Световната икономика се намира в ключов момент - при потенциален

...
Световната икономика се намира в ключов момент - при потенциален
Коментари Харесай

След дълго колебание банкерите натиснаха спусъка

Световната стопанска система се намира в основен миг - при евентуален крах на централните банкери да покачат лихвите задоволително бързо високата инфлация може да остане в стопанската система за години напред. Рекордната инфлация ще принуди Фед да работи по-агресивно при повишение на лихвите, с цел да охлади растежа на цените, което може да докара до по-голям потрес за пазара на труда и разноските за ползване. Икономиката на Европа е още по-уязвима от американската поради директната си енергийна взаимозависимост от Русия.
Ерата на ниски лихвени проценти и умерена, даже и минимална, инфлация завърши поради геополитическия потрес, който беше провокиран от нашествието на Русия в Украйна и от следствията от пандемията на ковид. До това умозаключение, въпреки и със забавяне, доближиха шефовете на трите най-големи централни банки в света - Европейската централна банка (ЕЦБ), Федералният запас и Bank of England (BoE). Кристин Лагард, Джером Пауъл и Андрю Бейли.

Близо 15 години - след финансовата рецесия през 2008-2009 година, държавните управления и бизнесът по света бяха залети от на ниска цена финансиране, а инфлацията беше алегорична. За последното съществена роля имат централните банкери, които поддържаха лихвите към и под нулата, в композиция с голямо количество ликвидност, изкупувайки държавни и корпоративни облигации.

И таман когато този развой изглеждаше, че е към края си пандемията от ковид промени изцяло обстановката - след кономически срив последва ново огромно отпечатване на пари и избавителни ограничения на държавните управления за преодоляване на коронавирус рецесията. Иронията през последните години е, че ниските лихви не оказваха нужния тласък за поддръжка на стопанските системи - растежът беше невисок. За сметка на това евтините пари се изливаха на финансовите и крипто пазари, раздувайки ги до балон, който в този момент стартира мощно да издиша. През предходната година да вземем за пример точно взривът на тържищата беше една от аргументите централните банкери и политиците да си затварят очите за идването на инфлацията и да заобикалят покачването на лихвите от боязън да не срутен тържищата.
Реклама
Постапандемичното икономическо наваксване и разрешаването на проблемите с веригите на доставки обаче докара до неочакван за редица държавни управления и централни банкери растеж на цените. Руската инвазия в Украйна, почнала през февруари, форсира този развой, изключително за силата и храните.

Което ги сложи в много неуместен миг - при евентуален крах на централните банкери да покачат лихвените проценти задоволително бързо високата инфлация може да остане в стопанската система за години напред - единствено през юни инфлацията в Съединени американски щати доближи 9.1%, което е най-високото равнище от 1981 година и над упованията за 8.8%. Тежката обстановка може да изисква по-драстични парични дейности. Така че регулаторите са подготвени да жертват икономическия растеж за сметка на по-ниска инфлация, тъй като ясно се вижда, че богатият свят не може да живее обикновено в условия на съвсем 10% повишаване на потребителските цени. Затова и се заприказва за ястребова политика на Фед и ЕЦБ, при която стартира внезапно покачване на лихвените проценти с по-големи темпове, които не са здравословни за бизнеса. Или на диалект - централните банкери натиснаха спусъка. Най-прекият резултат от това се усети на имотния пазар в Съединени американски щати - лихвите по 30-годишните ипотечни заеми скочиха с най-големият си ритъм от 1987 година Ако при започване на 2022 година бяха към 3%, то в средата на юни доближиха 5.75%, което е съвсем двойно. Това в комбиниране с рекордните цени на парцелите оказва мощен натиска в бранша, а метриките по персонални финанси демонстрират, че в Съединени американски щати към този момент е по-изгодно да се живее в жилище чартърен, вместо то да се финансира и изплаща с ипотека.

През тази седмица в Съединени американски щати стартира и корпроативният сезон, през който компании разгласяват своите доклади за второто тримесечие. Очакванията са компаниите от S&P 500 да отчетат приблизително покачване на облагите с 4.3% (в края на март упованията бяха за 5.9%), което в случай че се сбъдне ще е най-ниският ритъм от последното тримесечие на 2020 година
Реклама
Към инфлационния напън към този момент се прибавят и възходящите опасения за съществено закъснение на стопанската система в световен мащаб. Миналия месец Организацията за икономическо сътрудничество и раз понижи прогнозата си за световния напредък през 2022 година от 4.5% на 3%, като през идната година се чака още по-слабо повишаване. Световната банка и тя намали упованията си, като предизвести за " заплаха " за стопанската система, същото се чака да направи и Международният валутен фонд. Настроенията в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз се намаляват 11 следващи месеца и не са били толкоз ниски от 2009 година

Управителите на водещите централни банки считат, че пандемията и войната в Украйна обръщат въздействието на доста от факторите, които провокираха повече от десетилетие на свръхниска инфлация измежду най-развитите стопански системи. Те предизвестяват, че разделянето на световната стопанска система на конкурентни блокове рискува да счупи веригите за доставки, да понижи продуктивността, да увеличи разноските и да намали растежа.

" Процесът е доста евентуално да включва известна болежка, само че най-лошата болежка би била в случай че не се справите с тази висока инфлация и й позволите да стане непрекъсната ", споделя Пауъл. " Не мисля, че ще се върнем към тази среда на ниска инфлация ", счита Лагард. " Има сили, които са били отприщени вследствие на пандемията [и] вследствие на този солиден геополитически потрес, които ще трансформират картината и пейзажа, в който работим ", добави тя, представена от Financial Times.

Съединени американски щати се движат по тъничък лед
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Крипто 2 Първа точка 3 Коментари и разбори Реклама
Предвижданията за криза в Съединени американски щати стават от ден на ден, до момента в който Фед се старае да овладее инфлацията. Въпросът е какъв брой огромно би трябвало да е стягането на паричната политика и какъв брой би потърпевша стопанската система.

На Уолстрийт все по-силно приказва за криза, само че за доста от семействата и предприятията в Съединени американски щати, спадът към този момент е налице. Goldman Sachs прави оценка риска от спад на стопанската система в Съединени американски щати през идната година на 30%, а моделът на Bloomberg Economics - 38%. Кривата на доходността, основен индикатор за стопански упования, е обърната. Доходността по 2-годишните облигации на Съединени американски щати е малко по-висока от тази по 10-годишните, което сочи рецесионния упования.

Но за доста компании и жители рецесията към този момент е настъпила. Проучване на CivicScience от юни демонстрира, че над една трета от американците считат, че стопанската система към този момент е в криза. Притесненията на дребния бизнес и хората личат в тн показатели на нещастието, които съчетават равнищата на безработица и инфлация. Данните на Bloomberg Economics за Съединени американски щати са, че цената му към този момент е 12.2% - покрай равнищата от началото на пандемията и след финансовата рецесия от 2008 година Очакванията на потребителите в Съединени американски щати са на най-ниското си равнище от близо 10 години.

" Хората стават все по-бедни ", споделя пред Bloomberg Людовик Субран, основен икономист в Allianz SE. Това се дължи на покачващите се цени в международен мащаб, изключително на горивита и храните, което води до понижение на покупателната дарба.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Вече няма потребност да се безпокоим за това по кое време ще пристигна криза в Съединени американски щати, тъй като към този момент сме в нея, счита Wells Fargo Investment Institute. Според финансовата институция Съединени американски щати навлизат в криза през втората половина на годината на фона на повишената инфлация и отрицателните настроения измежду потребителите и корпорациите, които означават смяна в разноските. Докато Guggenheim и Nomura Securities плануват криза до края на идната година, прогнозата на Wells Fargo е една от първите, в които се споделя, че спадът се случва в този момент.

" От една страна е техническата част от рецесията, само че има и доста утежняване на потреблението и заетостта ", изяснява Самир Самана, старши световен пазарен пълководец в банката. Според него техническата част ще се случи в първата половина на годината, а главната тежест върху безработицата и потреблението ще е през втората половина.

Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се е намалил с почти 1.6% през първото тримесечие, а данните в действително време от Федералната аварийна банка на Атланта демонстрират сходен спад и през трите месеца, завършили на 30 юни - само че формалните данни ще излязат по-късно през юли. По-широко употребяваната мярка е емфатичен спад в цялата стопанска система в редица индикатори, в това число пазарът на труда, вложенията и разноските. Очакванията за тях също се утежняват.

Потокът от предизвестия на разнообразни институции значат, че има възможност рецесията да се трансформира в самоизпълняващо се знамение, при което опасенията принуждават потребителите и предприятията да се лимитират и да понижат разноските си. Това би свило търсенето и би задълбочило възможен спад.

" Рискът от самоизпълняваща се криза, която може да настъпи още при започване на идната година, е по-висок от преди. Въпреки че балансите на семействата и предприятията са постоянни, терзанията за бъдещето могат да накарат потребителите да се оттеглен, което ще накара предприятията да наемат и влагат по-малко ", счита Анна Уонг, основен икономист за Съединени американски щати в Bloomberg Economics.

Рекордната инфлация ще принуди Фед да работи по-агресивно при повишение на лихвите, с цел да охлади растежа на цените, което може да докара до по-голям потрес за пазара на труда и разноските за ползване.

Добрата вест е, че балансите на семействата и бизнеса са преобладаващо положителни, а рисковете във финансовата система наподобяват управляеми. Дългът на семействата е към 75% от Брутният вътрешен продукт, което е спад в съпоставяне със 100% в навечерието на международната финансова рецесия от 2007-2009 година Освен това ипотеките дълги години бяха по-евтини, като данните демонстрират, че годишните заплащания на семействата по задължения в този момент са към 9% от разполагаемия приход, което е най-ниското равнище от 1980 година, след като има данни, отбелязва Economist. Финансовите тласъци по време на пандемията направиха по този начин, че американците да имат спомагателни спестявания от 2 трлн. $ (9% от БВП) спрямо преди коронавирус.

Въпреки това хората евентуално ще понижат разноските си при спад на стопанската система, а това от своя страна би довело до по-малко доходи за бизнеса.
Европа е по-уязвима
Икономиката на Европа е още по-уязвима от американската поради директната си енергийна взаимозависимост от Русия, а повишаването на суровините изигра доста по-голяма роля за ускоряването на потребителската инфлация в Европейски Съюз, в сравнение с в Съединени американски щати. Поради това в този момент ЕЦБ се оказва в сложна позиция: да се бори освен с растящите цени, които може да са съображение за бързо повишаване на лихвите, само че и с по-мрачните вероятности за напредък, които пък може да изискват самообладание.

Доставките на газ за Европа станаха по-несигурни след решението на Русия да ги понижи към доста страни. Прекъсванията на веригата за доставки в следствие от политиките на Китай за нулева приемливост към коронавирус не престават да натежават върху вероятностите за напредък. Председателят на Европейската комисия Урсула декор дел Лайен няколко пъти предизвести, че Европейски Съюз би трябвало неотложно да се приготви за цялостно спиране на износа на съветски газ тази зима.

Редица специалисти са безапелационни, че в случай че газовите доставки от Русия спрат, рецесията в Европейски Съюз е неизбежна. Това ще се трансформира в новия главен проблем за съюза, като изключително тежко ще бъде ударена немската стопанска система. Друг отрицателен резултат от високите цени са по-ниските действителни приходи на семействата. Заплатите нарастват умерено в еврозоната, само че въпреки всичко изостават от инфлацията. Това е добре за ЕЦБ, тъй като понижава риска заплатите и цените да влязат в серпантина на непрекъснато повишаване. Това обаче може да докара до по-ниско ползване, което пък да се отрази на останалата част от стопанската система.

Според икономисти, интервюирани от Bloomberg, вероятността за икономическо стесняване в еврозоната се е нараснала до 45% от 30% при предходното изследване и 20% преди нахлуването на Русия в Украйна.

Добрите вести са, че упованията на бизнеса за наемане към този момент остават солидни, въпреки и малко по-слаби след началото на войната в Украйна. Освен това запасите от спестявания, насъбрани по време на локдауните, също би трябвало да обезпечат прочут буфер против енергийния потрес. Правителствата в съвсем всички страни в Европейски Съюз оповестиха разнообразни стратегии за поддръжка, чиято успеваемост обаче е противоречива.

Намаление на инфлацията в Европейски Съюз може да настъпи при разрешаване на спора в Украйна, въпреки че водачите в евросъюза обявиха, че връзките с Русия няма да се върнат на равнището отпреди войната. Трябва да се има поради, че централните банки не могат да разрешат икономическите проблеми със средствата на паричната политика, в случай че държавните управления не поемат фискалната част и не трансформират политиката на дефицити. Икономическият растеж е добре да бъде учреден на нововъведения и предприемачество, а не на големи задължения и борсови балони.

Ето за какво са нужни съществени ограничения за ограничение на бюджетните разноски, което не се случва от години. И в случай че пазарът принуди държавните управления да вършат съкращения в този момент, това може единствено да утежни обстановката за обособените стопански системи и бизнеса.

Лоша вероятност за Англия

Bank of England предизвести, че икономическите вероятности за Англия и света са се влошили от началото на годината, и предложи на банките да усилят финансовите буфери, с цел да подсигуряват, че могат да устоят на бурята. МВФ и Организацията за икономическо сътрудничество и раз споделят, че Англия е по-податлива на криза и непрекъсната висока инфлация, в сравнение с други западни стопански системи, които се борят с световните шокове на енергийния и стоковия пазар. Британските банки са в добра позиция да устоят даже на сериозен стопански спад, сподели централната банка, макар че предизвести, че финансовата им адекватност - въпреки и към момента мощна - се чака леко да се утежни през идващите тримесечия.

Въпреки влошаващата се рецесия при разноските за живот и с доблищава се двуцифрена инфлация BoE счита, че банките са устойчиви на уязвимостта на задлъжнялостта измежду семействата и бизнеса.
Свързани публикации Има ли изплъзване от рецесията 15 юли 2022, 06:15 Икономиката на България: Без облаци, само че на хоризонта гърми 15 юли 2022, 06:06 Българска народна банка намали прогнозата си за растежа на стопанската система до 1.9% през тази година 14 юли 2022, 16:08 Подценяваните хрумвания за стопанската система, които работят 12 юли 2022, 07:30 Испания утвърди нов избавителен пакет за над 9 милиарда евро за справяне с инфлацията 30 юни 2022, 09:57 Рецесията в Съединени американски щати и Европа става все по-вероятна 27 юни 2022, 12:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР