Свиневъдите искат спешна помощ от държавата и прогнозират масови фалити.

...
Свиневъдите искат спешна помощ от държавата и прогнозират масови фалити.
Коментари Харесай

Свиневъдите искат спешна помощ от държавата



Свиневъдите желаят незабавна помощ от страната и предвиждат всеобщи банкрути.
На 23 август представители на асоциациите на свиневъдите ще проведат среща с министъра на земеделието Христо Бозуков, с цел да се приготви тактика за справяне с рецесията.

„ Ние ще желаяме помощ от страната, с цел да можем да удържим на тази тежка обстановка и да спасим бранш свиневъдство. А помощта може да бъде под формата на спомагателна дотация, безлихвени заеми, зърно на по-справедлива цена от държавния запас “, сподели за БНР Венцислав Славов от Асоциацията на индустриалните свиневъди.

По думите му свиневъдството в България се намира при започване на най-голямата си рецесия от 90-те години насам .

„ Моментното състояние - ниски изкупни цени на угоените прасета и извънредно високи цени на фуражите. Ножицата е необятно отворена и няма никакви предпоставки обстановката да се промени за този миг. Секторът е под екзистенциална опасност и се чакат всеобщи банкрути на ферми ", добави Славов.

Той напомни, че към 35 % от употребяваното месо в България е българско произвеждане.

„ Ние имахме упоритостите тези проценти да стигнат до 50% в идващите години, само че за жалост още една нова рецесия е пред нас и мощно се опасявам, че това няма да се случи, а в противен случай - отсега нататък ще падат и доста огромна част от свинското месо у нас ще бъде импорт ".

Венцислав Славов разяснява, че има свиневъди, които не са получили целия размер на компенсациите от предходната вълна на чумата по свинете.

„ Друг проблем е, че към момента не са изплатени всички дотации за хуманно отношение към животните и това по някакъв метод наруши нашите финансови бюджети за предходната година , които се придвижиха и в тази “.

Според него това се дължи на обстоятелството, че са изплатени компенсации на ферми, потърпевши от африканската чума по свинете, само че е било незаслужено към ферми, които са съумели да се защитят против това заболяване, защото много от свиневъдите са вложили доста средства в битката с чумата и по този начин са останали ощетени.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР