Свикнали сме, че в Израел постоянно се случва нещо, си

...
Свикнали сме, че в Израел постоянно се случва нещо, си
Коментари Харесай

Евреите в Германия: Просто ни е страх

" Свикнали сме, че в Израел непрекъснато се случва нещо ", си споделила в началото Естер К. (името е променено - б.ред.), когато другарка ѝ написала: " Видя ли какво става в Израел? ". След това обаче тя схванала, че Хамас – организацията, която е избрана като терористична от Германия, Съединени американски щати, разнообразни други страни и Европейски Съюз – е нападнала Израел, избива хора и взима заложници.

" Къде са военните? "

Естер К. споделя, че от този момент изпитва единствено едно - черна празнина. „ Войниците не престават да намират по селата убити родители и убити дребни деца “, споделя тя и пита: „ На какво наподобява това? Къде са военните? “.

Лео Латаш, който е член на управата на еврейската общественост във Франкфурт на Майн, е учуден по какъв начин по този начин терористичното нахлуване не е било разкрито в точния момент – той не е допускал, че Израел е толкоз уязвим.

Лекарят е трябвало безпомощно да гледа по какъв начин неговите сътрудници в Израел се пробват да избавят животи, без да имат каквато и да било военна отбрана. „ Не знам по какъв начин ще свърши това. Не се знае и още какъв брой хора ще умрат “, споделя Латаш.

Еврейски живот зад защитни огради

В Германия в това време живеят над 100 000 евреи. След нещастието на Холокоста еврейският живот с неговите обичаи би трябвало да е още веднъж вероятен на всички места в Германия. И това е реалност. Но сигурността нерядко се подсигурява с полицейска отбрана, надзор и високи огради.

Говорителят на еврейската общественост в Берлин Илан Кизлинг декларира не без мъка пред Дъждовни води: „ Нашите организации от дълго време са под нараснала отбрана. Членовете на нашата общественост са привикнали още от 1970-те години, че животът в общността се реализира зад защитни огради и камери за наблюдаване. Заради растежа в нападенията против еврейски организации и обособени лица ние сме принудени да поддържаме високо равнище на отбрана за нашите хора “.

От дълго време насам огромна част от бюджетите на еврейските общности се изразходват за ограничения за сигурност. Повечето имат лични служби за сигурност, работят в тясно съдействие с полицията. Но след терористичните набези на Хамас и чувството за накърнимост, доста евреи към този момент не имат вяра на тази сигурност.

Страхът на родителите за техните деца

„ Родителите на децата се опасяват - просто се опасяват “, споделя служителка в еврейска детска градина в Берлин. В доста от еврейските детски заведения при започване на седмицата пристигнали едвам половината от записаните деца.

Срещу синагогата в немския град Хале през 2019 бе осъществен опит за атентатСнимка: Heiko Rebsch/picture alliance/dpa

Лео Латаш дава отговор за сигурността на еврейската общественост във Франкфурт на Майн към този момент от 37 години. Той се пробва да успокоява родителите, непрекъснато изяснява, че спорът е в Израел, а не във Франкфурт. „ Никога не сме били в такава обстановка “, споделя Латаш.

Според Марина Чернивски от OFEK – работа, която съветва в случаи на антисемитско принуждение – евреите в Германия сега са изложени на двойна опасност. От едната страна е надълбоко вкорененият антисемитизъм в Германия, който съгласно нея съставлява действителна опасност за всички. „ Освен това евреите претърпяват най-голямото принуждение против цивилното население на Израел от Втората международна война насам. По този метод се разсънва една дълбока контузия. “

От офанзивата на Хамас против Израел насам OFEK има доста повече работа – броят на позвъняванията с претенции за съвещания на горещата телефонна линия са нарастнали внезапно. Става дума за съответни случаи, само че и за родители, които желаят да знаят по какъв начин да разговорят с децата си за войната.

Борбата против антисемитизма би трябвало да е поредна

Лео Латаш е шокиран от това, че терористите от Хамас са умъртвили 90-годишна израелка, снимали са действието с мобилния телефон на старата дама и са разгласили видеото на страницата си във Facebook. „ Това е извънредно перверзно “, споделя Латаш. Групировките, които желаят да показват сходен тип закононарушения като палестинска освободителна битка, би трябвало да бъдат неразрешени, уверен е той.

Естер К. също е за по-твърд метод против радикалните ислямистки групировки. „ Не може да се убиват бебета, да се отвличат тригодишни деца. Това е непоносимо “, споделя тя.

Забрана на всички действия в поддръжка на Хамас

Еврейската общественост в Берлин изиска възбрана на пропалестинската мрежа „ Самидун “. Нейните членове раздавали сладкиши, с цел да изразят насладата си от терора на Хамас. „ Не желаеме да виждаме сходни неща в Берлин “, акцентира Илан Кизлинг.

Междувременно канцлерът Олаф Шолц съобщи, че се внася искане за възбрана на действия, които поддържат Хамас в Германия, както и за възбрана на сдружението „ Самидун “. Всички, които вземат участие в демонстрации в поддръжка на Хамас, популяризират неин агитационен материал или изпращат парични помощи на терористичната организация, ще попаднат под ударите на тази възбрана.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Израел: Да видиш в обществените мрежи по какъв начин отвличат околните ти

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР