Световният икономически форум публикува своя годишен доклад за бъдещето на

...
Световният икономически форум публикува своя годишен доклад за бъдещето на
Коментари Харесай

Кои ще са най-търсените и най-ненужните професии след 5 г.?

Световният стопански конгрес разгласява своя годишен отчет за бъдещето на работните места за 2023 година, съобщаватот

Той съставлява забавно четиво освен за работодателите, само че и за по-младите хора, които към момента не са избрали кариера.

Една от най-интересните елементи на отчета преглежда вероятностите на пазара на труда през идващите пет години -от 2023 до 2027 година

В международен мащаб ще бъдат основани 69 милиона работни места, а други 89 милиона се чака да бъдат изгубени. Това би представлявало чиста загуба на 14 милиона работни места, или 2% от наличните през днешния ден, съгласно прогнозата в отчета.

Някои браншове ще бъдат печеливши и ще основават повече работни места, в сравнение с през днешния ден, до момента в който други ще понасятнетна загуба на работни позиции. Новите технологии ще бъдат главният мотор на тази смяна, считат специалистите на организацията.

Според Световния стопански конгрес, работните места, които компаниите чакат да порастват най-вече по отношение на съществуващия дял от работната мощ, ще бъдат на следните позиции:
експерти по изкуствен интелект и машинно обучениеспециалисти по устойчивостбизнес анализаторианализатори по осведомителна сигурностфинтек инженерианализатори на данни и учениинженери по роботикаспециалисти по обработка на огромни масиви от данниоператори на селскостопанска техникаспециалисти по цифрова промяна
За всички гореизброени работни места се чака наличните функции да се усилят с най-малко 25% или повече по отношение на актуалните равнища през идващите пет години.

Как обаче наподобяват позициите и промишленостите, в които бизнесът чака най-силен спад на работните позиции по отношение на сегашната работна мощ?

Според Световния стопански конгрес, търсенето на тези специалности ще бъде доста по-слабо след пет години:
банкови касиери и обвързваните с тях служителичиновници в пощенските службикасиери и билетни служителислужители по въвеждане на данниадминистративни и изпълнителни секретарискладови администраторисчетоводителизаконодатели и длъжностни лицаслужители по статистика, финанси и застрахованедоставчици и куриери
Както излиза наяве от листата, доста от най-уязвимите работни места са тези, които могат да бъдат сменени от изкуствения разсъдък или от автоматизацията.

Докладът на Световния стопански конгрес преглежда и какви умения ще се смятат за съществени от работодателите. Най-ценното умеене е аналитичното мислене, следвано от креативния метод.

Издръжливост, еластичност, мотивация, съзнание и предпочитание за учене през целия живот допълват листата на най-търсените качества измежду чиновниците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР