Световната икономика е на кръстопът, тъй като по-богатите държави се

...
Световната икономика е на кръстопът, тъй като по-богатите държави се
Коментари Харесай

Чака ни драстичен спад в доходите, губим милиони работни места

Световната стопанска система е на кръстопът, защото по-богатите страни се възвръщат по-бързо от коронакризата, до момента в който множеството разрастващи се страни ще страдат през идващите години, предизвести ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

Над 25 млн. работни места ще бъдат изгубени през тази година единствено в страните от Г-20 и още 20 млн. през 2022 година, което е огромно предизвикателство, предизвести Георгиева. Младите и нискоквалифицираните дами и други нискоквалифицирани служащи ще бъдат съществено наранени от загуба на работни места заради разликите. Милиони деца към момента имат спирания в образованието заради ограниченията против разпространяването на ковид.

Очаква се международният Брутният вътрешен продукт да нарасне с 5,5% през 2021 година и 4,2% през 2022 година, само че в това време по отношение на предпандемичния интервал общият приход на глава от популацията ще намалее с 13% в развитите стопански системи, с 18% в стопански системи с ниски приходи и даже с 22% в разрастващите се стопански системи, като се изключи Китай. " С други думи, доближаването сред страните към този момент не може да се приема за даденост ", акцентира тя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пандемията от ковид ще докара до утежняване в стандарта...

Най-богатите страни в света (Г-20) би трябвало да вземат решителни ограничения, с цел да се преодолее " рисковото разминаване " в световната стопанска система, което заплашва да остави множеството разрастващи се страни да изнемогват с години, прикани шефът на МВФ.

Тъй като няколко страни са изправени пред постепенно приемане и потребление на имунизациите COVID-19, шефът на МВФ попита дали политиците ще подхващат дейности за попречване на това огромно разминаване. " Тази обстановка освен ще утежни човешката покруса, провокирана от пандемията, само че и икономическите премеждия на най-уязвимите ", съобщи тя.

Необходимо е " доста по-силно интернационално съдействие ", с цел да се форсира имунизирането против Covid-19 в по-бедните страни, в това число посредством в допълнение финансиране, което да им помогне да купуват имунизационни дози и да се преразпределят остатъците от ваксини към страните, в които има недостиг на ваксини, изясни Георгиева.

Кристалина Георгиева прикани и за продължение на целенасочената фискална поддръжка на страните от Г-20 за техните лични стопански системи и предложи централните банки да поддържат удобна парична и финансова политика в поддръжка на потока от заеми за семействата и компаниите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР