Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 01.02.23: Москва на дьо Гол се радва - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността ще бъде без руснацит е - или най-малко без тези които показват кремълските позиции. Организаторите на този огромен интернационален конгрес, който се организира в баварската столица от 1962 година насам, избраха тази година да поканят двама съветски опозиционери в заточение - Михаил Ходорковски и Гари Каспаров, вместо публична делегация от Москва. Според Кристоф Хойсген, ръководител на конференцията, уредниците не са желали да дават на управляващите нова платформа за тяхната агитация. " Нищо от това, което чуваме всекидневно от Кремъл, не ни кара да мислим, че Русия ще отстъпи и на йота от това, което Путин разгласи за цел на войната, а точно унищожаването на Украйна ", сподели той. Наскоро Ходорковски и Каспаров подписаха взаимно отворено писмо, в което приканват Запада " да не се опасява от рухването на Путин " само изискване, съгласно тях, за появяването на една " друга Русия ".

Операцията " Чисти ръце " в Украйна продължава - този път с поредност от обиски на десетки политици, държавни чиновници и предприемачи, осъществени от СБУ, службата за вътрешна сигурност. Според нейният ръководит, военачалник Василий Малюк, тази огромна акция е била разпоредена от президента и е ориентирана против " вътрешния зложелател ". " Целта е да се открият лица, чиито дейности подкопават държавната сигурност в разнообразни области: предатели на Украйна и сътрудници на съветските специфични служби ; представители на проведената престъпност ; корумпирани чиновници, които подкопават стопанската система на страната и действието на промишления и защитителен комплекс.

Според няколко източника в обществените мрежи на редица африкански страни се води интензивна проруска и антифренска акция . Франция и Западът са упрекнати в колониализъм и русофобия, а украинските бойци - в " нацизъм " и " сатанизъм ". В същото време наемниците на Вагнер са възхвалявани, а читателите са канени да се причислят към техните редици. Според следствие на Би Би Си на съветски език зад тази акция стои платформата " Русосфера ", ръководена от белгиеца Люк Мишел, който след дълъг флирт с крайната десница, се трансформира в категоричен покровител на полковник Кадафи и Владимир Путин. Той твърди, че платформата му се финансира единствено с частни средства. За разлика от съветските държавни медии, които са изцяло или отчасти блокирани, " Русосфера " е налична във всички обществени мрежи.

Грузия ще изиска връщането на териториите си, изгубени по време на войната през 2008 година, споделя президентката Саломе Зурабишвили . Според нея, когато бъде подписано спокойно съглашение в Украйна, след успеха на Киев - в което тя не се съмнява нито за момент - Тбилиси ще изиска и изтеглянето на съветските войски от Абхазия и Южна Осетия, два субекта, които не са приети от интернационалната общественост. " Русия би трябвало да знае къде свършват нейните граници ", сподели тя.

[Под лупа] Москва на дьо Гол се радва

Във вторник, 31 януари, украинският министър на защитата Олексий Резников облече за малко костюм и вратовръзка, с цел да се срещне с френския си сътрудник Себастиан Лекорну, преди да бъде признат от Еманюел Макрон. На идващия ден, този път облечен в суичър с цветовете на украинската войска, Резников посети Лимур където се намира оръжейната компания " Талес ", която създава радара GM200, с който скоро ще бъде оборудвана армията му. Франция също по този начин даде обещание да достави още дванадесет оръдия " Цезар ", с което броят на тези самоходни оръдия, способни да стрелят със 155-милиметрови снаряди, доставени от началото на войната, доближи 30. И за разлика от други западни водачи, Еманюел Макрон не сподели " не " на доставката на изтребители и може би даже на танкове " Леклерк ". " Нищо не е изключено ", счита френският президент.

Почти по същото време различен французин с фамозно име се изрече в Москва, с цел да изясни какъв брой рискови са тези оръжейни доставки и по какъв начин те даже могат да провокират трета международна война. Пиер дьо Гол, един от внуците на генерала, е в Русия във връзка 80-годишнината от руската победа при Сталинград през 1943 година На 31 януари той взе участие в полемика на кръгла маса в Москва на тематика " Историческата памет за Втората международна война в Русия и Франция " дружно с дузина съветски публични лица, измежду които и ръководителят на външното разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, който приказва в качеството си на ръководител на Руското историческо сдружение.

Думите на наследника на генерала зарадваха домакините. Пиер дьо Гол стартира с апел да се " вразумят " Американците, след което предизвести Запада против ескалация на спора, която може да докара света до крах.

Това доста се хареса на съветските официози. Някои не пропуснаха да създадат съмнителни паралели с Втората международна война и известния апел на фамозния му дядо към французите от 18 юни 1940 година, в който той отхвърля капитулация и приканва към опозиция. " Той се осмелява самичък да се опълчи на Вермахта, Гестапо и държавното управление на Виши, до момента в който сънародниците му бързат да сътрудничат на нацистите ", написа редакторка на Риа Новости. За нея днешна Франция се е отдалечила непоправимо от пътя, начертан от генерала, който след войната се дистанцира от Вашингтон и НАТО и счита Съветския съюз за главен сътрудник в една " мирна и просперираща Европа ". А днешна Франция страда от " русофобия, брюкселска политическа уместност и послушание на диктатите на Вашингтон ".

Тази Франция, която " съобщи заветите на Дьо Гол ", е една от обичаните тематики в съветската агитация, както и сравненията с режима на Виши.

А Пиер дьо Гол е показан и като същински " страж " на паметта на дядо си - мнение, което не се споделя от останалите членове на семейство дьо Гол. Пиер, който живее в Женева, постоянно попада в заглавията на вестниците с проруските си позиции, което мощно възмущава по-големия му брат Ив. " Мненията на брат ми Пиер не ангажират никого, с изключение на него самия, т.е. нито мен, нито фамилията ни, а още по-малко военачалник дьо Гол ", изясни той неотдавна в Париж. Точно той, Ив, е претрупан от татко си Филип, някогашен адмирал, който през днешния ден е столетник, със задачата да съставлява семейството дьо Гол и да пази нейните ползи.





Можете да

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР