Световните петролни и газови компании може да удвоят приходите си

...
Световните петролни и газови компании може да удвоят приходите си
Коментари Харесай

МАЕ: Приходите на петролните и газови компании тази година могат да скочат двойно до 4 трилиона долара

Световните петролни и газови компании може да удвоят приходите си през 2022 година до 4 трлн. $ с помощта на високите цени на енергийните запаси. Тази прогноза показва Международната организация за силата (МАЕ) в годишния си отчет за вложенията в енергетиката (World Energy Investment 2022), съобщи ТАСС.

Световните доходи на петролно-газовия бранш може да доближат към 4 трлн. $ през 2022 година, което в два пъти над равнището от 2021 година. Това са непредвидени доходи за петролните и газови компании, се показва в отчета.

Експертите на организацията свързват удвояването на приходите в бранша с невижданите, " галактически " цени на изкопаемите горива. Според МАЕ единствено приходите на петролните и газови концерни за 2022 година биха били задоволителни за цяло едно десетилетие вложения в развиването на производството на нисковъглеродни горива и технологии за предпазване на парникови газове.

Експертите на организацията признават, че настоящите цени на енергийните запаси и рекордните доходи облекчават ситуацията на страните с стопанска система, учредена на добива на първични материали. Според организацията обаче те не могат да си разрешат изцяло да се провиснал.

" Рисковете от бъдеща неустойчивост на пазарите, неопределеността в дълготрайните насоки на политиката и най-много търсенето в страните вносители, както и нуждата от основаване на работни места за младежите значат, че към момента са нужни структурни промени в стопанските системи и енергийните системи на страните експортьори ", се акцентира в документа.

Същевременно вложенията в петролно-газовия и въглищния бранш, както и в производството на нисковъглеродни горива през 2022 година надвишават 800 милиарда $, само че към момента остават под предпандемичното ниво, показва МАЕ. Инвестициите в изследвания и рандеман на нефт и газ може да набъбнат с 10 % до към 418 милиарда $. Това обаче ще бъде с 20 % под равнището преди Ковид-19.

Разходите за покриване на предлагането на въглища през 2022 година могат да набъбнат също с 10 % до към 115 милиарда $, като огромна част от вложенията ще дойдат от Китай и Индия. Общо двете страни ще похарчат 80 милиарда $. МАЕ чака също по този начин вложенията в нисковъглеродни горива да набъбнат с 20 % през 2022 година до 18 милиарда $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР