Свищов. Общото събрание на Стопанска академия Димитър А. Ценов прие

...
Свищов. Общото събрание на Стопанска академия Димитър А. Ценов прие
Коментари Харесай

Общото събрание на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” - Свищов прие отчета на ректора за първата година от управленския мандат на проф. Марияна Божинова

Свищов. Общото заседание на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” одобри годишния отчет на ректора за положението на Свищовското висше учебно заведение за интервала март 2020 година – януари 2021 година Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” . На извършеното в онлайн формат съвещание, членовете на управническия орган одобриха и нов Правилник за активността на Академията, съгласуван с измененията в ЗВО.

С показания отчет, проф. доктор Марияна Божинова регистрира първата година от своя управнически мандат 2020-2024 година, чието водещо мото е „ Традиции и нововъведения ”. Проф. Божинова напомни, че главната цел на мандатната стратегия е затвърждаване позициите на Стопанска академия „ Д. А. Ценов ”– Свищов като едно от най-хубавите висши учебни заведения в България в региона на стопанската система, администрацията и ръководството, и превръщането ѝ в различим индивид в интернационалното просветително и научно пространство. „ Академията реализира задачата и задачите си в изключително рискова, неподходяща и необикновена конюнктура.

Управленският мандат стартира при изострен недостиг в бюджета на Висшето учебно заведение в размер на –2 624 000 лева, заради което първата и най-важната цел на академичното управление бе финансовото стабилизиране на Стопанската академия ”, акцентира проф. Божинова. Тя разясни, че за тази цел бе създадена Програма за оптимизация на активността на Академията, за интервала 2020–2022 година, която бе призната от Академичния съвет, утвърдена от МОН и одобрена с решение № 335 на Министерския съвет на Р България от 18 май 2020 година За осъществяването на тази стратегия, на Академията са предоставени спомагателни средства в размер на 1 999 946 лева „ Обстановката при започването на управническия мандат в допълнение се усложни заради връхлетялата ни пандемия от COVID-19 и оповестеното на 13.03.2020 година изключително състояние в страната. Необходимо беше да се подхващат незабавни ограничения и дейности за пренастройване на работата ни в изискванията на COVID-19, тъй че да не се прекъсват образователният и административните процеси в Академията. Смея да настоявам, че се справихме сполучливо със комплицираната обстановка, с помощта на напъните и самоотвержената работа на доста хора ”, акцентира ректорът.

В своя отчет проф. Божинова регистрира активността на Свищовската академия по 11 съществени посоки. В направление „ Обучение ” бе регистрирана позитивната констатация, че държавният план-прием в Стопанската академия за образователната 2020/2021 година за първи път от 5 години не е понижен, а даже е повишен (макар и нищожно с 9 студенти). Важно достижение е, че от 01.01.2021 година е избран коефициент 1,44 за прехрана на образованието по ПН 3.8 Икономика на Стопанската академия, според Постановление на Министерски съвет 328 на Министерски съвет за установяване на средствата от държавния бюджет за прехрана на образованието в държавните висши учебни заведения според от сложна оценка за качеството на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда. „ Този коефициент е най-високият в България за това професионално направление ”, уточни проф. Божинова. За образователната 2020/2021 година тя регистрира нарастване с съвсем 100% на обучаваните студенти в отдалечена форма в ОКС „ бакалавър ”, спрямо миналата година. Увеличение има също при отдалечените магистри и при искащите да придобият Общински народен съвет „ лекар ”.

През отчетния интервал са осъществени промени както в портфолиото от предлагани специалности в ОКС „ бакалавър ”, ОКС „ магистър ” и Общински народен съвет „ лекар ”, по този начин и в образователните проекти и стратегии. Във връзка с актуализацията на образователната документи са осъществени промени и във вътрешната нормативна база. Във връзка с продължение работата по доближаване на образованието в Стопанската академия с практиката, са извършени голям брой взаимните мероприятия със експерти от практиката, като семинарни занятия и визити в действителна работна среда за студенти, кръгли маси, научно-практически конференции, открити и обществени лекции. В посока непрекъснатото привличане на нови студенти в двете съществени образователно-квалификационни степени – „ бакалавър ” и „ магистър ”, Академията е провела седем национални училищен надпревари с близо 600 участници, основани са и се поддържат контакти с българските общности зад граница, осъществени са участия в тържища на образованието в страната, партньорства с необятен кръг организации на локално равнище за разпространение името на Свищовската академия.
В своя отчет ректорът акцентира, че за образователната 2020/2021 година СА „ Д. А. Ценов ” – Свищов съумя за следващ път да осъществя 100% от одобрения с Решение на Министерския съвет план-прием на студенти в ОКС „ бакалавър ” в професионалните посоки „ Икономика ” и „ Администрация и ръководство ”. Поради оповестеното изключително състояние в страната по отношение на COVID-19, през месец април 2020 година стартираха отдалечените кандидатстудентски изпити, които се организираха във Виртуалния изпитен център на Академията.

„ Предлагането на стратегии за следдипломно, факултативно и професионално образование е значим инструмент за обезпечаване на сходство сред потребностите на практиката и просветителното портфолио на Стопанската академия ”, съобщи проф. Божинова. От показаните данни за активността на двата центъра, администриращи предлагането на тези образования, стана ясно, че през отчетния интервал от Центъра за професионално образование своите квалификационни документи са получили над 530 лица от България и Кипър, а от Центъра за следдипломно и факултативно образование са извършени образования на близо 300 специализанти.

По отношение смяната в употребяваните просветителни технологии и поетапно прекосяване към действително електронно основано образование, бяха регистрирани голям брой реализирани резултати, измежду които: отваряне на платформата за електронно и отдалечено образование и за студентите в задочна и постоянна форма в двете ОКС; създадена и приложена методика за осъществяване на отдалечени изпити посредством така наречен онлайн квестор (online proctoring), гарантираща невъзможността за машинация и/или замяна на самоличността на изпитвания; актуализиране на Академичние стандарти за качество при създаване на образователната документи и образователните запаси за отдалечено образование.

Говорейки за научноизследователската активност, проф. Божинова показа систематизирани данни за публикационната активност и за участията на студенти, докторанти и преподаватели в научни конгреси, организаирани от Академията и от други висши учебни заведения в страната и чужбина. Общият брой изявления е 238, от които 33 – в чужбина. В задгранични реферирани научни издания и такива с импакт фактор или импакт сан има шест изявления на създатели от Стопанската академия. Във връзка с възстановяване на изискванията за редовно привличане на външни запаси за осъществяване на научноизследователски планове, към сегашния миг Академията извършва четири огромни плана с национално и интернационално финансиране.

Относно интернационалната активност в отчета на ректора се показва, че портфолиото от контракти за просветителна подвижност по стратегия „ Еразъм+ ” включва 130 контракта с висши учебни заведения от програмни и партниращи страни. Изпълняват се 9 плана по стратегия „ Еразъм+ ”. През отчетния интервал Стопанската академия получи високо самопризнание за качествено осъществяване на план за подвижност на студенти и личен състав сред висши учебни заведения от програмни и партниращи страни по стратегия „ Еразъм+ ”. По време на Годишната валоризационна конференция за 2020 година на ЦРЧР план 2018-1-BG01-KA107-047260 е отличен в категорията „ Международно измерение във висшето обучение ”. Това е вторият план за Академията в тази категория и третият по стратегия „ Еразъм+ ” в границите на програмния интервал 2014-2020 година През 2020 година плановото предложение, с което Свищовската академия кандидатства за акредитация за нова Еразъм+ харта за висше обучение за новия програмен интервал 2021-2027 година, е отличено с оптималната оценка от 100 точки.

В частта от отчета, касаеща финансовото положение на Висшето учебно заведение, проф. Божинова разясни, че за отчетната година общият бюджетен запас на Академията се е нараснал с 2 042 725 (126,06%). Основният приходоизточник е държавната дотация в размер на 6 322 288 и включва спомагателни прехвърляния по програмата за оптимизация в размер на 1 999 946 лева „ Тяхното приемане стана допустимо, посредством прецизна реализация на график за осъществяване на програмните ограничения и месечно отчитане на постигнатия финансов резултат, утвърден от МОН ”, разясни ректорът. Представени бяха данни за личните доходи от разнообразни източници и за разноските на Академията по съществени позиции.

Отчетени бяха и редица действия, свързани с кариерното консултире на студентите, оказваното им подпомагане при търсене на стажове и работни места, присъединяване на Свищовската академия в Проект BG05M2OP001-2.013-0001 „ Студентски практики – Фаза 2 ”, по който 1700 студенти ще могат да проведат студентски практики, поддържането на партньорска мрежа с представители на бизнеса от близо 100 организации в страната.

Говорейки за партньорството в бранш обучение, проф. Божинова уточни четири от най-актуалните достижения за отчетния интервал: съглашение за съдействие с Професионалната държавна комерсиална гимназия „ Димитър Хадживасилев ” – Свищов, която се трансформира в асоциирано учебно заведение със специфичен статут, съгласно промените в Закона за висшето обучение от м. февруари 2020 г.; основаните клъстери, взаимно с Университета за национално и международно стопанство – София и Икономически университет – Варна; меморандум за съдействие с Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Канев ” АД – гр. Русе; меморандум за съдействие с Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, чийто главен акцент е създаването на взаимна, хибридна магистърска стратегия по цифрова стопанска система.

В отчета на ректора са показани данни още за: получената програмна акредитация за ПН 3.7. Администрация и ръководство с оценка 9,27, за период от нови 6 години; направените вложения в техника; разкритите нови специалности и програми; опциите за образование в ОКС „ бакалавър ” и ОКС „ магистър ” на британски език; измерването на студентската задоволеност от качеството на обучение; материалната база; издателската и библиотечната дейност; и други
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР