Световната здравна организация отчита драматично възраждане на болестта морбили в

...
Световната здравна организация отчита драматично възраждане на болестта морбили в
Коментари Харесай

Епидемия от морбили заплашва цяла Европа

Световната здравна организация регистрира " трагично възобновление " на заболяването морбили в Европа, частично подхранвано от отхвърли от имунизация, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В отчет на организацията се показва, че през първата половина на 2019 година са регистрирани към 90 000 случая на болестта - двойно повече, в сравнение с за същия интервал на 2018 година

Въпреки въвеждането на по-строга политика в редица европейски страни, опълчването на избрани групи хора на имунизацията подхранва епидемията на континента.

През юли държавното управление на Германия, където през тази година са регистрирани над 400 случая на морбили, да вземем за пример предложи имунизацията да стане наложителна за деца и чиновници в детски градини и учебни заведения.

Най-много случаи на дребна шарка - 84 000, са регистрирани в Украйна, където през февруари беше обявено, че от заболяването са умряли осем души. Следват Казахстан и Грузия.

От СЗО оповестяват още, че четири страни - Албания, Чехия, Гърция и Англия, са изгубили статута си на " изкоренили дребната шарка ".

Морбили - една от най-заразните заболявания в света, може да бъде предотвратена с две дози ваксина. Срещу болестта обаче няма дейно лекуване.

В някои развити страни процентите на имунизация спадат внезапно след публикуването на проучване в края на 90-те години на предишния век, свързващо комбинирана ваксина против морбили, заушка и рубеола с аутизъм. Оттогава здравните управляващи се борят да опровергаят неправилното разбиране за сигурността на имунизацията.

" Дезинформацията по отношение на имунизациите е също толкоз заразна и рискова, колкото заболяванията, чието разпространяване подкрепя ", споделя генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според най-скорошните данни на организацията смъртните случаи от морбили в света през 2017 година - най-вече измежду деца под 5-годишна възраст, са към 110 000.

В началото на август у нас беше оповестена статистика, съгласно която 1134 случая на морбили са регистрирани от февруари до 8 август тази година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР