Световната здравна организация (СЗО) одобри в сряда първата ваксина за

...
Световната здравна организация (СЗО) одобри в сряда първата ваксина за
Коментари Харесай

Исторически пробив! СЗО одобри ваксина срещу маларията

Световната здравна организация (СЗО) утвърди в сряда първата ваксина за попречване на маларията, която може да избавя живота на милиони пълмолетни и десетки хиляди деца в Африка всяка година, съобщи New York Times.

Новата ваксина, създадена от GlaxoSmithKline, не е единствено първа за малария - тя е първата, създадена за всяко паразитно заболяване. В клиничните изпитвания имунизацията е имала резултатност от към 50 % против тежката малария през първата година, само че тя е спаднала покрай нулата до четвъртата година. Изпитванията не мерят въздействието на имунизацията върху предотвратяването на гибел, което накара някои специалисти да се запитат дали това е потребна инвестиция.

Припомняме, че през април стана ясно, че ваксина против малария се е оказала 77% ефикасна в ранните опити и може да бъде сериозен пробив против заболяването, споделят разработчиците от университета в Оксфорд, написа БиБиСи.

Маларията убива повече от 400 000 души годишно, най-вече деца в Африка на юг от Сахара. Въпреки че доста ваксини бяха изпитани през годините, нито една не е постигнала нужната цел за триумф.

СЗО предприе нова самодейност за прекъсване разпространяването на маларията в още 25 страни до 2025 година 39 страни и територии са се справили с маларията благодарение на СЗО, от които 11 страни през последните 20 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР