Днес се навършват 30 години от трагичната смърт на Аертон

...
Днес се навършват 30 години от трагичната смърт на Аертон
Коментари Харесай

30 години от смъртта на Аертон Сена

Днес се навършват 30 години от трагичната гибел на Аертон Сена. Легендарният бразилски водач почина на 34-годишна възраст след жестока злополука по време на надпреварата от Формула 1 в Сан Марино на 1 май 1994 година.


Сена е считан от мнозина за един от най-великите състезатели в историята на Формула 1. В края на 80-те и началото на 90-те години на предишния век той заформя страховит двубой с французина Ален Прост, с който са съотборници в Макларън-Хонда. Сена печели купата през 1988, 1990 и 1991 година, като записва 41 победи, 80 подиума и 65 полпозишъна с тимовете на Толеман, Лотус, Макларън и Уилямс. Той държи върха за най-вече полпозишъни във Формула 1 до 2006 година.

През сезон 1994 Сена не съумява да приключи първите два старта от сезона и е пределно окуражен да завоюва в Сан Марино. На пистата " Имола " по време на седмата обиколка болидът на Сена напуща пистата със скорост от 307 километра в час и се удря в бетонна стена с 233 км/ч. Парамедици оказват първа помощ на Сена край пистата, само че положението му е доста тежко поради мощна кръвозагуба. Той е закаран с хеликоптер до близката болница, само че скоро по-късно лекарите афишират неговата гибел.

Кончината на Сена е призната за национална покруса в Бразилия. Повече от половин милион души излизат по улиците на Сао Пауло за неговото заравяне.

Разследването на италианската прокуратура прави умозаключение, че злополуката е провокирана от проблем с кормилото, който е блокирал и не е разрешил на Сена да вземе завоя. През 2007 година Върховният съд на страната афишира за отговорен инженера Патрик Хед, само че той не е наказан заради отминалост. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР