Световните лидери проведоха първото си заседание от годишната среща на

...
Световните лидери проведоха първото си заседание от годишната среща на
Коментари Харесай

Г20 на фона на дълбоки разногласия

Световните водачи организираха първото си съвещание от годишната среща на Г20 в Буенос Айрес, която за пръв път се състои в страна от Южна Америка, оповестява Би Би Си. Президентът на страната хазаин – Маурисио Макри, съобщи при откриването на форума, че решението на проблемите, пред които са изправени водачите на 20-те най-влиятелни страни на планетата, може да бъде открито посредством „ разговор, разговор и разговор ” и прикани към ясно обръщение за „ споделена отговорност ”.

Американският президент Доналд Тръмп обаче към този момент отхвърли да се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин поради ескалацията на напрежението в Керченския пролив. Остават и големите разлики по проблемите на климата, търговията и казусът с убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги.

Страните от Г20, които включват 19 от най-големите индустриални страни и Европейски Съюз, дружно създават 85 % от международния БВП и обгръщат две трети от популацията на планетата. Форумът на високо ниво, който се организира за пръв път през 2008 година, е опция за членовете на Групата на 20-те да развият световни политики по значими проблеми – само че доста от основните решение нормално се взимат по време на двустранни срещи, разясняват анализатори.

В аржентинската столица Буенос Айрес са въведени изключителни ограничения за сигурност, петъчният ден бе разгласен за почивен, а централната част на мегаполиса е безусловно под блокада от скупчването на близо 25 000 служители на реда. В града се събраха десетки протестиращи, недоволни, че Аржентина харчи милиони за организацията на срещата, до момента в който народът страда от драконовските ограничения за ограничение на разноските, наложени поради тежката икономическа рецесия, която претърпява страната.

Срещата на Г20 се преглежда и като самобитен тест за престолонаследника на Саудитска Арабия – Мохамед бин Салман. Той е единственият арабски водач на форума и обичайното за страната му облекло влезе в ослепителен контрастност с морето от костюми на фамилната фотография при започване на форума. На моменти престолонаследникът на Рияд изглеждаше нерешителен и даже нервозен, като малко на брой от водачите намерено отидоха и му подадоха ръка да се здрависат. Това е първата дипломатическа демонстрация на високо ниво за принца след абсурда с убийството на журналиста Джамал Хашоги, което провокира необятно публично неодобрение по света.

В началото на форума Доналд Тръмп изрази вяра, че Русия и Украйна скоро ще разрешат рецесията със задържането на украинските кораби и моряци в Черно море, с цел да се срещне с Владимир Путин.

Именно поради случая в Черно море той в последния миг отхвърли да се срещне с съветския президент в границите на срещата в Буенос Айрес. „ Не ни харесва случилото се. Не се радваме на това, никой не се радва. Надяваме се да съумеят скоро да контролират, тъй като бихме желали да се срещнем с президента Путин ”, сподели американският президент пред кореспонденти преди срещата му с японския министър председател Шиндзо Абе.

Президентите Владимир Путин и Еманюел Макрон разискаха ситуацията в Украйна и Сирия. " Естествено е, че има какво да обсъдим и върху какво взаимно да поработим, сподели Макрон при започване на беседата си. Радвам се на опцията да пообщувам през днешния ден с Вас на срещата на „ Двайсетте ”. По-специално това се отнася до ситуацията в Сирия. Видяхме, че след доста сполучливата среща в Истанбул ситуацията се промени. Това се отнася и до обстановката с Украйна, изключително предвид на събитията от последните дни ”, добави Макрон. Той означи също, че би желал да разиска с Путин осъществяването на Минските съглашения, въпроси на киберсигурността, а също общото равните на архитектурата на сигурността в Европа.

От своя страна Путин предложи на Макрон да поговорят за развиването на двустранните връзки. " Миналата година стокооборотът набъбна с 16,5% и тази година темпът на растежа е същият ”, акцентира той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР