Свети Пахомий Велики е монах - отшелник, роден в Египет,

...
Свети Пахомий Велики е монах - отшелник, роден в Египет,
Коментари Харесай

Молитвено правило на свети Пахомий Велики

Свети Пахомий Велики е духовник - аскет, роден в Египет, само че потомък на гърци. Приема християнството като боец, поради което се отдръпва от светския живот и се посвещава на Бога. Основава манастир и става нравствен овчар за 14 хиляди монаси. Умира през ІV век след Христа.

Свети Пахомий Велики е прочут като първи схимник, което е висша степен в монашеството, характеризираща се със спазване на строги правила в живота.

На този свят човек Църквата дължи предписание, което се чете като утринна или вечерна молитва от вярващите при липса на време или други условия, които постановат да се завърши бързо измолването на благословията на Бога за деня.

Тази молитва е послание към трите лица на Светата Троица, които демонстрират благосклонност към хората. Към Бог - Отец, Син и Свети Дух, се насочва молба да простят греховете на вярващия и да му дадат благодетелен живот. Тя се произнася три пъти.

Наричат тази молитва още Ангелска ария. Откъде идва това наименование?

 Свети Пахомий Велики

Известно е, че християните употребяват тази молитва от дълго време, още от V век. Свързана е със преживелица от времето на император Теодосий ІІ и патриарх Прокъл.

Столицата на Източната римска империя - Константинопол, била сполетяна от естествено злополучие. Константиновият град бил опустошен от мощно земетресение. Изплашените поданици на града се събрали, с цел да създадат общ молебен за прекъсване на трусовете, които ужасявали популацията.

На мястото, пред очите на всички присъстващи, неведома мощ вдигнала едно малко момче в небесата. Детето било върнато назад на земята и разказало на удивените хора, че чуло ангелска ария в божия възхвала.

Тогава всички хора повторили ангелските слова, които чули от детето. След произнасянето на славещите божията благосклонност думи, естественото злополучие престанало. Това споделя преданието.

Легендата споделя, че молитвеното предписание, съдържащо послание към Бога, е обещано на Пахомий Велики от ангел Господен и неговите възпитаници го повтаряли в молитвите си в пустинята. Бог им дал като подарък чудотворството и прозорливостта.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР