Свидетели сме на раждането на Бретън Удс ІІІ - нов

...
Свидетели сме на раждането на Бретън Удс ІІІ - нов
Коментари Харесай

Золтан Посар: Ражда се Бретън Удс ІІІ

" Свидетели сме на раждането на Бретън Удс ІІІ - нов международен паричен ред, основан върху валутите на подвластните от първични материали страни от Изтока, който евентуално ще отслаби евродоларовата система и ще усили мощта на инфлационните сили на Запад ".

Това написа през седмицата в разбор за клиентите Золтан Посар - началник на звеното за " Глобална тактика на краткосрочните лихви " на " Креди Сюис груп " в Ню Йорк, бивш банкер от нюйоркския клон на Федералния запас и някогашен чиновник на американското министерство на финансите.

Инвестиционният специалист показва, че войната в Украйна и последвалите наказания против Русия са предизвикали " перфектната буря " за суровините, която заплашва финансовата непоклатимост. Нещо повече, тази рецесия не наподобява по нищо на случилото се след 1971-а когато президентът Ричард Никсън премахва доларовия златен стандарт и поставя край на ерата на основаните на суровината пари - Бретън Удс І. И когато тя завърши, щатският $ ще е доста по-слаб, китайският юан - доста по-силен, а световната парична система няма да е същата.

Бретън Удс ІІ

След Бретън Удс І, през последните съвсем 15 години множеството стопански рецесии са решавани с пари: суапови линии, избавяне на колабирали финансови институции, покупки на активи от централните банки... с други думи - интензивно харчене на напечатани банкноти без действително покритие.

Фундаментът на този " Бретън Удс ІІ ", построен върху вътрешни парични средства (държавни скъпи бумаги с риск да бъдат иззети, който не може да се хеджира) бе опустошен когато Г-7 заграби валутните запаси на Русия, написа Посар. И светът е изправен пред проблем, който парите не могат да решат елементарно.

Банкерът дава за образец отхвърли от съветски енергийни източници. Германският протест на съветския недопечен нефт значи, че вместо съветския вид " Уралс ", товарен на танкери " Афрамакс " с потенциал 600 хиляди барела и едноседмично плуване до Хамбург, суровината ще би трябвало да се трансферира на много огромни танкери с 2 млн. барела съдържимост. Процесът ще отнеме седмици, а по-късно ще трябват два месеца до момента в който стигне до Китай. Да не приказваме, че за поддържането на световния продан на сегашните нива ще са нужни с 10% повече такива едри съдове и по-голямо финансиране за търговците на първични материали, с цел да могат те да покрият по-високите разноски за лизинг на корабите и на товарите. В момента флотилията от огромни танкери наброява към 800 съда, затова 10% се равняват на 160 млн. барела недопечен нефт.

Ако се вземат поради сходните затруднения за превозването на други първични материали, чиито водещ експортьор е Русия (стомана, пшеница, торове и т.н.), става доста ясно по какъв начин те ще подгреят инфлационния напън върху самите борсови артикули, цените на корабните транспорти и всички други участници по веригата. Това стимулира изказванието на Посар, че сегашните условия са доста по-сложни в сравнение с по време на другите рецесии в последно време заради това, че " казусът е освен номинален (валутен продан, закрепени курсове, паритети или огромен овърдрафт), само че и действителен: суровините са действителни запаси (храни, сила, метали) и техниият дисбаланс не може да се реши с парични инжекции...защото пари могат да се напечатат, само че нефт за отопление или пшеница за храна - не ".

Бретън Удс ІІІ

Инвестиционният пълководец на " Креди Сюис " предвижда, че нов международен ред ще бележи третото десетилетие на нашия век и може да продължи даже още по-дълго. Той ще се роди от рецесията на суровините, която набира скорост. Посар съпоставя суровините със застраховките, които на процедура са пари, а трусовете ще са резултат от конфликта на привлекателните външни с вътрешните парични средства.   

Експертът определя руските първични материали, чиито цени колабират поради сегашните и предстоящите бъдещи наказания, като високорискови дългови бумаги CDOs, сходни на тези, провокирали международната финансова рецесия през 2008-а. А всички останали неруски борсови артикули, чиито котировки порастват мощно - със сигурните американски ДЦК от същата година. И до момента в който едните се обезценяват стремително, а другите нарастват, " валят " претенции за увеличение на активите на пазарните играчи, с които те да гарантират позициите си. С други думи - " суровинната база " нараства. 

Историята на всяка от предходните рецесии през 1997-а, 2008-а и 2020-а демонстрира, че постоянно се е появявал  " избавител ", само че този път подобен към този момент няма. Западните централни банки не могат да затворят разширяващата се ценова бездна на пазара на първични материали, тъй като точно техните държавни управления ускоряват глобите. Което значи, че те ще би трябвало да се оправят с растящия инфлационен натиск и да се опитат да го охладят с лихвени нараствания и стягане на паричната политика. И няма да разполагат с задоволително дебели салда и да обезпечат незабавна ликвидност, с цел да затворят спредовете сред съветските и другите първични материали. Търговците на борсови артикули също не биха могли да се спряват с казуса. Това оставя провесен въпросът кой ще го реши. И единственият отговор сякаш е - Народната банка на Китай, която няма сходни рестрикции и може да печата пари.

Старият стопански ред, при който международната търговия се върти към " крал $ ", стартира да запада.

Последните образци са китайските покупки на въглища и недопечен нефт в юани, както и апелът на Москва от 9 април към страните от групата БРИКС да побързат със основаването на интегрирана система за разплащания, която да дублира западната.

Китай чака първите доставки на съветски въглища против юани да дойдат в страната през този месец, а на съветски петрол сорт " Източносибирски тихоокеански " (ESPO) - през идния. 

Тези покупко-продажби са единствено един образец за оформящия се нов стопански ред, основан на " суровинните валути " на Изтока. За Посар той значи по-висока инфлация, растеж на лихвените проценти и по-интензивно търсене на ресурси от суровини, което по натурален път ще размени търсенето на валутни запаси (американски ДЦК и други принадлежности на Г-7). Същевременно, ще намалее ползата и към зелените пари, тъй като повече покупко-продажби ще се реализират в други валути. Резултатът: непресъхващата валутна награда на $ към паричните му конкуренти ще бъде редуцирана с капацитет да се трансформира в отбивка. С други думи - безспорната му монополна позиция на международната сцена ще бъде разтърсена.    

В този ред на мисли Посар показва, че " вместо миг Волкър светът е получил миг Путин ".

(Бел ред. - Пол Волкър е ръководител на Федералния запас от четвъртото тримесечие на 1979-а до края на 1986-а и през този интервал вкарва драконовски ограничения за битка с щатската инфлация).

И че приказките за " разрушение на съветските пазари ", за заличаване на рублата, за " цялостно комерсиално ембарго ", за изпъждане на Русия от " общността на нациите " и т. н. са просто за зомбираната аудитория от галериите. Твърденията на вложителя се поддържат от Иран, който към този момент четири десетилетия се бори с такава изолираност и към момента е жив. При това Техеран съумява да продава по минимум 3 млн. барела нефт дневно даже в този момент, с сменени етикети и транспортиран от танкери в нощните часове.

Москва работи старателно за двустранни разплащания в националните валути на страните, за които доставя първични материали (рубли-рупии, рубли-юани и др.), а от  " неприятелските страни " изисква да се издължават в рубли. Саудитска Арабия към този момент стартира да прави оценка в юани някои от петролните си сортове за китайски клиенти.  

Като се има поради, че световният пазар на първични материали е застрахователната лавица за статута на щатския $ като международна аварийна валута, в случай че този блок бъде изваден от стената, тя ще стартира да се разрушава.

Намаленото търсене на долари ще е неприятна вест за американското държавно управление, което е мощно подвластно от него, с цел да балансира неконтролируемите си разноски. 

Какъв би бил светът, в който Пекин няма потребност от зелени пари?

Китай е най-едрият притежател на деноминиран в щатски долари дълг. Ако страната продължи да се дистанцира от американската валута, Федералният запас ще би трябвало да купува щатски ДЦК, както прави през последните две години и притиска пазара на облигации с дебелия си палец. Ако обаче стартира да редуцира салдото си паралелно с намаляващото задгранично търсене на американските дългови бумаги и в свят без петродолари, белият дом или ще би трябвало да свие фрапантно разноските, или американските централни банкери ще би трябвало да продължат да печатат пари, с цел да монетизират държавния дълг.  

И в случай че този сюжет сега звучи нереално, действителността е, че доларът е на много хлъзгав терен. И американските стратези ще би трябвало доста деликатно да премерят по-нататъшното му потребление като оръжие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР