Световно признание получиха български студенти по биология и медицина. Те

...
Световно признание получиха български студенти по биология и медицина. Те
Коментари Харесай

Български студенти на второ място в света по синтетична биология



Световно самопризнание получиха български студенти по биология и медицина. Те завоюваха второ място на най-престижното съревнование по синтетична биология в света.

Те са млади, надарени и надъхани да потвърдят, че са най-хубавите в света и го вършат. Грабват сребърен орден за България измежду конкуренцията на 310 тима от 44 страни.

„ Това ни слага едно равнище над „ Харвард” и Масачузетският софтуерен институт, които взеха бронзов орден тази година, което значи, че ние растем доста по-бързо за една година”, изясни Илка Цветкова пред Нова телевизия.

В тима са студенти от биологическия факултет на Софийския университет и Медицинския университет в София. Подготвят се в лабораториите на „ София тех парк”. Проектът им съставлява контролиране на разновидностите на ешерихия коли.

„ Освен че е нездравословна, това, което множеството хора знаят, тя може да бъде доста по-полезна. Като ние можем да създадем да бъде потребна. Може да се употребява за производството на разнообразни витамини, белтъци, артикули, които могат да се приложат в индустрията”, изясни Илка Цветкова.

„ Ако я мутираме, тъй че да я създадем безвредна, по този метод се вършат имунизациите. Избират се варианти, които нямат тези патогени. Нашето изобретение ще усъвършенства сферите на медицина, фармокология, земеделие и вкусовата индустрия, като им разрешава по-евтин метод за производство”, съобщи Борян Спасов.

Това е второто самопризнание от целия свят за българските студенти. Миналата година те завоюваха бронзов орден. Тогава българите завоюваха надпреварата, като съумяха да копират способността на организъм на 500 милиона години, наименуван бавноходка. Тя оцелява в доста фрапантни условия, като радиация, доста ниски или високи температури. Студентите придвижват тези качества в нашата родна бактерия лактобацилус булгарикус, като по този метод вършат бактерията още по-издръжлива.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР