Как коронавирусът тормози разузнавачите

Свръхнатоварен интернет, актуализирани шпионски служби и закани в най-разнообразни форми - по този начин коронавирусът се стовари с цялостна мощ върху западното разузнаване, чиято зоркост се удвоява в миг, когато държавните управления са съсредоточени напълно върху епидемията.

Докато светът се затваря, с цел да спре разпространяването на COVID-19, службите са изправени пред двоен проблем: принудени са да извършат огромна метаморфоза, с цел да не се популяризира заболяването в техните редици, а в това време има голямо увеличение на размера на връзките в интернет - публични или неофициални наличия, поверителни или със свободен достъп, точни или погрешни, написа Българска телеграфна агенция. 

Службите наблюдават зорко за проведена дезинформация и хакерски атаки под всевъзможни форми, като подхващат периодично повтаряне на екипите в централите. На боен диалект това се назовава " режим на работа при понижен потенциал ". 

Средствата за връзка на военното разузнаване са задоволително криптирани, с цел да могат да се употребяват от домовете на сътрудниците, изяснява пред Агенция Франс Прес някогашен чиновник на френската работа за външно разузнаване (DGSE). Те обаче не разрешават достъп до базите данни с най-чувствителна информация.

" Има последователност във връзка с работата, само че стратегическото разузнаване несъмнено няма да е толкоз задълбочено ", обобщава той. В Съединени американски щати обстановката е сходна, изяснява Брайън Пъркинс, теоретичен помощник във фондацията " Джеймстаун " във Вашингтон и някогашен анализатор в американския флот. Той обаче прибавя спомагателен проблем: гръбнакът на специалността, човешкият контакт, от време на време става неосъществим. 

" Най-голямото предизвикателство с COVID-19 е невъзможността сътрудниците от службите да работят на терен в регионите с огромна централизация на инфектирани, изключително в тези, където са наложени ограничавания за придвижване ", изяснява той.

Нарастваща опасност

Администрациите и държавните управления са съвсем напълно фокусирани върху заболяването. За всичко друго наблюдават единствено службите. И мненията са единомислещи - опасността идва от мрежата, без значение дали става въпрос за класическа офанзива против инфраструктура или администрация, или за оказване на въздействие върху публичното мнение на разтревожени хора посредством разпространяване на подправени вести за дестабилизация.

" Злонамерените играчи употребяват тези нови сложни условия ", установи Европол в известие за печата. " Компетентните органи на Европейския съюз са в тясна връзка между тях ", с цел да се оправят с това.

Диапазонът е необятен - от кражба на стопански и стратегически информации през смяна на данни (изборни, научни и др.) до парализа на сървъри, фишинг акции, клюки... Но най-голямата заплаха, идваща от противников страни и организации, получили поръчка от същите тези страни, са масираните и комплицирани интервенции против администрации или държавни структури. Експерт в бранша с доста години опит в тази област акцентира, че огромните сили разполагат с мрежи, които са задоволително солидни и взаимно допълващи се, с цел да дадат отпор.

" Голяма хакерска атака, при която прекъсвате интернет? Можеш да я извършите в едва развити страни ", споделя той. " Но с цел да сринете интернет в западните страни, би трябвало да положите много повече старания ".

Кибератаките не спират 

Някои евентуално се надяват на международно помирение, защото единствено световното съдействие наподобява способно да понижи смъртността от ковид. Но " през последните шест седмици видяхме заплашителни китайски настоящи лица да не престават интервенциите си против нормалните си задгранични цели ", съобщи Бен Рийд от службата за разбор на кибершпионажа на американската компания " Файър ай ".

" Прекалено рано е да забележим количествен спад на интензивността. Това, което виждаме, е в сходство с моделите: няма симптом за помирение ", сподели той и уточни продължаването на дейностите в Северна Корея, Южна Азия и Русия. " Не е належащо да мобилизирате доста хора или запаси, с цел да извършите тези типове офанзиви ", добави Сузан Сполдинг, анализаторка от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон.

" Русия всеки ден прави интервенции за дезинформация, които целят да разрушат доверието на обществото в нашата народна власт. Няма причина да мислим, че тя ще спре ", отсича Сполдинг.

Всъщност вниманието на всички западни държавни управления е ориентирано към Москва, упреквана в осъществяване на от ден на ден интервенции за дезинформация, обвързвана с ковид. По този метод работната група East Stratcom на Европейския съюз, чиято работа е обвързвана с дезинформация, счита, че Москва е направила не по-малко от 110 акции, осъществени от 22 януари до 19 март.

Съобщения, " присъщи за добре одобрената кремълска тактика за потребление на дезинформация за усилване на раздялите, всяване на съмнение и безпорядък и изостряне на спешни обстановки ". Обвиненията постоянно се отхвърлят от съветските управляващи, които на собствен ред упрекват Запада.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР