Световните лидери осъдиха отвратителния тероризъм в Нова Зеландия, съобщават медии.Припомняме,

...
Световните лидери осъдиха отвратителния тероризъм в Нова Зеландия, съобщават медии.Припомняме,
Коментари Харесай

Световните лидери осъдиха отвратителния тероризъм в Нова Зеландия

Световните водачи осъдиха " отвратителния " тероризъм в Нова Зеландия, оповестяват медии.

Припомняме, 49 души бяха убити при пукотевица в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. 48 души са приети в болница с огнестрелни рани, в това число деца. Някои са в сериозно положение. Мъж на близо 30-годишна възраст е упрекнат в ликвидиране. Предполага се, че е 28-годишният австралиец Брентън Тарант.

Политически водачи по света показаха скръбта, шока и гнева си от терора - избран от премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн като " един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия ".

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изрази " най-сърдечни благосклонности и най-хубави пожелания " на народа на Нова Зеландия след " ужасяващото кръвопролитие в джамиите ". Говорителят на Белия дом Сара Сандърс разказа нападението като " отблъскващ акт на ненавист " и разясни, че Съединени американски щати са солидарни с новозеландците.

Премиерът на Англия Тереза Мей дефинира офанзивите като " непоносим акт на принуждение ". Тя сервира съболезнования на народа на Нова Зеландия след " ужасяващата терористична офанзива в Крайстчърч ".

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън подреди знамето на страната да бъде спуснато на половина. " Осъждам нападението, екстремизма, крайнодясната терористична офанзива, която лиши живота на толкоз доста почтени новозеландци ", разгласи той.

Бившият министър председател на Нова Зеландия Хелън Кларк съобщи, че е шокирана от случилото се.

" Това не е Нова Зеландия, която познаваме и обичаме. Това е невиждана офанзива ", написа тя в " Туитър ".

Двама от най-влиятелните водачи в мюсюлманския свят сервираха съболезнования, само че подчертаха, че нападенията са осъществени в атмосфера на засилваща се ислямофобия.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган осъди нападението и акцентира, че това е следващият образец за засилващия се расизъм и ислямофобия.

Премиерът на Пакистан Имран Хан разгласи, че офанзивите удостоверяват, че " тероризмът няма вяра ". Хан добави, че мюсюлманите по света са цел и са " демонизирани " от офанзивите в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година

Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф написа в " Туитър ", че фанатизмът на западните страни е довел до офанзивите и разкритикува Запада в " отбраняване на демонизирането на мюсюлманите като " независимост на словото ".

Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи солидарността си.

Испанското държавно управление също осъди нападението. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР