Световната раждаемост е намаляла наполовина от 1950 година, като са

...
Световната раждаемост е намаляла наполовина от 1950 година, като са
Коментари Харесай

Раждаемостта при бедните расте в световен мащаб

Световната раждаемост е намаляла на половина от 1950 година, като са налице огромни разлики съгласно виталния стандарт в обособените страни . Това излиза наяве от изследване на Института за метрология и здравна оценка във Вашингтон (IHME), представено от AFP.
В проучването, оповестено в здравното списание " Лансит ", се оповестява, че общият брой на децата, които се падат на една жена в света, е намалял от 4,7 през 1950 година до 2,4 сега.
91 страни в Европа нямат задоволително раждания, с цел да запазят настоящия брой на популацията си . Ситуацията в Африка и Азия е друга - ражданията там се усилват, сочат данните на института, финансиран от фондация " Бил и Мелинда Гейтс ".
Кипър е минимум " плодовитата " нация на земята с по едно раждане приблизително на жена. Точно противоположното важи за дамите в Мали, Чад и Афганистан, които приблизително раждат по 6 бебета или 7 в Нигерия. Сред социалноикономическите фактори, които изясняват това неравноправие, изключително значима роля играе образованието.
Обикновено нарастването на популацията в разрастващите се страни е съпроводено с възстановяване на виталния им стандарт в случай че не са наранени от войни или други бедствия, показва Али Мокдад от Института за метрология и здравна оценка. В последна сметка това може да повлияе на броя на ражданията. " Колкото повече се усъвършенства стопанската система на тези страни, толкоз по-вероятно е да спадне раждаемостта им ", прецизира Мокдад, написа още " Монитор ".
Продължителността на човешкия живот се е нараснала от 1950 година от 48 на 71 години приблизително за мъжете и от 53 до 76 години приблизително за дамите по света. По-продължителният живот води и до по-специфични здравни проблеми - сърдечносъдовите болести са главната причина за смъртността по света, разясняват още създателите на проучването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР