Свирепи нови наказания дебнат неразумните и безотговорни шофьори. Вчера в

...
Свирепи нови наказания дебнат неразумните и безотговорни шофьори. Вчера в
Коментари Харесай

Важни промени за всички шофьори! Свирепи нови наказания

Свирепи нови санкции дебнат неразумните и безотговорни водачи. Вчера в Държавен вестник бяха обнародвани и към този момент са в действие измененията Наредбата за контролните точки, които Министерство на вътрешните работи предложи при започване на годината.

Вече ще се лишават повече контролни точки от талона на водачите, които карат използвали алкохол, с превишена скорост и изпреварват погрешно и рисково.
-->
Контролните точки остават 39. Младите фошьори с до 2 години стаж зад кормилото, както до момента, разполагат с 26 точки. Отнемането на всички точки води до загуба на книжката за минимум 6 месеца.

За алкохол в кръвта сред 0.5 и 0.8 промила към този момент ще се лишават 8 точки от талона. Ако дрегерът регистрира сред 0.8 и 1.2 промила алкохол в кръвта, с изключение на санкция водачите ще се разделят и с 12 контролни точки. При наново нарушаване ще се лишават 20 точки (досега се вземаха 15 точки).

По-строго ще се санкционира отводът от инспекция с дрегер или тест за опиати. Досега се отнемаха 12 точки, наказването към този момент е 15.

Също по този начин, в случай че водачът не извърши предписанието за проучване с доказателствен анализатор или за здравно проучване и взимане на биологични проби за химическо лабораторно проучване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта му и/или химико-токсикологично лабораторно проучване за определяне на използването на опиати или техни аналози.

Запазва се размерът на отнеманите точки по две нарушавания:

за ръководство на автомобил, на който регистрационните номера не са сложени на избраните места - 8 точкиза шофиране на автомобил, който не е регистриран по надлежния ред или е регистриран, само че е без регистрационните номера - 10 точки.

За превишаване на скоростта с над 50 км/ч в обитаемо място към този момент ще се лишават 18 точки (досега бяха 12 точки). Когато пътните служители на реда заловят водач наново да надвишава скоростта, би трябвало да му бъдат отнемани 21 точки. За редовно каране с превишена скорост наказването е лишаване на 26 контролни точки.

За погрешно изпреварване, създаващо непосредствена заплаха за придвижването, към този момент ще бъдат отнемани 13 вместо досегашните 10 контролни точки. При погрешно изпреварване, без да се основава заплаха за придвижването, наказването е взимане на 10 контролни точки.

За каране в спешната лента на автомагистрала водачите ще губят 10 контролни точки.

От 10 на 15 се завишава броят на отнеманите точки на лидер, който се движи в платното за насрещно придвижване по автомагистрала и скоростен път. За наново нарушаване ще се лишават 20 контролни точки.

За ръководство на механически нередовен автомобил при установени рискови неизправности водачът ще губи 10 контролни точки.

За неспиране на пътен знак " Спри! Пропусни движещите се по пътя с преимущество! ", в случай че от това е основана непосредствена заплаха за придвижването, ще се лишават 10 контролни точки. Също 10 точки ще се вземат при прекосяване на червен светофар и за неосигуряване на преимущество при прекосяване през пешеходна пътека.

За потребление на мобилен телефон по време шофиране без хендсфри наказването ще е 8 контролни точки.

За каране без защитен колан или неносене на каска водачът ще губи 10 контролни точки.

За транспортиране на деца в нарушаване на Закона за придвижване по пътищата наказването е 12 точки.

За нарушаване на разпоредбите за прекосяване през жп прелез отнеманите точки ще са 10. Досега бяха 5 точки.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР