Световната банка одобри заем от 500 милиона долара за Египет,

...
Световната банка одобри заем от 500 милиона долара за Египет,
Коментари Харесай

Световната банка отпуска 630 млн. долара на северноафрикански страни

Световната банка утвърди заем от 500 милиона $ за Египет, с цел да подкрепи финансирането на покупките на пшеница, затруднени от внезапните скокове в цената на зърнената просвета. Това заяви Асошиейтед прес, базирайки се на изказване на банката, съобщи Българска телеграфна агенция.

Средствата, утвърдени нощес от Съвета на изпълнителните шефове на Световната банка, имат за цел да поддържат напъните на Египет да обезпечи субсидирани цени на хляба за най-бедните и уязвими семейства.

От цялото население на страната, възлизащо на 102,3 милиона души към 2020 година (по данни на Световната банка) към 70 милиона египтяни разчитат на субсидиран от държавното управление самун, подготвен най-вече от вносна пшеница. Около една трета от популацията на страната живее в беднотия, сочат статистическите данни.

Предприетият от Световната банка ход, " идва в доста сериозен миг, когато продоволствената сигурност на доста страни е застрашена от войната в Украйна ", сподели Марина Уес, шеф на банката за Египет, Йемен и Джибути.

По-рано през днешния ден Световната банка разгласи, че е одобрила заем от 130 милиона $ за Тунис, съобщи Ройтерс. Чрез него страната ще финансира жизненоважния импорт на мека пшеница, както и ще даде незабавна поддръжка за покриване на вноса на ечемик, нужен в отглеждането на животни.

Тунис страда от тежка финансова рецесия, заради която кораби с пшеница остават закотвени в пристанищата в продължение на седмици, защото страната не разполага с налични средства, с цел да се разплати с доставчиците.

Централната банка на Тунис разгласи, че отпуснатият заем има за цел да понижи отрицателното влияние от войната в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР