Световната метеорологична организация (СМО) наскоро потвърди това, от което мнозина

...
Световната метеорологична организация (СМО) наскоро потвърди това, от което мнозина
Коментари Харесай

Метанът е 80 пъти по-голям проблем от CO2, а светът изостава с решението

Световната метеорологична организация (СМО) неотдавна удостовери това, от което мнозина се притесняваха. До 2027 година междинната световна температура ще се увеличи с повече от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища - няма да надвиши трайно тази стойност, а по-скоро ще я надвишава краткотрайно, като пиковете ще бъдат с възходяща периодичност.

Въпреки уговорките на държавните управления и фирмите за понижаване на излъчванията възможностите за надхвърляне на 1,5C стопляне непрестанно се усилват от 2015 година насам, когато СМО ги прави оценка като близки до нулата, написа Reuters и показва:

„ Тази сурова действителност прави дейностите във връзка с метана, който има 80 пъти по-голямо влияние върху световното стопляне от въглеродния двуокис в 20-годишен небосвод, още по-спешни “.

Всъщност към 30% от повишението на температурите, на което светът става очевидец, се дължи на метана. Според Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP) към 0,3C от световното стопляне може да бъде предотвратено до 2045 година посредством понижаване на метановите излъчвания с 45% в границите на това десетилетие.

Това накара политиците да се разсънят и да стартирана да работят по тематиката, само че дали техните дейности имат резултат?

Отговорът дава екип от европейски учени, който е направил обзор на повече от 250 политики, ориентирани към ограничение на метановия отпечатък, и е открил, че те обгръщат едвам 13% от него. По-голямата част от политическите принадлежности са ориентирани към понижаване и попречване на излъчванията, до момента в който единствено един от всеки пет има за цел да усъвършенства мониторинга на излъчванията. В същото време към половината от политиките са ориентирани към бранша на изкопаемите горива, където технологиите за попречване и премахване на течове са елементарно налични.

Подход за оценка на излъчванията

Подходът за оценка на излъчванията нормално е " изпод нагоре ". Те се моделират или мерят в представителна извадка от обособени емитери (например петролен кладенец), само че изследванията демонстрират, че нормално анализите са неточни и занижени по отношение на резултати от сателитното наблюдаване.

Официалните данни сочат, че наредбите за хващане на метан от въглищните мини на Китай са довели до спад на излъчванията с 37% през 10-те години до 2019 година, до момента в който сателитните - че те не са имали доста влияние.

Друг образец е Канада. Съвсем неотдавна канадското държавно управление оповестява, че излъчванията на метан от петролната и газовата индустрия на страната са намалели с 34% спрямо 2012 година Независим одит обаче открива, че огромни източници на излъчвания не са били регистрирани и не са обхванати от съществуващите разпореждания.

„ Политиките за хващане на метана постоянно не обгръщат цялата верига на доставки, като доста малко от тях взимат поради изоставените кладенци и мини. Това е нещо, което Европа се стреми да реши с първото си законодателство за метана в историята на Европейски Съюз. През май в Европейския парламент бяха признати оферти, които ще изискват от фирмите да правят постоянни инспекции за разкриване и премахване на течове. Евродепутатите желаят разпоредбите да обзет и нефтохимическия бранш, както и вноса, който съставлява 80% от потребяваните в Европейски Съюз петрол и газ “, напомня още Reuters.

Мария Олчак, водещ създател на отчета за метановите политики, счита, че предложенията на Европейски Съюз демонстрират " схващане на обсега на казуса и мислене в вероятност ", защото регламентът ще се ползва и за инфраструктурата, употребена за биогаз и биометан. Докладваните излъчвания ще би трябвало да бъдат проверявани - детайл от политиката, който до момента е бил възпрепятстван от несъответстващите измервания.

Предложеното законодателство обаче би трябвало да измине още много път, преди да бъде финализирано. Сега предстоят договаряния сред Европейския съвет, който смекчи предходните оферти, Европейската комисия и Европейския парламент.

Прилагането му пък е напълно различен въпрос. Олчак подчертава, че обособените държави-членки ще вземат решение дали фирмите съблюдават наредбите или не и какви наказания ще се постановат за неспазването им, тъй че отговорността е в техни ръце.

„ Европа към момента би трябвало да обмисли по какъв начин да се оправи с най-големия си източник на излъчвания на метан - селското стопанство, като по-голямата част от тях се дължат на храносмилането при пасящите животни и ръководството на животинския тор. В момента се прави преразглеждане на Директивата за излъчванията от индустрията, само че разногласията се концентрират върху това какъв брой огромни би трябвало да са стопанствата, с цел да попаднат в обсега на законодателството “, показва тя.

В международен мащаб някои от най-големите емитери на метан не ползват политики за ограничение на излъчванията. Китай да вземем за пример не се е включил към Глобалния ангажимент за понижаване на излъчванията на метан с 30% до 2030 година

В същото време производителят на петрол и газ с интензивно потребление на метан Туркменистан е образец за непредвидени последствия от законодателни условия. Сателитното наблюдаване демонстрира, че възбраната за изгаряне на газ, обвързвана с добива на петрол, е принудила операторите на петролни сондажи вместо това да го изпускат в атмосферата под формата на метан.

Екипът на Илзе Абен от Нидерландския институт за галактически проучвания (SRON) е разпознал една от най-горещите метанови точки в света точно там. Те са разкрили 29 разнообразни източника, всеки от които изпомпва повече от 1 800 кг метан на час. И това може да се е случвало в продължение на десетилетия.

„ Такива свръхизточници не попадат в националните инвентаризации на парниковите газове, които се рапортуват на Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата (РКООНИК), тъй като са " изцяло необикновени ", споделя Абен. „ Но те би трябвало да са лесни за премахване с ремонт на оборудването да вземем за пример “.

Неочаквано Абен и сътрудниците ѝ откриват суперемитери и под формата на сметища и депа за боклуци.

„ С тях е извънредно значимо да се оправим, защото те стоят зад над 10% от антропогенните излъчвания на метан. Само в Буенос Айрес на сметищата се падат половината от градските излъчвания. За да добиете визия за мащаба, това аржентинско бунище отделя към 10% от метана, отделян от най-големия нефтодобивен район - Пермския басейн в Съединени американски щати “, дава образец тя.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР