Светлината на Христовото Възкресение да озарява вашия път, благославя Ловчанският

...
Светлината на Христовото Възкресение да озарява вашия път, благославя Ловчанският
Коментари Харесай

Да учим ромите на християнство още от забавачката

Светлината на Христовото Възкресение да озарява вашия път, благославя Ловчанският митрополит Гавриил
АКЦЕНТИ

* Източното православие е съхранило вярата, която е донесъл на земята Исус Христос

 * Съслужение на св. Литургия не е имало сред папа Франциск и който и да е от православните патриарси

* Порокът на Стратегията за детето е, че функционалностите на фамилията се трансферират към държавни и обществени институции

* Новата църковна конструкция в Украйна не е приета от нито една Православна Църква

* Стараем се през цялата година да имаме отворени души и сърца за положителното

----------------------

- Ваше Високопреосвещенство, сътвори се усещане, че в началото сякаш Светият Синод бе податлив да откликне на предлагането на Негово светейшество папа Франциск за обща работа с българския патриарх - Н. Св. Неофит, или наши архиереи при визитата му в България при започване на май. Какво накара синода да откаже? 

- Член съм и съм митрополит в Св. Синод от 2001 година За този интервал Св. Синод, спазвайки каноните на Св. Църква, не е вземал решение за съслужение сред клирици на БПЦ и клирици на някое инославно християнско вероизповедание, а и изобщо такова решение на Св. Синод не е имало.

- Защо преди време и Вселенският патриарх Вартоломей, и съветският патриарх Кирил не се съобразиха с канона и направиха свещенодействие с папа Франциск?

- Съслужение на св. Литургия не е имало сред папа Франциск и който и да е от православните патриарси. 

- Мнозина от елементарните миряни живеят с тайната вяра, че един ден Източното православие и Римокатолическата черква ще се завърнат в лоното на общите си корени. Според Вас допустимо ли е това или икуменизмът си остава разкол? 

- Източното Православие за това е Православие, тъй като е съхранило тази религия, която е донесъл на земята Господ Иисус Христос, която са проповядвали Неговите свети апостоли и свети Отци на Православната Църква. Когато отклонилите се от Православието римокатолическа черква и многочислени протестантски деноминации се завърнат към догматите на Св. Православна черква, одобрени на седемте космополитен събора, тогава те ще се завърнат и към общите корени на Св. Църква и няма да има канонически спънки за обединяването им със Светото Православие. 

- В Габрово, в прилежащата ви епархия, бе на път да възникне следващият етнически спор поради експанзията на няколко роми. Приемате ли упреците, че Българската православна черква не работи интензивно по приобщаването на ромското население към православието и християнските полезности спрямо другите религиозни деноминации - католици, протестанти, мюсюлмани?  

- Това, което стана в Габрово, е в действителност доста неприятно събитие. Трябва доста добре да се проучват аргументите, довели и до дейностите на ромите, и до реакцията на популацията на града, с цел да може в бъдеще да не се позволяват сходни рискови за междуетническия мир в България събития. Лично аз за себе си мога да кажа, че фактически не върша задоволително за приобщаване на ромското население към православните християнски полезности. Но се отнасям към всички малцинства най-доброжелателно и считам, че християнизацията на ромите би трябвало да стартира още от детските градини и от първите класове на учебното заведение, с цел да може тя да бъде дейна и да ги възпитава в христовите добродетели. В град Ловеч сега се преподава християнство – православие във всички детски градини и в съвсем всички учебни заведения, като децата са и българчета, и ромчета, и други етноси. Най-голяма заслуга за преподаването имат нашите всеотдайни свещеници.

- В началото на април Св. Синод одобри свое мнение по плана за Национална тактика за детето, в което с паника означи, че се омаловажава ролята на родителите и фамилията за сметка на някои " съвременни " трендове за протекция на подрастващите. Кой е най-големият недостатък на тази тактика и какво би трябвало да поправят законодателите в окончателния вид?

- Най-големият недостатък е това, че и при предходните, и при сегашната Стратегия се върви при възпитанието на децата към все по-голямото изземване на функционалностите от фамилията и прекачване на тази функционалност към всякакви държавни и обществени учредения. А ние считаме, че центърът на възпитанието би трябвало да бъде, както е било от нашата антична християнска традиция и до през днешния ден, в фамилията. Само при крайни потвърдени случаи на неприемливо отношение към децата в това семейство би трябвало по правосъден път да се вземе решение за възпитаване на децата при други условия. Много значимо е страната да оказва по всякакъв начин подпомагане и помощ на родителите при развъждането и възпитаването на техните деца. Също в Стратегията не се приказва нищо за извънредно значимия въпрос за духовно-нравственото образование на децата. Св. Синод беше посетен от госпожа омбудсмана Мая Манолова с екип от хора, които имат отношение към въпроса за възпитанието на децата. Имаше и една госпожа, която е взела участие в написването на новата Национална тактика за децата 2019 – 2030 година Тя връчи на Негово Светейшество българския патриарх, по нейните думи, поправен вид на Стратегията, в който сякаш са взети резултати от публичното разискване на тактиката. След като прегледахме този „ нов “ вид на Стратегията, ние установихме, че всъщност в него нищо ново няма. Съвсем малко е скъсен остарелият вид, тъй че и мнението на Св. Синод, което сме приели, остава в действие и за „ поправения “ вид на тази Стратегия.  На срещата госпожа Мая Манолова предложи към екипа, който работи по написването на Националната тактика, да бъдат включени и представители на БПЦ. Надяваме се това да се случи.

- Изгладихте ли всички несъгласия с депутатите по връзки на Закона за вероизповеданията или към момента има противоречиви въпроси?

- Законът беше умислен като план за отбрана на националната сигурност на България. А признатият вид провокира несъгласия и опълчване. Така че някои от въпросите, по които Св. Синод даде мнения, бяха ненадейно изместени от напълно други, отговорите на които родиха несъгласия. 

- БПЦ е измежду дребното източноправославни църкви, които към момента не са взели публично мнение по признаването на автокефалността на Украинската православна черква от Вселенския патриарх. Какво ви стопира?

- Новата църковна конструкция в Украйна, основана с Томос на Вселенския патриарх, не е приета от нито една Православна Църква. При нас всички писма и други материали, свързани с църковния проблем в Украйна, постъпващи в канцеларията на Св. Синод, се резолират за особено основана по този въпрос архиерейска комисия. Но, за жалост, тази комисия до момента нито един път не е свиквана на съвещание. 

- След първичния възторг, сякаш има прочут застой в връзките на БПЦ и Охридската архиескопия на към този момент Северна Македония. Доколкото си припомням, вие сте в работната група на Св. Синод за по-нататъшно единство сред двете приятелски църкви. Какви начинания можем да чакаме в развиването на този развой в по-близко и по-далечно бъдеще?

- Това беше с изключение на възторг, и един голям напън върху Св. Синод на БПЦ за признае Македонската православна черква за автокефална, за което нашия Св. Синод няма канонични права. Автокефалия македонската черква може да получи или от Сръбската православна черква, или от Всеправославен Събор. Всеки различен опит за основаване на автокефална Македонска православна черква, ще докара до там, че тя няма да бъде приета от доста православни църкви и ще се задълбочи и разшири зародилия ерес във Вселенското Православие във връзка и с църковния проблем в Република Украйна. 

- В навечерието сме на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово, когато хората отварят душите и сърцата си за положителното. Кои са най-значимите благотворителни начинания във Вашата епархия?

- Ние се стараем през цялата година да имаме отворени души и сърца за положителното. Така да вземем за пример извършихме главен ремонт на постройка, където през есента на тази година ще бъде намерено начално учебно заведение за деца „ Св. св. Седмочисленици “. Митрополията не разполага с огромни финанси, само че съгласно опциите си оказваме помощ на деца и възрастни в усложнения. Даваме на някои даровити деца стипендии, плащаме семестриалните такси на студенти в университети. Някои по-бедни деца се хранят за наша сметка през цялата година в ученическите столове. На хора, които не работят заради заболяване дълготрайно време, сме плащали по 2-3 хиляди лв. здравни осигуровки, с цел да не пресечен обезпечаването си и да употребяват здравната каса. Продължава да действа всекидневно през цялата година и обществената кухня, която ние финансираме.

- Вашето Възкресенско обръщение към читателите на " Стандарт "?

- Драги читатели на „ Стандарт “, братя и сестри, приемете нашите най-искрени и сърдечни поздравления по случай великия и светоносен празник Възкресение Христово. Великата победа на живота над гибелта, на светлината над тъмнината. В тези радостни и светли дни ви пожелаваме изобилна Божия помощ, светлината на Христовото Възкресение постоянно да озарява вашия витален път.

Господ Иисус Христос да Ви дарува здраве, наслада, мир, благополучие и избавление.
Воистину Христос Воскресе!


 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР