Световната здравна организация препоръчка ваксината срещу Covid-19 да се прилага

...
Световната здравна организация препоръчка ваксината срещу Covid-19 да се прилага
Коментари Харесай

СЗО препоръча ваксината на AstraZeneca и за хора над 65 г.

Световната здравна организация препоръчка имунизацията против Covid-19 да се ползва и на хора над 65-годишна възраст. Стратегическата консултативна група по въпросите на имунизацията към СЗО казва, че препаратът " може да бъде прилаган даже когато в дадена страна участват разновидности на ковид " като тези разпознати във Англия, Република Южна Африка и Бразилия, заяви " Франс прес ".

От СЗО заеха експертна позиция, сходна на мнението на Европейската организация по медикаментите. От здравната организация признават, че данните за ефикасността на имунизацията при възрастните не са задоволително, само че смятат, че ефикасността ще е сходна на тази при хората под 55 година " Няма причина да считаме, че имунизацията ще повлиява по друг метод възрастните ", акцентират от СЗО. " Имаме хиляди души, които вирусът погубва. Всичко, което може да понижи тази численост, е целесъобразно, даже резултатите да не са толкоз цялостни, колкото ни се желае ", коментнират от консултативната група на СЗО. Оттам са предложили като най-благоприятен интервал сред двете дози период от 8 до 12 седмици, тъй като по-дъгата пауза усилва ефикасността. Изтъква се и ефикасността на имунизацията против тежки случаи на протичане на заболяването. На въпрос за какво не се чакат резултатите от течащото клинично изследване на производителя в Съединени американски щати от СЗО са декларирали, че такива няма да има преди март. 

Регулаторите в редица европейски страни предложиха имунизацията на " АстраЗенека " да не се употребява за имунизация на по-възрастни хора, тъй като няма задоволително данни за успеваемостта й измежду тях. Република Южна Африка се отхвърли от тази ваксина, откакто проучване сподели, че тя не защищава от меки и среднотежки форми на Covid-19, породен от локалния нападателен вариант на вируса. Според разрешението на имунизацията в Европа срокът е от 4 до 12 седмици, българските управляващи, които няма да лимитират имунизацията под 55 година взеха решение да предлагат период за втората доза от 10 седмици.

„ Твърде рано е да отхвърляме тази ваксина. Тя е доста значима част от световните старания против тази пандемия. Вероятно ще би трябвало да имаме по-добри ваксини против нововъзникналите варианти, само че информацията и за успеваемостта ѝ все още не е задоволителна “, Ричард Хачет, началник на Коалицията за нововъведения в противоепидемичната подготвеност, която взе участие в КОВАКС, съобщи БНР.

Очаква се идната седмица " АстраЗенека " да бъде утвърдена от СЗО и да стартират доставките на КОВАКС за 145 страни. Почти всичките контрактувани по самодейността дози до момента са от " АстраЗенека ".

Ваксинационният щаб у нас предложи тази ваксина да се употребява без горна възрастова граница и с 10-седмичен период сред двете дози.

- Испания, която е измежду най-силно засегнатите от пандемията от ковид страни, мина прага от три милиона инфектирани, съобщи ДПА, представена от БНР. Броят на доказаните инфекции набъбна с 16 402 през последните 24 часа, заяви министерството на опазването на здравето.

Само Съединени американски щати, Индия, Бразилия, Англия, Русия и Франция са съобщили за по-голям брой инфектирани с COVID-19 от Испания.

През последните 24 часа испанските здравни управляващи са записали и 766 смъртни случая, свързани с ковид, което е най-високият брой от април. Общо над 63 000 испанци са умряли с коронавирусна зараза.

Но има и добра вест за 47-те милиона жители на известната туристическа дестинация: броят на новите случаи на 100 000 души население в границите на седемдневен интервал устойчиво понижава от януари на фона на строгите ограничавания за напредване и събирания.

За да ограничи разпространяването на вируса във вторник Испания удължи до 2 март рестриктивните мерки за влизане в страната от рисковите страни Англия, Южна Африка и Бразилия. Причината е нарастване на случаите с евентуално по-заразните разновидности на новия ковид в тези страни.

- Френският парламент утвърди във вторник удължение на здравното изключително състояние в страната до 1 юни. Решението бе взето с 278 против 193 гласа. Новото удължение бе силно оспорвано и против него гласоподаваха депутати и от дясната, и от лявата част от политическия набор.

Въведеното през март предходната година здравно изключително състояние дава опция на държавното управление да постанова ограничаващи ограничения, в това число настоящия вечерен час от 18.00 ч.

Във Франция се следи увеличаваща се отмалялост от рестрикциите. Все повече ресторантьори приканват да им се позволи още веднъж да отворят заведенията си. За анулиране на рестриктивните мерки упорстват и ски курортите.

Училищата и детските градини в страната не престават да работят. Всички магазини като се изключи комерсиалните центрове остават отворени. Вечерният полицейски час остава в действие.

Франция заяви за нови 18 870 случая на ковид в страната във вторник по отношение на " едвам " 4 317 в понеделник, само че под 23 337 случая, регистрирани през същия ден предходната седмица. Седемдневната пълзяща междинна стойност на новите инфекции, която изглажда ежедневните нередности при отчитане, възлиза на 19 348, което е най-малко от 20-и януари. Общият брой на случаите на Covid-19 от началото на пандемията пък се нараснал до 3,36 милиона - шестият най-голям в света.

- Англия също стяга ограниченията против ковид от 15 февруари 2021 година Въвеждат се по-строги условия за влизащите в страната, измежду които в някои случаи и карантиниране в хотел. По информация на посолството ни в Лондон от понеделник всички идващи във Англия от страните в така наречен червен списък трябва да са под карантина в утвърден от държавното управление хотел за 10 дни. Пристигащите в Шотландия, в това число и от България, също би трябвало да се изолират в хотел за 10 дни, като изключение ще се ползва единствено за идващите от Ирландия.

От 15 февруари 2021 година английското държавно управление възнамерява и въвеждане на обвързване идващите в Англия жители да създадат 2 теста за Covid-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за проби за COVID-19 ще се вършат посредством специфичен онлайн портал. Очаква се смяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се вкарва информация по отношение на осъществяването на новите ограничения

По информация на посолството ни в Лондон от понеделник всички идващи във Англия от страните в така наречен червен лист (публикуван тук: https://www.gov.uk/guidance/transport-measures-to-protect-the-uk-from-variant-strains-of-covid-19#travel-bans-to-the-uk---banned-countries) би трябвало да са под карантина в утвърден от държавното управление хотел за 10 дни. Пристигащите в Шотландия, в това число и от България, също би трябвало да се изолират в хотел за 10 дни, като изключение ще се ползва единствено за идващите от Ирландия.

От 15 февруари 2021 година английското държавно управление възнамерява и въвеждане на обвързване идващите в Англия жители да създадат 2 теста за Covid-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за проби за COVID-19 ще се вършат посредством специфичен онлайн портал. Очаква се смяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се вкарва информация по отношение на осъществяването на новите ограничения (тестове и карантина в хотел).

- Германската канцлерка Ангела Меркел и ръководителите на 16-те провинции ще обсъдят през днешния ден дали е допустимо да бъде развинтен локдаунът, който е в действие от ноември и бе допълнително затегнат в средата на декември.
" Трябва да изчакаме до 1 март ", споделила Меркел в стеснен кръг. " Целта ми е да не се постанова да поправяме по-нататъшни стъпки за отваряне с мерки за затваряне ", аргументирала се тя.
При всякакво отхлабване на противоепидемичните ограничения преимущество ще имат началните учебни заведения, детските ясли, фризьорските салони и търговията на дребно, а задачата е да се избегне ново затваряне, декларирала Меркел.
Макар и заболеваемостта в Германия да спада, пораства безпокойството за резултата от новите, по-заразни разновидности на ковид. Меркел споделила на съвещанието, че делът на инфектираните с разпознатия във Англия вид се удвоява на всеки 10 дни и той може да стане скоро преобладаващият в Германия.
Тя също по този начин призовала ограниченията да бъдат смекчени едвам когато делът на инфектираните с ковид в страната се стабилизира на ниво от 50 на 100 000 души. През последните седем дни в страната има 72,8 случая на 100 000 души.
Общият брой на доказаните инфектирани в Германия приближава 2,3 милиона. Страната е на 10-о място в света по този индикатор. Броят на умрелите в Германия приближава 63 хиляди.

- В Гърция  стотици притежатели на заведения за хранене в Атина събираха обществено ключовете си, с цел да ги предадат на страната, в символ на митинг против продължаващото блокиране поради ковид, заяви Агенция Франс Прес, съобщи БГНЕС. „ Задушаваме се “, гласеше банер, повдигнат от профсъюза на притежателите на заведения за хранене Poese, който съставлява към 80 000 компании в цялата страна. " Символичните дейности са с цел да се покаже, че държавните ограничения (на подкрепа) са незадоволителни ", сподели секретарят на профсъюза Йоргос Курасис. Никос Ангелисулис, който е притежател на ресторант за грил в централната част на Атина, съобщи, че е изгубил 40 % от приходите си, откогато беше наложено първото блокиране в цялата страна през март, даже откакто мина към доставка на храна.

- В Съединени американски щати щатът Калифорния изпревари Ню Йорк в класацията по смъртни случаи от коронавирус.  Над 45 000 души са умряли там, до момента в който Ню Йорк е съобщил за 44 693 смъртни случая. Калифорния, където живеят към 40 милиона души, се оказа през последните месеци основен център на пандемията в Съединени американски щати. Общо в страната до момента са регистрирани 27,25 милиона инфектирани и 468 559 умряли с коронавирусна зараза. Здравни специалисти се притесняват, че събиранията за Супербоул (финала на шампионата на Националната футболна лига на САЩ) в неделя, както и появяването на нови, по-заразни варианти на вируса могат да доведат до ново нарастване на случаите преди множеството американци да бъдат имунизирани. До вторник към 33 милиона американци са получили най-малко една доза ваксина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР